Kijk mee in een boerderij van Joep van Os Architecten

Om van deze boerderij in het Brabantse Sprundel de droomplek van de bewoners te maken, is architect Joep van Os aan de slag gegaan met hout, staal & beton. Het resultaat? Een industriële stijlmix met authentieke details.

01_joepvanons_architect_sprundel

Direct waren de kopers weg van de sfeervolle gemetselde muur in de schuur en de authentieke sfeer van de oude vervallen boerderij. De wens van de bewoners was om er een comfortabele woonboerderij van te maken. Joep kreeg wat randvoorwaarden mee: het aantal slaapkamers, badkamers, een woonkamer en keuken. Verder wilde ze verrast worden en kreeg hij de vrije hand. Joep’s projecten kenmerken zich door eenvoud, ruimtelijkheid en luchtigheid en dat is zeker terug te zien in het ontwerp voor dit huis.

02_joepvanons_architect_sprundel

De oorspronkelijke boerderij bestond uit een koeienstal en een opslagschuur met een kleine woning er tussenin. Het woongedeelte van de oude boerderij bestond uit een keuken met hele grote schouw en verschillende oude bedstedes. “De houten bedstedes zijn keurig bewaard gebleven en dienen nu als garderobe en opslagruimte. Dat zie je alleen als je de deurtjes open maakt,” aldus Joep.

03_joepvanons_architect_sprundel

De grote schuur met houten balken hebben ze vrijwel intact gelaten. Dit gedeelte klopte voor Joep al goed. Alleen moesten de woonfuncties ingepast worden. “Het ging om een kleine toevoeging aan de ruimte. De houten balkenstructuur, de gemetselde muur en de hoogte waren al aanwezig. Ik wilde dit vooral goed tot zijn recht laten komen zonder de schuur op te moeten delen in allemaal afzonderlijke kamers. Dat is gelukt door 1 wit blok in de ruimte te plaatsen zodat er ruimte ontstaat voor de eetkamer, keuken en zitkamer. Zo worden alle belangrijke ruimtelijke kenmerken van de boerderij behouden.”

04_joepvanons_architect_sprundel

Het uitzicht over het omringende platteland is prachtig, maar eerst was dit alleen zichtbaar als je buiten stond. Dat moest veranderen. In de oorspronkelijke boerderij zaten zeer kleine ramen, die weinig uitzicht op de omgeving gaven en waardoor bijna geen daglicht binnenviel. Daarom besloot Joep van Os de gevel open te breken en hoge zwart houten puien te plaatsen. Daarnaast heeft Joep ook een lange uitsnede in het dakvlak gemaakt wat zorgt voor veel licht en sfeer in de ruimte.

05_joepvanons_architect_sprundel

De keuken is helemaal op maat gemaakt. De bewoners wilden graag een warme en robuuste keuken en dat is gelukt. De keuken heeft Joep zo geplaatst omdat je dan vanaf deze ruimte maximaal uitzicht zou hebben op het landschap eromheen. De trap heeft Joep verscholen tussen de keuken en de kastenwand. “De trap is een mooi element in de ruimte maar veel minder belangrijk dan de keuken. Het witte blok wilde ik duidelijk zichtbaar maken als blok in de ruimte, en daarom zit de trap erin en niet erbuiten.”

06_joepvanons_architect_sprundel

De betonnen vloer in het huis is gebaseerd op de oude betonvloer die ooit in het schuurgedeelte heeft gelegen. Het huis krijgt hierdoor een moderne look en staat mooi in contrast met de oude houten balken. Het interieur hebben de bewoners helemaal zelf gedaan. De items die ze hebben uitgekozen passen bij de tinten van het huis. Hierdoor vormt het een mooi geheel.

07_joepvanons_architect_sprundel

In de nok van het dak bevindt zich de slaapkamer met een open badkamer, waar een vrijstaand bad én een haard staan. De badkamer is op een plateau gezet zodat alle leidingen en kabels aangelegd konden worden én om zo het grote vloerveld op te delen in twee niveaus. “Alles in eikenhout is maar saai en een overgang van eikenhout naar tegelwerk ziet er veel mooier uit op verschillende niveaus.”

 

Toen Joep dit project op zijn website had geplaatst volgden geïnteresseerden al snel. Op basis hiervan heeft hij de opdracht gekregen voor de nieuwbouw van een woonboerderij. Dezelfde grootte en oppervlakte als deze boerderij maar dan is alles nieuw. “Dat is weer heel anders werken omdat je niets te maken hebt met een bestaande boerderij.”

 

 

Mocht je meer wil weten van dit project of van Joep van Os Architecten klik dan hier.

 

Beeld: Joep van Os

Tahnee van der Merwe

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app