Wonen als een hipster: André Klotz

Het is een typische, regenachtige dag in São Paulo wanneer we een bezoek brengen aan het huis van fotograaf André Klotz. Ondanks het bewolkte weer zien we het unieke karakter van dit appartement en de vele kleine vondsten wekken onze nieuwsgierigheid.

westwing-andre-klotz-fotograf

Naast de Avenida Paulista, één van de beroemdste straten in São Paulo, staat zijn huis, tussen de bedrijfspanden in. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het centrum van de stad.

westwing-andre-klotz-wohnzimmer

“Ik was op zoek naar een plek met een mooi landschap. Ik wilde kunnen kijken naar de horizon en een mooi uitzicht over de stad hebben. Dat waren belangrijke voorwaarden bij het zoeken naar dit huis. Grote ramen vond ik dus ook belangrijk. Hier vond ik dit alles”, zegt Klotz.

André Klotz werkt al jaren als specialist in het maken van architectuur foto’s. Dat is goed te zien aan de projecten en foto’s die aan de muren hangen.

“De wand met houten kratten is ontstaan doordat ik de ruimte tussen de bank en de deur wilde breken. Ik dacht eerst aan een Cobogó muur, maar dan geïmproviseerd met dozen. Het resultaat mag er zijn, toch?”

westwing-andre-klotz-tisch
westwing-andre-klotz-bad

“Ik heb de complete badkamer veranderd. Eerst was deze ruimte erg klein en donker. Ik maakte de badkamer ruimer en maakte een doorgang naar de slaapkamer. Het werd afgeraden door een paar bevriende architecten, maar ik deed het toch. Ik hou van het uitzicht vanuit het raam.”

westwing-andre-klotz-kueche-e1462523944393

De lichte keuken is een bijzondere ruimte. De voile-gordijnen voor de ramen helpen het licht te sturen en tegelijkertijd de natuurlijke helderheid te behouden. Ook de muren van cement vallen op. Ze komen in elke kamer van het huis terug en zorgen voor een nonchalante en esthetische look.

westwing-andre-klotz-fenster

Het huis van 90 m2 ademt overal persoonlijkheid, in elk detail. André Klotz vertelt dat hij bijna geen meubels had toen hij hier kwam wonen. Meubels schafte hij geleidelijk aan en hij naam veel mee van zijn reizen. Zo ook het vloerkleed in de woonkamer.

“Toen ik werkte voor een groot Home & Living magazine ging ik altijd naar een winkel met geïmporteerde vloerkleden in Gabriel Monteiro. Ik maakte dan grapjes met de verkopers en zei dat ze een bijzonder kleed voor mij moesten zoeken. Ze deden me een aanbod, maar dat sloeg ik af. Maanden later, op een zakenreis in Turkije bezocht ik een beurs en vond een vloerkleed, precies zoals in de winkel in Brazilië. Deze ligt hier nu in de woonkamer.”

westwing-andre-klotz-collage

We ontdekken een speciale lamp in de kamer. Ook deze komt uit Turkije, waar hij tot in detail met de hand gemaakt werd. Naast deze souvenirs vinden we in het huis van André ook veel familiestukken die het huis een bijzonder karakter geven: een ronde spiegel, twee houten stoelen en een oude grammofoon.

westwing-andre-klotz-essbereich

Nog een bijzonder stuk is de tafel in het midden. “Het tafelblad is een deel van een raam van de boerderij van mijn grootouders. Mijn oma wist niet wat ze ermee moest.”

westwing-andre-klotz-collage2

Als we rondlopen door het huis, ontdekken we nog meer souvenirs. Kleine beursstukken, beelden uit zijn eigen galerie Altitude en bijzondere boeken maken deel uit van de woning. “Ik ben nooit op zoek naar iets specifieks. Ik ontdek dingen altijd toevallig, tijdens mijn reizen.”

westwing-andre-klotz-regale

Als we vragen naar zijn favoriete plek in huis, zegt André: “Het klinkt misschien cliché, maar het mooiste aan reizen is thuiskomen. Daarom heb ik geen specifieke lievelingsplek. Mijn hele huis voelt als thuis.

 

Beeld: Westwing

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline