Binnenkijken bij Paul & Anne in Amsterdam

In hartje Amsterdam staat het huis van Paul & Anne. Anne is een echte interieurfanaat, terwijl Paul zijn stijl eigenlijk pas ontdekte toen hij ging samenwonen met Anne. Ooit zouden ze dolgraag naar het platteland willen verhuizen, maar voorlopig genieten ze nog volop van de stad.

Binnenkijker_Anne1-1

De stijl

Zo bewust zijn Anne en Paul eigenlijk nooit met hun stijl bezig geweest. “Nog nooit over nagedacht eigenlijk. Ik spiek wel veel bij mijn moeder. Zij gebruikt veel warme, diepe kleuren in combinatie met gave objecten en subtiele eyecatchers. De keuken in mijn ouderlijk huis is bijvoorbeeld okergeel met oudgroen: een kleurencombinatie die veel mensen niet durven te maken, maar zoveel warmte uitstraalt. Toen vriendinnetjes van mij naar ons nieuwe huis kwamen kijken zeiden zij allemaal: dit is echt een Hoogendam-huis,” zegt Anne. Binnenkijker_Anne5

Nieuw & oud

“Totdat wij gingen samenwonen hield ik mij niet echt bezig met interieur en stijl. Inmidels ben ik erachter gekomen dat ik van robuste en grote meubels houd, die het huis op een gezellige manier vullen, zonder dat het écht vol wordt. Qua kleuren hou ik wel van de oude klassieke Engels stijl. Ik ben ook niet bang om iets gewoon te proberen. Als het niet past haal je het gewoon weer weg of verf je het toch weer over?” aldus Paul.

Ze matchen oud met nieuw en doen dat binnen de kleuren die ze graag in hun interieur willen hebben. Beneden zijn dat – heel breed – groen en blauw. Twee kleuren die voorkomen in de woonkamer en de keuken.

 Binnenkijker_Anne2

Inspiratie

Inspiratie kunnen Paul en Anne overal opdoen. In winkeltjes, op websites of in tijdschriften. “Ik koop op gevoel. Als ik iets zie weet ik meteen of dat past in het interieur en waar ik het dan wil hebben. Zo zag ik laatst in een té leuk winkeltje in Joure twee groene vaasjes van steen staan, met een beetje een vintage-look. Die heb ik toen gekocht. Ik kan mij er dan echt op verheugen om er bloemen in te doen!” zegt Anne.

 Binnenkijker_Anne3

Persoonlijk

Het meest persoonlijke item in huis is voor Anne het bureautje dat ze heeft geërfd van haar overgroot oma. “Na mijn overgroot oma, ging het naar haar dochter en kwam het via mijn moeder bij mij. Veel van mijn grootouders zijn overleden, dus de dag dat ik ging samenwonen met Paul en dat bureautje kwam hier binnen, toen moest ik echt even slikken. Ik vind het gaaf dat we veel oude familiestukken een plek hebben kunnen geven in ons huis.”

Paul’s grootouders en vader hebben in Indonesië gewoond. Zijn opa had daar een theeplantage. Toen Indonesië onafhankelijk werd hebben ze het land verlaten. De spullen gingen in grote kisten. “Een van die kisten staat bij ons in huis. Er staat met grote letters ‘van Schaïk’ op, mijn achternaam. Ook het make-uptafeltje van mijn overgroot oma – dat nu dienst doet als dranktafel – staat gaaf naast het wijnrek dat ik van vrienden heb gekregen. Het zijn items waarvan ik het elke dag weer een feest vind dat ze zichtbaar zijn!”

Binnenkijker_Anne4

Favoriete ruimte

Paul & Anne hebben heel bewust nagedacht over de ruimtes in huis. Ze genieten erg van uitgebreid tafelen met vrienden. In de zomer genieten ze van deze avonden met de balkondeuren open. Ze hebben dan ook geïnvesteerd in een grote tafel en eetkamerstoelen waar je een hele avond lekker in kan zitten. Geen hippe items, maar gewoon functionele stoelen waar ze lang plezier van hebben.

Binnenkijker_Anne7

“We hebben het allebei heel erg druk en hebben er daarom voor gekozen om in huis een plek voor ons samen te creëren: de zithoek waar we veel avonden doorbrengen op de bank met een filmpje. We hebben express de televisie op een wand gehangen die je vanuit de keuken niet kunt zien. Je ziet de bank vanaf de eettafel en andersom, maar wordt niet afgeleid door een rommelige keuken of een joekel van een tv-scherm. Wel zo knus” – Anne.

Binnenkijker_Anne9


Blijvertjes

“De buffetkast die ik bij Westwing heb gewonnen gaat nooit meer de deur uit! Ik zag op social media dat Westwing jarig was en dat ze dat zouden vieren met 4 producten van 4 euro. Ik dacht ‘Ach, niet geschoten is altijd mis!’. En toen ik de applicatie op mijn mobiele tefoon ververste stond die kast bovenaan! Ik heb meteen betaald en Anne gebeld,” vertelt Paul.

“Het bureautje van mijn grootmoeder en de stoel van mijn oma gaan nooit meer weg. Deze houten stoel hebben we nu al een aantal keer opnieuw bekleed, op die manier kan hij overal een plek blijven vinden.” – Anne.

 Binnenkijker_Anne6

Droomhuis

Anne en Paul wonen met veel plezier op deze plek in Amsterdam oud-west. Ze hopen in dit huis kinderen te krijgen. Ze dromen echter allebei van het platteland, het dorpse. Ze zijn buitenmensen en gaan vaak weekendjes naar het vakantiehuisje van de ouders van Anne in Friesland; lekker naar buiten. “Ons droomhuis bestaat nog niet, maar staat in een dorpje langs de Vecht. We dromen van een stuk grond waar een oude vervallen boerderij op staat die we helemaal kunnen restaureren. Een grote open ruimte met een lange eettafel, openslaande deuren. We vinden het heerlijk om hier samen over te fantaseren!”

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline