Bijzondere binnenkijker: One World Foundation

Het is niet naast de deur maar het is het meer dan waard om hiervoor in het vliegtuig naar Sri Lanka te stappen. Kathrin Messner begon meer dan 20 jaar geleden de One World Foundation. We interviewden Katrin over haar bijzondere stichting.

01_katrin_messner_srilanka

Aan de westkust van Sri Lanka, zo’n 80 kilometer van Colombo, vind je guesthouse Bogenvillya. In dit kleine vissersplaatsje is het resort, omgeven door palmentuinen en tropische planten en bloemen. Er is een heerlijk zwembad, je kunt je volledig onderdompelen in de ayurvedische lifestyle en er zijn koks die elke dag de heerlijkste –ayurvedische- gerechten maken.

02_katrin_messner_srilanka

Klinkt als een vakantieparadijsje, toch? Dat is ook zeker, maar Bogenvillya is onderdeel van iets veel groters: de One World Foundation. Met een verblijf op deze prachtige plek zorg je er namelijk voor dat de school – beter bekend als de ‘free education unit’- kan blijven bestaan. Hier krijgen meer dan 1100 kinderen en volwassenen onderwijs.

03_katrin_messner_srilanka

Kathrin en haar man Josef Ortner –die zeven jaar geleden is overleden- waren in 1983 voor het eerst op het eiland. Hij was kunstenaar en zij had een boekwinkel met kunstboeken in Wenen. Voor hun werk reisden ze veel. Ze zochten een plek om zich een deel van het jaar te vestigen en zo kwamen ze uiteindelijk terecht op Sri Lanka.

04_katrin_messner_srilanka

Kathrin, hoe is de One World Foundation ontstaan?

“We wilden graag iets voor het eiland betekenen. Het viel ons op dat de jonge generatie heel slecht Engels sprak. Door ze hier les in te geven gaven we ze meer kansen. De eerste stap was het bouwen van een huis waar we konden wonen.”

 

In 1995 bouwden we de eerste kleine school in Sri Lanka.

 

 

 

“Van daaruit hebben we in heel kleine stappen de stichting op kunnen zetten. In 1995 begonnen we er officieel mee en bouwden we de eerste kleine school.”

05_katrin_messner_srilanka

Wat maakt deze stichting zo bijzonder?

“Achter veel stichtingen zitten grote investeerders en geldschieters. Wij hebben de scholen gebouwd met het geld dat we verdienen met het verhuren van de bungalows. Met deze inkomsten betalen we nu ook de leraren en zorgen we voor het onderhoud. Voor de leerlingen en studenten is alles gratis.”

06_katrin_messner_srilanka

Kan iedereen uit de buurt terecht op jullie school?

“Helaas niet. Er is altijd meer vraag dan aanbod. We kunnen per klas slechts 25 leerlingen en studenten aannemen. Het is voor de directeur een verschrikkelijk moeilijke taak om elk studiejaar weer te bepalen wie hij wel toelaat en wie niet.”

07_katrin_messner_srilanka

Los van het onderwijs en de vakantiegangers, werk je ook samen met kunstenaars. Kun je daar wat meer over vertellen?

“Na de tsunami in 2004 was onze eerste school compleet verwoest. Op de plek van de oude school hebben we studio’s gebouwd waar we nu kunstenaars en schrijvers in residence hebben. Zij blijven hier een paar weken om aan hun kunst te werken. Na afloop hebben we altijd een expositie. We werken samen met Galerie Krinzinger uit Wenen. Zij kiezen de kunstenaars uit die hier een tijd kunnen verblijven. Na hun periode hier wordt hun werk ook tentoongesteld in de galerie. Het residence programma voor schrijvers wordt gesteund door het Oostenrijkse ministerie van onderwijs, kunst en cultuur.”

08_katrin_messner_srilanka

Het huis, de bungalows en de studio’s voor de kunstenaars en schrijvers zien er prachtig uit. Wie heeft heeft ze ontworpen?

“De Lagoon Bungalow en Palm Grove Bungalow zijn ontworpen door de architect Carl Pruscha, het is gemaakt van beton, ijzer, hout en glas. De Araliya Bungalow is ontworpen door architect Varuna de Silva, een architect uit Sri Lanka. Er zitten in deze bungalow verschuifbare elementen van teak hout. Een prachtig verblijf voor een familie.”

 

 

Het huis en de bungalows hebben mijn man en ik zelf ontworpen.

 

 

 

“Het huis en de andere bungalows hebben mijn man en ik zelf ontworpen. Alles is gebouwd in een moderne en toch tijdloze stijl. Het is een mix van Sri Lanka en een meer Europese stijl. Mijn man heeft daar altijd een goed oog voor gehad.”

09_katrin_messner_srilanka

En hoe zit het met het interieur van het huis en de bungalows? Wat kunnen we daar voor inspiratie uit opdoen?

“De inrichting van de huizen is net zoals de ontwerpen modern maar tijdloos. Het is allemaal heel licht. In het huis en de bungalows komt veel hout terug. De stijl is rustig en niet over the top uitgesproken. Buiten ben je omgeven door groen. Er zijn bedjes waar je heerlijk op kunt relaxen. Er is een prachtig zwembad. Het geheel zorgt voor een mooi en rustgevend plaatje.”

10_katrin_messner_srilanka

Wat kan een gast verwachten van een verblijf bij jullie?

“Veel rust, een prachtige omgeving en elke dag van het jaar warm weer. Je komt hier echt om op te laden. We serveren ook geen alcohol. Gasten kunnen ayurveda behandelingen boeken: van massages en yoga tot een speciaal ayurvedisch eetplan. Van november tot en met april is de drogere periode. Daarna draait de wind en valt er soms wat regen. Er is elke avond een diner aan een grote tafel. Hier schuiven alle gasten aan. Het is altijd een bijzondere mix aan mensen. Gasten ondernemen tripjes samen en soms zie je ook vriendschappen ontstaan. Ik schuif graag ’s avonds ook aan. De koks maken de mooiste gerechten met heerlijke kruiden en plaatselijke producten.”

11_katrin_messner_srilanka

Heb jij nog dromen voor de One World Foundation?

“Ik hoop op een punt uit te kunnen komen dat er iets minder druk is om genoeg inkomsten te genereren. Door het warme klimaat is er veel onderhoud voor de scholen en bungalows. Het geld wat binnenkomt, gaat er meteen weer uit. Het zou fijn zijn om iets meer te kunnen ontspannen doordat er bijvoorbeeld een investeerder bij komt.”

12_katrin_messner_srilanka

Heeft het leven in Sri Lanka jouw veranderd?

“Ik ben hier wel echt een Europeaan maar ik merk wel dat ik meer rust heb. Er zijn hier veel Boeddhisten en dat vind ik fijne mensen om mee te werken. Hierdoor lukt het mij vaak ook beter om de druk wat minder op te voeren voor mezelf.”

13_katrin_messner_srilanka

Wil je de One World Foundation graag steunen en tegelijkertijd genieten van je vakantie? Kijk dan snel op hun website! http://www.owf.at/en/ayurveda-guesthouse

 

Fotografie: Sofie Knijff

 

 

Mayra De Wilde

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline