Arjen van den Hof - Eigenaar Hotel de Hallen

“On-Nederlands, On-Amsterdams” – zo beschrijft ondernemer Arjen van den Hof zijn paradepaard, Hotel de Hallen in Amsterdam West. Dit hotel is onderdeel van Vondel Hotels, een serie bijzondere plekken verspreidt door de stad. Westwing vroeg hem naar het ontwerpproces, de inspiratie voor het interieur en wat deze plek zo bijzonder maakt.

01_hotel-de-hallen_amsterdam_arjen_Beeld: Abel Ponger

Heeft de hotelbranche je altijd aangetrokken?

“Eigenlijk niet. Via het Atheneum heb ik economie gestudeerd aan de Universiteit van Groningen. Na 5 maanden zag ik al die boeken niet meer zitten. Ik ben direct opzoek gegaan naar een leuke opleiding, die ik vond ik de Hoge Hotelschool Maastricht. Het ontbreken van enige horeca-ervaring heb ik tijdens de selectiedagen verbloemd door middel van een leugentje om bestwil.”

13_hotel-de-hallen_amsterdam_arjen_

Wat maakt Hotel de Hallen bijzonder ten opzichte van je andere designhotels?

“Ik vind al mijn hotels uniek, maar de Hallen is echt On-Nederlands, On-Amsterdams. Je vindt er geen tweede van. In 2007 hebben we een risico genomen door dit project op te zetten. De Kinkerstraat was toen nog niet zo’n populaire spot als nu. Toch was het 8 jaar geleden al de locatie – een oude tramremise – die mij super enthousiast maakte toen ik werd benaderd door de projectontwikkelaar.

 

Ik heb flink moeten bluffen tijdens de onderhandelingen.

 

 

Op dat moment lag er al een bouwplan klaar van een andere hotelexploitant. Deze heb ik niet overgenomen; ik wilde alleen verder met het project als ik mijn eigen plan zou kunnen indienen. Ik heb flink gebluft tijdens de onderhandelingen, want ik wilde het project zo graag realiseren. We hebben keihard gewerkt en zijn niet geopend in 2009 zoals gepland was, maar in 2014. Niets gaat vanzelf.”

10_hotel-de-hallen_amsterdam_arjen_

Wat is de inspiratie geweest voor het interieur?

“Ik werk heel goed samen met architect Marco van Veldhuizen uit Oosterbeek. We accepteren elkaars keuzes. Voor Hotel de Hallen ben ik begonnen met het maken van mood boards, net zoals voor de andere projecten. De inspiratie daarvoor haal ik uit Pinterest, magazines, andere hotels en winkels. Mijn inspiratie deelde ik met Marco en zijn team. Vervolgens maakten zij er een geheel van, zodat het hele concept klopte. Zonder het team van Marco zou ik nergens zijn. Zij hebben mij op hun beurt weer nodig voor het creëren van de juist sfeer en styling achteraf.”

14_hotel-de-hallen_amsterdam_arjen_

Kun je wat vertellen over de kunstcollectie in het hotel?

“Ik verzamel al sinds mijn studententijd kunst. Ik hou van kunst waar een verhaal aan vastzit, vind het ook belangrijk om beginnende kunstenaars te helpen en ik koop alleen wat ik mooi vind. Momenteel staat ons kantoor vol met dikke rijen kunstwerken.

 

Ik heb nooit genoeg kunst op voorraad.

 

 

Als ik een telefoontje krijg van een kunstenaar of galeriehouder, ben ik altijd nieuwsgierig en als het interessant is koop ik eigenlijk altijd wel één of twee stukken.”

05_hotel-de-hallen_amsterdam_arjen_

Welk meubelstuk in Hotel de Hallen is het meest bijzonder?

“Het hele hotel is gevuld met unieke, mooie items. De opgezette arend in het restaurant Remise47 is bijzonder en heb ik gekocht in Kopenhagen, maar ook de “big en het kalf” in de oude vitrinekast van Roos&Chris zijn echte eyecatchers. De indoor-schommel maakt de Hallen uniek, evenals de hangende, met mos bekleedde mannen van Karel Goudsblom. De rode Egg Chair van Arne Jacobsen komt bij mij thuis vandaan en vormde de inspiratiebron voor de rode bar.”

03_hotel-de-hallen_amsterdam_arjen_

Op welke ruimte ben je het meest trots?

“Ik ben trots op de grote hal en daarbij in het bijzonder op de wijze waarop deze is uitgelicht. Ik heb daar speciaal een lichtarchitect voor ingehuurd, wat geen overbodige luxe bleek. Het pand is vandaag de dag zo mooi uitgelicht – vooral als het buiten donker is. Ik ben er erg blij mee.”

12_hotel-de-hallen_amsterdam_arjen_

Wat maakt Remise47 zo bijzonder?

“Een restaurant succesvol houden, is een vak apart. Ieder seizoen bedenken we weer hoe we onze buren kunnen laten terugkomen. Onze oester-actie hebben we met 1 maand verlengd omdat onze gasten hiervoor bleven terugkomen. Dit soort acties vind ik interessant. Ook verplaats ik me altijd in de gast. Welke kwaliteiten moet een restaurant bezitten om te zorgen dat je er als gast terugkomt? De lampen zijn van drie maten op dezelfde hoogte en zijn ontworpen door Sjoerd Vroonland. Ik vind dat ze heel mooi uitkomen op deze manier tegen het zwarte plafond.”

09_hotel-de-hallen_amsterdam_arjen_

Je omschrijft de Hallen als een “versmelting van krachtig interior design en kunst”. Wat bedoel je met “krachtig design”?

“ Hiermee bedoel ik de lampen van STREETlights door het blauwstaal in combinatie met de eikenhouten lambrisering. Maar ook de balie aan de binnenkant met een oude vintage kast erin van FabriekNL en de chef’s table gemaakt door VANOUDS van een stuk hout in epoxy. Ook krachtig: de betonnen vloer met scheuren en vlekken, wat bijdraagt aan een doorleefde look. De entree veranderen we iedere 2 maanden van kleur van geel tot donkerpaars, met meubels in dezelfde kleur die ik bemachtig via Marktplaats. Krachtig is voor mij net iets anders dan netjes. Gasten verwachten het niet maar vinden het wel leuk, vinden het spannend.”

 

Zou je ook wel een nachtje willen doorbrengen in dit bijzondere hotel? Ga naar de website van Hotel de Hallen!

 

 

 

Sophie Don

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline