Thuis bij creative director Jana Gutsche

“Eigenlijk vind ik het heel erg leuk om te verhuizen of mijn huis opnieuw in te richten, maar in dit huis groei ik langzaam vast,” aldus Jana Gutsche. Dat geloven wij meteen als we een bezoek brengen aan het huis de creative director van het Duitse magazine Freundin. Hoe zij woont? Precies zoals ze zich kleedt: mannelijk, cool en met een neus voor bijzondere details.

jana_gutsche

Met haar vriend, restauranthouder Marlon Schuler (GIRLS BAR) woont Jana Gutsche al bijna 5 jaar tussen de industriele meubelklassiekers, geselecteerde vintage pieces en souvenirs – die ze van haar talloze productie – en fotoreizen meebracht. Het frame voor deze stijlmix? Een oudbouw-driekamerwoning met direct uitzicht op de Isar en het Het Deutsches Museum.

jana_gutsche_eettafel

“Het appartement heeft een goede vibe! Het is zonnig, heeft een goed onderhouden stucwerk, overal houten vloeren. Bij het inrichten kiezen we intuïtief altijd voor donkere en harmonieuze kleuren. Niets in huis is nutteloos, alles moet ook een praktische functie hebben en niet alleen decoratief zijn. We worden allebei beroepshalve blootgesteld aan veel indrukken. Daarom komen we thuis graag tot rust.”

jana_gutsche_tapijt

“We nemen van elke reis iets mee, van glazen uit Marrakech tot borden uit Mexico. Ons mooiste souvenir? Het vloerkleed uit Istanbul. We kochten het in een louche hal ergens boven een bazaar en ligt nu in de kamer van Marlon. Het is voor mij belangrijk dat Marlon zijn eigen  plekje heeft waar hij rommel kan maken. Hier vind je veel reisboeken, familiefoto;s, een bijna volledige collectie van dranken, inclusief bar-tools, schildervoorwerpen én zelfs een afgedankt pistool!”

jana_gutsche_pistool

Ook de woonkamer heeft door de donkere kleuren een industriele toon. “De leren stoelen uit de jaren 70 zijn een cadeau van Marlon’s moeder, ze kocht ze in een tweedehands winkel. Ze passen hier perfect en we hebben altijd een zwak voor de coole jaren ’70 gehad!”

jana_gutsche_bank

Alles wat we hier aan kunst hebben, heeft een persoonlijke lading en is belangrijk voor ons geworden. Alle foto’s zijn bijvoorbeeld van Marlons vader, die in de jaren ’80 als modefotograaf gewerkt heeft. De schilderijen en afbeeldingen zijn gemaakt door bevriende grafisch ontwerpers en kunstenaars óf zelfgemaakt door Jana & Marlon.

jana_gutsche_bureau

Eenvoudig en met een scheutje industriele charme is ook de slaapkamer ingericht: grijs bedlinnen, een retro bureautje die Jana Gutsche voor 50 Duitse mark jaren geleden kocht in Berlijn met daarbij een vintage Eames stoel.

jana_gutsche_letters

De persoonlijke combinatie van unieke stukken, gearrangeerd in een originele context, maakt het interieur zo bijzonder. De kist in de woonkamer – afkomstig van een oude school -, wat drijfhout uit de rivier de Isar – gebundeld in een vaas -,  of de oude lampen die Jana binnenkort gaat bewerken: “Ik moet de lampen  voorzien van een nieuwe kabel, ik weet nog niet zeker of ik zal gaan voor contrast in neonkleur of voor een klassieke zwart stoffen kabel, Waarschijnlijk toch het laatste.”

jana_gutsche_kaars

Waar brengt Jana, die onder andere de modeafdeling leidt, haar enorme hoeveelheden kleding onder? “Helaas heeft het appartement zeer weinig opslagruimte, daarom is mijn regel: als er iets bij komt, moet er ook iets weg.” Een goede deal, dachten wij zo. Na het maken van de portretfoto’s zegt de mode-editor: “Nu weet ik weer waarom ik altijd de voorkeur heb gegeven aan werk achter de kamera…”

 

Foto’s: Westwing

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline