Een kijkje achter de schermen bij Scholten & Baijings

Stefan Scholten en Carole Baijings vormen sinds 2000 een succesvol designduo. De toonaangevende Nederlandse ontwerpers staan bekend om hun minimalistische, verfijnde stijl en herkenbaar kleurgebruik. Opvallend aan de ontwerpstijl van Scholten & Baijings is dat ze eerst materialen en kleuren kiezen, en daar vervolgens een product bij bedenken. En die atelier-stijl levert hele unieke creaties op! Kijk je mee?

Scholten & Baijings

Atelier

Sinds 2000 werkt Scholten & Baijings aan diverse opdrachten die op de meubelindustrie zijn gericht. Ze ontwerpen met name interieurproducten. Tegenwoordig doen ze dit met een team van een man of 12.
Stefan Scholten: “We werken op de atelier-manier van werken. Dus we maken onze eigen materialen en onze eigen kleuren: alles in papier, karton en schuim. Zo proberen we tot een vorm en tot nieuwe ideeën te komen.”

Het ontwerpproces van een ontwerp van Scholten & Baijings is een lange tijd waarin veel vrijheid is om tot nieuwe ideeën te komen. Het proces is niet alleen een ontwerp aanleveren, maar helemaal tot het eind meedoen. Het creatieve duo begint altijd met een schets of tekening. Deze worden gemaakt op reizen, in de studio of thuis.


Stefan Scholten: “De tekeningen bespreken we eerst samen, en worden dan waar nodig nog ergens aangepast. Dan gaan we met ons team aan de slag. Daar komen kleuren, materialen en modellen uit. Deze presenteren we aan de klant, en vanuit daar ontwerpen we een nieuw product.”

Hierna neemt de fabrikant het over. Die maakt een eerste model of prototype die goedgekeurd moet worden. Na het productieproces moet er nog een verpakking omheen, en wordt er een mooie brochure – tegenwoordig gaat dit vaak via internet – en video gemaakt.
Stefan ScholtenHet is een heel lang proces waarin we helemaal mee kunnen kijken hoe wij het willen. En juist dat maakt het zo interessant.”

Scholten & Baijings

Typisch Scholten & Baijings

Het handschrift van Scholten & Baijings is te herkennen aan minimalistische vormgeving, bijzonder kleurgebruik en grid patronen.
Carole Baijings“We houden van gelaagdheid, detaillering en kleur. We werken daarom in allerlei verschillende materialen waaronder porselein, hout en textiel. Maar toch is het zo, dat als mensen onze producten zien, ze deze herkennen.”
Stefan Scholten: “Kleur is eigenlijk het allerbelangrijkst in onze ontwerpen. In lagen en transparanties. We denken in kleur.”

Scholten & Baijings

Inspiratie

Inspiratie haalt het duo uit hun dagelijks leven. Als ze samen naar een museum gaan, op reis zijn of gewoon buiten lopen. Ze kijken veel naar hoe andere culturen hun producten gebruiken.
Carole Baijings: “Het produceren van kleur kan per materiaal erg verschillen. Bepaalde kleuren op porselein doen het weer heel anders op hout of op textiel. We willen niet dat het ordinair wordt als we felle kleuren gebruiken. Daarom kijken we voor kleurinspiratie veel naar de natuur. Want in de natuur, hoe fel de bloemen ook zijn, ziet het er altijd natuurlijk uit. We proberen diezelfde balans te vinden.”

Trots

Het meest trots is het ontwerpduo op hun ‘Colour Plaids’, ontworpen in 2005. Een item waar ze vanaf het begin af aan bekendheid mee kregen door het gebruik van fluorkleuren.” Scholten & Baijings heeft samen met HAY de plaids weer nieuw leven in geblazen door de dekens te gaan voeren, en er nieuwe kleuren aan toe te voegen.
Stefan Scholten: “Het mooiste compliment voor ons is, als een ontwerp een leven lang mee gaat. Als mensen het item blijven aanschaffen, en blijven waarderen.”

Foto’s & video: Westwing

Manon van Vliet

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline