Château de la Resle

Rijdend door Frankrijk kom je ze vaak genoeg tegen: typisch Franse chateaus. Het historische pand van Johan en Pieter is er eentje om voor om te rijden. Dit stel wist het voor elkaar te krijgen om deze plek – van origine in het bezit van de Franse adel – om te toveren tot een luxe design hotel. We spraken met Johan.

01_chateau_resle_johan_pieter

Inmiddels is het alweer elf jaar geleden dat Johan en Pieter hun toenmalige woning in Heusden, Noord-Brabant, verruilden voor een leven in Frankrijk. Oorspronkelijk was Johan’s bedrijf de reden voor de verhuizing. “In Nederland heb ik een bedrijf, in de voedingsbranche. Voor mijn zaak werd het tijd om een filiaal op te zetten in Frankrijk.” Daar bleef het niet bij. Toen Johan en Pieter hun bijzondere château voor het eerst bezochten, was het direct liefde op het eerste gezicht. Inmiddels verhuren ze al zeven jaar lang de prachtige kamers in hun château.

02_chateau_resle_johan_pieter

Niet alleen het château zelf vormt een reden voor een bezoekje, ook de omgeving is spectaculair. “Château de la Resle ligt bovenop een heuvel. Daardoor kijk je vrij uit over de omgeving. Montigny la Resle ligt in het noorden van de Bourgogne vlakbij Chablis. De omgeving is heuvelachtig, je ziet wijnvelden, akkers en bos.” Ook aan bezienswaardigheden in de omgeving geen gebrek: Vezelay en de abdij van Fontenay staan zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst.

03_chateau_resle_johan_pieter

“Tot de Tweede Wereldoorlog is het château generaties lang in het bezit geweest van adellijke families. Sindsdien is het nog een keer gebruikt als vakantiehuis voor een Parijse familie, maar verder is het onbewoond geweest. Het oudste deel van het château stamt uit de 17e eeuw.” Eind 19e eeuw werd een deel verwoest door een grote brand. Daarom is een groot deel van het chateau toentertijd herbouwd.

04_chateau_resle_johan_pieter

Een kijkje naar de inrichting van Château de la Resle toont aan dat de Johan en Pieter de historische geschiedenis van het pand zonder twijfel hebben gerespecteerd. “We hebben een mix gemaakt van klassieke elementen uit de bouwperiode van het huis en dit gecombineerd met onze eigen verzameling hedendaagse kunst en designstukken.” De kleuren die gebruikt zijn komen bij het Nederlandse Farrow & Ball vandaan, een autoriteit binnen de branche. “We hebben vrij donkere kleuren gebruikt met als tegenhanger de witte plafonds en het houtwerk. Het geheel is daardoor heel persoonlijk en moeilijk in een hokje te plaatsen.”

05_chateau_resle_johan_pieter

Naast het runnen van hun design hotel zijn Johan en Pieter de trotse eigenaars van het Château de la Resle-designlabel. Dit label creëert stukken, speciaal ontworpen voor hun château. “Alle objecten zijn ontworpen door Nederlandse ontwerpers die de plek kennen en zich daardoor hebben laten inspireren. Onze kleine collectie mooie objecten is de vertaling van deze fijne plek.”

07_chateau_resle_johan_pieter

Deze eigen collectie telt een paar items waar menig designhart een sprongetje van zou maken. De 5 meter hoge sculptuur van Arik Levy van roestvrij staal vormt dé eyecatcher in de tuin van Château de la Resle. Welk item uit de designshop extra speciaal is voor Johan? “ De porseleinen flessen van Carolina Wilcke. Deze zijn geïnspireerd op haar afstudeerwerk aan de Design Academy, genaamd Tafelgenoten. Wij hebben het prototype ervan in onze collectie.”

08_chateau_resle_johan_pieter

Dat Johan en Pieter voorlopig op hun plek zijn in Frankrijk, staat vast. “Hopelijk is Château de la Resle over 10 jaar een begrip voor liefhebbers van kunst en design. Ook hopen we dat dit château zal blijven inspireren en voor veel mensen een mooie plek is om te kunnen genieten van het leven in de Franse Bourgogne.

Sophie Don

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline