Deze planten zijn perfect voor jouw balkon

Geen balkon of tuin is compleet zonder wat groen, maar what to do als jouw buitenplek superklein is? Westwing weet raad: op zo’n betrekkelijk klein oppervlak kan namelijk veel meer met planten worden gedaan dan je misschien denkt. Wij geven je hier dé tips voor een ultieme groene oase. Lees snel verder!

Voordat je jouw groene vingers tevoorschijn haalt: sta eerst even stil bij de ligging van jouw balkon. Heb je de hele dag schaduw, dan vraagt dat natuurlijk om andere plantsoorten dan wanneer er de hele dag sprake is van zon.

balkon

Het donkere noorden

Een buitenruimte op ‘t noorden heeft helaas de hele dag schaduw, maar dat betekent niet dat je het hier niet gezellig kunt maken met wat groen. Er zijn namelijk genoeg planten die niet echt zonaanbidders zijn, zoals de klimop, varens, fuchsia’s en begonia’s. Creëer je eigen urban jungle met deze schaduwlovers!

balkon

Het zonnige zuiden

Heb je een balkon op ’t zuiden, dan ben je een geluksvogel die daar de hele dag van de zon kan genieten. Heerlijk, maar planten kunnen daar net als jij behoorlijk dorstig van worden. Groentjes die graag in het zonnetje staan: geraniums, lobelia’s, lavendel, petunia’s en rozen. Houd er rekening mee dat kleine potjes eerder opdrogen en dus vaker water nodig hebben – in de zomer tot twee keer per dag.

balkon

Het – soms – zonnige oosten

Ook op een tuin of balkon op ’t oosten voelen groene zonaanbidders zich heerlijk thuis. Er is voornamelijk sprake van direct zonlicht in de ochtend en daarom hebben de planten ook hier voldoende vocht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Geschikt zijn: lobelia’s, margrietjes, viooltjes, geraniums en palmlelies.

balkon

Het winderige westen

Een balkon op ’t westen kan behoorlijk winderig zijn. Handig om daar rekening mee te houden door wat bredere en stevige bloempotten te plaatsen. Deze waaien bij stevige wind minder snel om. Kies ook voor laagblijvende sterke planten als violen, een buxus, klaverzuring & varkensgras. Ook handig: met een rietmat langs de balustrade breek je de ergste windstoten.

balkon

One size fits all

Behalve al die fantastische plantjes is het natuurlijk ook cool als je je jouw buitenplek op hoogte opleukt met hippe accessoires & deco als een bamboemat, gezellige verlichting en knusse lantaarns. En of je nu een balkon op ’t noorden of zuiden hebt: met een trendy stoel in rotan look of een chille hangmat wordt het pas écht relaxen in jouw urban jungle! Have fun…

Bridget van Alphen

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline