Binnenkijken bij make-over-man Jan Lenikowski

Jan Lenikowski

De Amsterdamse woning van interieurdesigner Jan Lenikowski is continu in beweging. En dat bedoelen we heel letterlijk. In de vijf jaar dat Jan er woont, heeft hij de ruimte van elk mogelijk type interieur voorzien. Toch heeft deze make-over-man wel één interieurstijl die hem het best past. Westwing bracht hem een bezoekje. 

Alhoewel Jan Lenikowski geboren is in Haarlem, zijn zijn Poolse roots – afkomstig van beiden ouders – voelbaar in zijn interieur. Klassieke meubels, authentieke kunstwerken en hier en daar een dramatisch accent: we weten bijna niet waar we moeten kijken als we Jan’s woning in Amsterdam Oud-West bezoeken. Dat Jan een diepgewortelde liefde voor interieur koestert, valt niet te ontkennen: “Van jongs af aan was ik al bezig met interieur. Het is mijn moeder geweest die hier de basis voor heeft gelegd. Zij heeft een sterk oog voor esthetiek. Dit heeft ze ook overgebracht op mij.”

02_jan_lenikowski_interieurdesigner

Ook in zijn werk kan Jan Lenikowski zijn style-drift kwijt. Zo is hij eigenaar van Interieur Webshop Kleine Jan, waarmee hij zich toespitst op verkoopstyling, projectinrichting, styling, interieuradvies en art direction. Daarnaast werkt hij als art director en stylist bij Ikea. “Voor mijn werk bij Ikea vind ik het een uitdaging om typische Ikea-producten die iedereen kent, op een vernieuwende manier neer te zetten. Ikea is vrij modern en Scandinavisch. Ik probeer juist altijd iets meer de klassieke kant op te gaan. Als er voor een fotoshoot een ruimte moet worden ingericht, ben ik in de zevende hemel.”

03_jan_lenikowski_interieurdesigner

Het stylen van zijn eigen interieur neemt Jan zeer serieus. “Wat mijn interieur betreft ben ik een perfectionist. Ik kan daar soms ook een beetje in doorslaan. Mijn interieur is nooit af, het is nooit goed genoeg.” Het resultaat? Een inrichting die op z’n minst “dynamisch” kan worden genoemd. “Ik heb in mijn interieur in vijf jaar tijd alle mogelijke inrichtingen gehad. Tijdens zo’n huisverandering blijven de grote items zoals mijn bank vaak wel staan. Maar alle overige decoratie en accessoires worden in dozen verpakt en gaan weg. Mijn interieur is 50 vierkante meter, dus ik kan niks opslaan. Ik heb een box waar ik spullen kwijt kan en een gekke moeder die er ook enorm van houdt om spullen uit te wisselen. Mijn spullen circuleren van huis naar huis.”

04_jan_lenikowski_interieurdesigner

Ondanks zijn grote make-over drift, is er toch één interieurstijl die het best past bij Jan: de klassieke stijl. “Mijn interieur zou ik omschrijven als tijdloos. Ik ben niet heel trendgevoelig, alhoewel ik graag een paar trendy items gebruik om mijn interieur eigentijds te maken. Ik vind het hebben van een goede basis met antieke meubels en tijdloze items belangrijk. Deze basis combineer ik graag met moderne items of designklassiekers zoals de beroemde Eames stoel. Mijn interieur bestaat uit een mix van verschillende elementen, die zorgen voor een interessante look. Toch kom ik altijd terug bij de basis: een klassiek interieur.”

05_jan_lenikowski_interieurdesigner

Bij de stylingkeuzes die Jan Lenikowski maakt voor zijn werk, maar ook voor zijn eigen interieur laat hij zich inspireren door de meest uiteenlopende designers. “Heel cliché misschien: maar ik vind het werk van de Engelse interieur- en modeontwerpster Laura Ashley erg leuk. Het is te tuttig voor worden, maar de bloemenprints blijven me inspireren. “ Nate Berkus, de interieurdesigner van Oprah Winfrey, is een heus idool van Jan. “Ik volg zijn werk al van jongs af aan. Hij heeft een hele bijzondere, tijdloze stijl.”

06_jan_lenikowski_interieurdesigner

Alhoewel Jan niks zo fijn vindt als het restylen van zijn woning, zijn er bepaalde items heilig. Een voorbeeld hiervan is het schilderij dat boven zijn bank hangt. “Dit werk heb ik van mijn moeder gekregen. Al voordat ik geboren was, hing het in mijn ouderlijk huis. Het is het favoriete schilderij van mijn moeder, dat ze me op twintig jarige leeftijd cadeau deed. Ik zal dit schilderij nooit weg kunnen doen.” Ook het bureau dat op Jan’s slaapkamer staat, draagt een bijzonder verhaal. Het oude bureau is met een bus vervoerd vanuit een vervallen, oud stadje in Polen, naar Nederland. Jan renoveerde het tot het stijlvolle bureau dat het nu is.

07_jan_lenikowski_interieurdesigner

Een beetje interieurdesigner heeft natuurlijk ook een ultieme woondroom. Zo ook Jan. “Ooit zou ik een enorm groot landhuis willen kopen om helemaal te renoveren in de oorspronkelijke stijl. Van de ornamenten tot de andere ouderwetse elementen – het zou een klassieke sfeer ademen. Ook zou er een prachtige tuin omheen moeten zitten, ik ben namelijk ook dol op bijzondere tuinontwerpen. Of mijn grootste woondroom uit gaat komen? Dat gaan we zien.”

08_jan_lenikowski_interieurdesigner 

Fotografie: Sacha Luna Esmail

Sophie Don

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline