Binnenkijken bij het Pulitzer in Amsterdam

We zagen ‘m al voorbijkomen op diverse interieurblogs: het vernieuwde Pulitzer hotel. Niet gek, want het interieur is een stylish hoogstandje! Het nieuwe design mixt historische elementen met een hedendaagse stijl: een gouden combinatie. Westwing mocht een kijkje nemen in dit prachtige 5-sterren hotel en kreeg een exclusieve tour van PR manager Sophie Janssen.

 

Wat maakt het Pulitzer hotel bijzonder ten opzichte van andere (design) hotels?

“De vijfentwintig samengevoegde grachtenhuizen dateren uit de Gouden Eeuw aan de Prinsen- en Keizersgracht. Na een volledige renovatie die voltooid werd in Augustus 2016, biedt dit verborgen wijkje nu: intieme kamers, een serene binnentuin met uitzicht op de Westerkerk, event ruimtes, een tuincafé, een klassieke hotelbar en restaurant Jansz.”

“Pulitzer is een unieke mix van historisch en modern vakmanschap, verscholen in de iconische grachtengordel. Het design is combinatie van het heden en het verleden. Alle 225 hotelkamers zijn uniek en het interieur is aangepast zodat deze perfect in die ruimte past. Die vier Collector’s Suites hebben een uniek interieur en een privé voordeur aan de Keizersgracht wat de mogelijkheid biedt voor gasten om echt in een grachtenpand te ovenachten.”

 

Waarom deze locatie?

“Peter Pulitzer heeft in 1968 gekozen voor twaalf grachtenpanden met als missie om daar een hotel van te maken. De panden werden toen nog gebruikt als opslag. In 1970 opende hij officieel het hotel. Door de jaren heen kocht hij er meerdere panden bij: hij had als missie: “het huis van de buren staat maar een keer te koop!” Dit heeft geleid tot de vijfentwintig panden die nu onderdeel zijn van Pulitzer Amsterdam.”

 

Pulitzer

Hoe is het hotel tot stand gekomen?

“Het hotel is oorspronkelijk tot stand gekomen door Peter Pulitzer, in opdracht van KLM, die aan hem hadden gevraagd een hotel te starten in Amsterdam. Wat begon als een business overeenkomst resulteerde in een diepe emotionele investering en betrokkenheid. Pulitzer is zelf 5 jaar lang in Amsterdam gebleven en heeft het hotel pas 25 jaar later verkocht. Pulitzer, inmiddels 86 jaar oud, was zelf ook aanwezig toen het hotel in 2016 heropende na een renovatie van 1,5 jaar. “The hotel has never looked better” waren zijn eerste woorden.”

 

Welk item/meubelstuk is het meest bijzonder?

“In het Pulitzer is niet één item dat het meest bijzonder is, het is juist de combinatie van alle onderdelen bij elkaar wat het uniek maakt. Alle ruimtes, van de eclectische lobby en het elegante tuincafe Pause tot de intieme klassieke hotelbar zijn uniek, maar sluiten toch heel goed bij elkaar aan. Je vindt elke keer weer iets nieuws: de hangende piano bij de entree, de bibliotheek met Pulitzer Prize boeken, een grote reeks aan antieke en moderne kunst en de elegante goudgele ‘conversion sofa’ die straalt in de lobby.”

 

De trots van het hotel?

“De favoriete kamer van de designer van Pulitzer Amsterdam, Jacu Strauss, is de Pulitzer Suite. In deze suite komt zijn visie voor het vernieuwde Pulitzer het best naar voren. Het is een ruime, decadente suite met originele ornamenten, een eclectisch interieur en een prachtig uitzicht op de binnentuin. Het interieur is een mix van moderne en vintage meubelstukken met onder andere een antieke dames schrijftafel en een jaren 50 stoel. Maar het pronkstuk van de suite is toch wel het royale vrijstaande bad naast het super-kingsize bed!”

Pulitzer

Op welke manier komt de oorspronkelijke functie van de grachtenpanden naar voren?

“De authentieke look en de designstukken in de lobby laten de oorspronkelijke functie van het gebouw naar voren komen. De lobby heeft een eclectisch maar luxueus interieur. Het feit dat het pand van de lobby vroeger een pakhuis was, wordt benadrukt door de rauwe afwerkingen van de muren en de duurzame houtnerven vloer die vroeger de meest gebruikte vloer in de pakhuizen was. De lobbydesks zijn van metaal gemaakt om de industriële achtergrond naar voren te laten komen. De meubelstukken in de lobby zijn een stuk eleganter om het contrast met de afwerkingen te benadrukken.”

 

Pulitzer

Wat is de inspiratie geweest voor het interieur?

“Jacu Strauss heeft veel inspiratie opgedaan in Amsterdam: de historie, de grachtengordel maar ook uit kunstwerken uit het Rijksmuseum bijvoorbeeld. Hij heeft zich 3 jaar lang verdiept in de historie en geleefd als een echte Amsterdammer. Hij maakte vrienden, bezocht veel lokale restaurants en kroegen, en bekeek veel huizen en musea. Al deze inspiratie is terug te zien in het hotel waardoor de gast niet alleen buiten, maar ook binnen het hotel de stad kan ontdekken.”

 

 

“De natuurlijke kleuren in het Pulitzer zijn geïnspireerd op schilderijen van Nederlandse meesters. Je vindt er ook veel Nederlands design zoals stoelen en lampen van Maarten Baas, tapijten van Piet Hein Eek en schilderijen van Anouk Beerents. Daarnaast is er op alle gangen iets unieks te vinden: opvallende kunst, antiek meubilair of verzamelitems zoals een fles oude jenever. Het huiselijke van Amsterdamse grachtenpanden is ook een grote inspiratie geweest. Elke kamer heeft een retro telefoon, een barcart waarin de minibar te vinden is en een fiets reparatiesetje. De 4 Collector’s Suites zijn geïnspireerd op de oude grachtenpand bewoners als een kunstenaar, een antiquair, een boekenverzamelaar en een muzikant.”

Nog meer zien? Klik dan hier!

Beelden – Pulitzer hotel Amsterdam

Moetoesingi Schmidt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline