Binnenkijken bij Michael Barnaart van Bergen

Wie Michael Barnaart van Bergen is? Een waar begrip in modeland! In 2008 toonde hij zijn eerste collectie op de Amsterdam Fashion week en kort daarna werd hij benoemd tot modeambassadeur van Den Haag. Inmiddels heeft hij zijn eigen winkel in het Haagse Hofkwartier, worden zijn creaties vertoond in verschillende musea en richt deze modeontwerper zich naast kleding ook op tassen en “homeware.” Lees hier alles over dit stijl icoon en klik hier om kans te maken op een personal fitting én jurk van Michael Barnaart van Bergen!

_J5B0035WESTWING-MBVB-BY-FEMFOTOGRAFIEkopie

Wat inspireert jou?

“Mijn collecties zijn op persoonlijke fascinaties en maatschappelijke ontwikkelingen gebaseerd, die ik vervolgens aan een thema verbind. Mijn creaties zijn herkenbaar door hun draagbaarheid, eenvoud en grafische designs. Ik denk dat de illusie veel sprekender is dan de waarheid. Een jasje met echte zakjes is een normaal jasje. Maar, een jasje met getekende zakjes geeft een veel spannender effect.”

unnamed

Wat is jouw favoriete ontwerp?

“De jurk ‘Suit’ was mijn eerste tricotontwerp en is nog steeds mijn favoriet. Deze jurk zet door haar eenvoud en kracht een standaard neer voor de rest van mijn jurken en bestempelt direct ook mijn handelsmerk. ‘Suit’ heeft voor mij een iconische status. Om deze reden heb ik de Classic collectie om dat ontwerp heen gebouwd. Dit pronkstuk blijft een van de best verkochte ontwerpen waar mensen nog steeds voor terugkomen.”

_J5B0087WESTWING-MBVB-BY-FEMFOTOGRAFIEkopie
Vind jij deze jurk ook zo mooi? Goed nieuws! Door hier te klikken maak je kans om deze prachtige design dress te winnen!

Hoe creëer je een iconisch ontwerp?

“Iconen hebben oorspronkelijk niets te maken met de zeldzaamheid van een materiaal, het aantal uren handwerk, de beroemdheid van de maker, de hoeveelheid reproducties of publicaties in de media. Als je iconisch wilt ontwerpen dan moet het vooral in de eenvoud zitten. Een icoon zoals Audrey Hepburn heeft een soort simpelheid en herkenbaarheid waardoor het beeld sterk genoeg is om te onthouden. Er zijn klanten van mij die dezelfde jurken meerdere malen kopen of verschillende jurken in hetzelfde design aanschaffen. Door de jurken te dragen op meerdere feesten worden ze meteen herkend. Op deze manier maken deze vrouwen een icoon van zichzelf.”

_J5B9944WESTWING-MBVB-BY-FEMFOTOGRAFIEkopie

Is er een link van mode naar interieur?

Als je bijvoorbeeld kijkt naar designstoelen, dan zie je vaak dat deze in een paar jaar veranderen in klassiekers. Het zijn tijdloze items. De gebreide jurken uit mijn Classics-collectie zie ik ook als designobjecten. Deze Classics zijn sterk en tijdloos in tegenstelling tot mijn vluchtige seizoen collecties. De Classics-collectie is natuurlijk geschikt om te dragen maar ook om aan de muur te hangen. Hiermee zorg ik dat de grens tussen mode, grafisch ontwerp, kunst en industrieel design geleidelijk aan wordt vervaagt.

collage_michael2

Hoe is je homeware collectie tot stand gekomen?

“Ik ben niet alleen een mode ontwerper. Ik zie mezelf eerder als een grafisch ontwerper die jurken maakt. Ik ben van mening dat als het ontwerp sterk genoeg is voor een jurk, het ook werkt als interieurobject. Ik heb een beker en een tas gemaakt waarin kenners het ontwerp van mijn jurk ‘Dripping’ herkennen. De oranje-beige variant van deze jurk werd in 2011 opgenomen in de modecollectie van het Haags Gemeentemuseum. De ‘Dripping bag’ doet denken aan een klassieke schooltas, maar de voorflap is gemaakt in de vorm van druipende verfdruppels. Op basis van mijn jurk ‘Suit’ heb ik het trompe-l’oeil dessin nu ook doorgevoerd in de ‘Suit’ notebook en de ‘Suit’ mug. Elke ‘Suit’ mug is uniek, omdat de aardewerken drinkbekers met de hand worden vervaardigd in een Nederlands atelier.

_J5B9973WESTWING-MBVB-BY-FEMFOTOGRAFIE

Waarom heb je voor een winkel in Den Haag gekozen en niet in Amsterdam?

Tijdens mijn stage kwam ik hier terecht. Ik ben verknocht geraakt aan Den Haag en de mogelijkheden die de stad biedt. De stad is vriendelijk, het strand is in de buurt en er hangt een internationale sfeer. De gemeente biedt veel faciliteiten voor culturele en creatieve beroepen wat de doorslag gaf om me hier te vestigen. Den Haag is een plek waar ik nooit meer weg wil.” 

_J5B9989WESTWING-MBVB-BY-FEMFOTOGRAFIE

Wat zijn jouw dromen?

“Wonen boven mijn eigen winkel is al een droom die is uitgekomen. Ik vind het fijn om de productie van mijn items kleinschalig te houden. Wel lijkt het me leuk om mijn ‘signature’ meer uit te breiden door het toe te passen op andere items dan kleding. In de toekomst hoop ik nog meer vrouwen blij te kunnen maken met mijn tricot ontwerpen. En tegen een tweede winkel in mijn favoriete stad Parijs zeg ik natuurlijk nooit nee.”

_J5B9999WESTWING-MBVB-BY-FEMFOTOGRAFIE

Wat maakt het leuk om in je winkel te staan?

Er staan vaak mensen voor de ramen te praten over de collectie. Doordat de deur vaak op een kier staat vang ik wel eens iets op. Van de reacties krijg ik toch vaak wel een glimlach op mijn gezicht.”

_J5B0060WESTWING-MBVB-BY-FEMFOTOGRAFIEkopie

Wat is het Verhaal achter de schets die ook te koop is in onze Graphical 60s sale?

“Het is een schets van mijn Mondriaan jurk. De grootste collectie Mondriaans ter wereld vind je in het Gemeentemuseum in Den Haag en in samenwerking met het Gemeentemuseum heb ik deze jurk ook ontworpen. Nederland wil zich meer op de kaart zetten als kunst – en designland. Daarom hebben de dames van het Rijksmuseum, Van Gogh museum, Gemeentemuseum, Den Haag Marketing en Holland Marketing (NBTC) mijn Mondriaanjurken gedragen op ITB in Berlijn. Het Centraal Museum in Utrecht heeft één exemplaar van de jurk al eerder als museumstuk aangekocht en naast de Rietveldstoel geëxposeerd. Speciaal voor Westwing heb ik verscheidenen van deze schetsen ondertekend.”

IMG_0507WESTWING-ZUIVER-BY-FEMFOTOGRAFIEkopie

Wat zijn jouw favoriete items uit onze Graphical 60s sale?

“Het grafische zwart witte kussen. Een grafische print zorgt namelijk altijd voor een leuke touch in huis. Op de tweede plek staat de bijzondere vaas. Deze doet me denken aan een zomerjurk. Prachtig van eenvoud en de diepe ‘gebrande’ kleur maakt hem toch heel speciaal.”

IMG_0519WESTWING-ZUIVER-BY-FEMFOTOGRAFIEkopie

Ben jij geinspireerd geraakt door de signature van Michael Barnaart van Bergen? Hier vind je de Westwing sale, gebaseerd op de prachtige stijl van deze modeontwerper. Go get your graphical beauties!

tekst en interview: Tahnee van der Merwe

 

 

Charlotte Kalshoven

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline