Interview met Mariska Meijers

Van businesslady tot vrijgevochten artistiekeling

Kunstenares en ontwerpster Mariska Meijers heeft nog maar een paar jaar geleden haar baan als jurist opgezegd en heeft nu al een grote bekendheid verworven in de kunst- en designwereld. Westwing interviewde haar over hoe zij zich ontwikkelde van business lady tot vrijgevochten artistiekeling en vroeg naar haar toekomstplannen.

Hoe is de omslag ontstaan van jurist naar kunstenares en uiteindelijk eigenaar van je eigen label Mariska Meijers Amsterdam?

Het eerste zaadje werd geplant toen ik als bankier werkzaam was in Singapore in 1998. Ik had een drukke baan en reisde veel. Schilderen was puur een uitlaatklep, maar mijn omgeving zei dat ik talent had. Mijn Amerikaanse buurvrouw, marketing director voor Financial Times Asia, gaf me de opdracht om een werk te maken voor hun nieuwe kantoor. Engelse vrienden met een galerie drongen aan een expositie te houden in hun tentoonstellingsruimte. Het heeft echter wel tot 2006 geduurd voordat ik uiteindelijk de sprong in het diepe durfde te nemen. Ik ben met exposeren begonnen, maar ging vrij snel op zoek naar mogelijkheden om mijn werk om te zetten in productlijnen. In eerste instantie via uitgevers in de vorm van stationery en sinds twee jaar zijn daar producten bij gekomen die ik in eigen beheer produceer zoals kussens en dienbladen.

Mariska

Hoe zou jij jouw stijl omschrijven?

Ik zou mijn stijl als volgt willen omschrijven: eclectisch met een gewaagd kleurgebruik, origineel en kwalitatief hoogwaardig.

Mariska_2

Welke kunstenaars en ontwerpers hebben je geïnspireerd in de ontwikkeling van je eigen label?

Er zit een duidelijke invloed van Henri Matisse in mijn originele schilderwerk: de felle kleuren, de motieven en de manier van schilderen. De drive om mijn werk om te zetten naar een eigen label is ingegeven door sterke vrouwen zoals Dianne von Furstenberg en Kate Spade. Ik bewonder hoe zij hun merk vormgeven en uitbouwen.

Mariska_3

Je hebt een prachtig huis in Oud Zuid, hoe zie je de stijl van je label terug in je huis?

Eigenlijk denk ik niet echt na bij het ontwerpen of schilderen. Alles komt vanuit een gevoel. Ik hanteer geen regels wanneer het gaat om de combinatie van kleuren, patronen en objecten. Dat is nu juist mijn kracht, want het maakt mijn huis en mijn producten origineel.

Mariska_4

Wat is je lievelingsplek in je huis?

Dat is net zo veranderlijk als mijn huis. Maar momenteel is dat mijn paarse gerestaureerde Artifort stoel. Heerlijk om boekjes in te lezen.

Mariska_5

Je bent druk bezig met het openen van je eerste winkel, kun je daar meer over vertellen?

Mijn winkel is onderdeel van ‘the next step’, om het zo maar te zeggen. Mijn label heeft de laatste twee jaar een enorme groei doorgemaakt. Ik knalde uit mijn studio in Amsterdam West. Alles gebeurde in één ruimte: schilderen, opslag en showroom. Ook raakte mijn huis steeds voller. Ik verzamel graag mooie dingen om me heen, ik reis veel en kom als een echte pakezel terug. Naast mijn eigen collectie wordt de winkel aangevuld met vintage meubels en objecten. De winkel wordt in feite een verlengstuk van mijn huis: een mooie setting om mijn label te presenteren. Ook wordt het een testing ground voor nieuwe ontwerpen, waaronder lampenkappen en shawls. De locatie is prachtig, de winkel is gevestigd in een pand dat uit de 17de eeuw stamt aan het Singel 434 in Amsterdam

Mariska_6

Wat kunnen we nog meer in de toekomst van je verwachten?

De bedoeling is veel moois! We zijn hard aan het werk om het label Mariska Meijers Amsterdam internationaal goed op de kaart te krijgen. Mijn producten worden momenteel in meer dan 12 landen verkocht, in high end departement stores zoals Neiman Marcus en Galeries Lafayette. Verder wordt de collectie steeds verder uitgebreid, zo wil ik het assortiment dit voorjaar aanvullen met shawls en lampen.

© 2012 Westwing

Charlotte Kalshoven

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app