Een industriële loft in Londen

De regisseurs Dalia Ibelhauptaite en Dexter Fletcher kochten een oude fabriek in Clerkenwell, een wijk in het centrum van Londen. Ze voelden zich direct sterk aangetrokken tot de ruwheid en authenticiteit van het pand. Om de ruimte bewoonbaar te maken schakelden zij het Londens architectenbureau APA in. Zij maakten er een totaal nieuwe, industriële loft van door stoere materialen en veel volume toe te voegen.

01_industrieelhuis_london_dalia
06_industrieelhuis_london_dalia

Om ervoor te zorgen dat de persoonlijke interesses van het stel werden gereflecteerd in het huis werkten APA architecten, Angus Pond en Guillermo Lavernia, nauw samen met de twee regisseurs. Ze lieten zich voornamelijk inspireren door de creativiteit van hun cliënten. Zo staat er middenin de industriële loft een stalen kubus. Dit vormt het hart van het appartement en vertegenwoordigt het creatieve werk van het stel. In de kubus zit – naast de badkamer – een groot archief vol films, boeken en foto’s van het stel verstopt.

02_industrieelhuis_london_dalia

Door het hele appartement heen is er gekozen voor een consistent kleurenpallet. Grijs, staal en olijfgroen gecombineerd met onverwachte texturen voeren de boventoon. De keuze voor materialen en meubels is beïnvloedt door de familiegeschiedenis, maar ook door producties en reizen van het stel. Dit zie je onder meer terug in de eikenhouten planken in de kledingkast, de zwarte Japanse Shoji schuifdeuren en de dekens in de slaapkamer.

03_industrieelhuis_london_dalia

De ramen zijn – samen met de metalen branddeur – de enige originele details van het pand die bewaard gebleven zijn. Het appartement is door de vele raampartijen heel licht. Om deze reden heeft APA gekozen voor het gebruik van industriële materialen. “Industriële materialen worden vaak als ‘koud’ beschouwd, maar we hebben de materialen zo gebruikt dat het toch een gevoel van warmte uitstraalt. Het beton is van een zacht esthetisch materiaal gemaakt en het staal heeft vele structuren waardoor de uitstraling een stuk warmer is.”

04_industrieelhuis_london_dalia

Het ontwerp voor het appartement is voornamelijk gebaseerd op de praktische uitgangspunten voor elke ruimte. Zo zien we de stalen branddeur terug in de keuken, waar deze dienst doet als kastdeur. Om de slaapkamer te scheiden van de woonruimte hebben de architecten gekozen voor schuifdeuren en ook kan de televisie heel slim en onopvallend worden verborgen. Zo is de ruimte niet alleen minimalistisch en stijlvol maar ook een tikkeltje geheimzinnig.

05_industrieelhuis_london_dalia

Een echte eyecatcher in de industriële loft is de ‘180 graden bank’. “De bank is echt perfect voor deze locatie. Voor mij is het zelfs meer een 360 graden bank. Vanuit verschillende punten kun je vanaf hier de keuken, het raam en de kubus zien of zelfs een lekker film kijken.” Met het eindresultaat zijn Dalia en Dexter enorm blij en ze zullen hier nog veel filmproducties en ideeën ontwikkelen!

 

Wil je meer werk zien van APA? Klik dan hier.

Tahnee van der Merwe

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app