100 jaar De Stijl: must do, must see & must visits

Dit jaar is het alweer 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren vinden er tal van inspirerende events en tentoonstellingen plaats door heel Nederland. Heb jij ook wel zin in een kunstzinnig feestje? Je leest hier welke plekken een bezoekje waard zijn.

De Stijl

Anno 2017 zijn de uitgangspunten van de ‘De Stijl-beweging’ nog steeds een grote inspiratiebron voor vele Nederlandse designers. De Stijl vindt zijn oorsprong in 1917 in Leiden. Het begon allemaal met de oprichting van het tijdschrift ‘De Stijl’ door Theo van Doesburg, wat uitgroeide tot een complete beweging. De kunstenaars die zich aansloten zochten naar een totaal “nieuwe kunst” die de samenleving moest moderniseren. Piet Mondriaan is voor alle De Stijl-kunstenaars hét grote voorbeeld, maar ook Gerrit Rietveld en Bart van der Leck zijn belangrijke namen. De Stijl kenmerkt zich door primaire kleuren, minimalisme en loodrechte lijnen. Anyway, where to go tijdens het De Stijl-event? Wij zetten de leukste activiteiten op een rijtje. Lees snel verder!


Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren, 1923. Archief Theo en Nelly van Doesburg, RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Amersfoort

De perfecte plek om jouw “100 jaar De Stijl dag” af te trappen is de geboorteplaats van het beroemdste lid, Piet Mondriaan. In Amersfoort vind je het Mondriaanhuis. Dit museum – het ouderlijk huis van de kunstenaar – is geheel gewijd aan zijn leven en werk. Hier kun je zijn vroege werken zien en een levensgrote reconstructie van Mondriaans studio in Parijs bewonderen.

Tot en met 3 september 2017 organiseert Kunsthal KAdE de inzichtelijke tentoonstelling ‘De kleuren van De Stijl’. Een must visit voor iedereen die gefascineerd is door het primaire kleurenpalet van De Stijl. De expositie is een bijzondere, kunstzinnige reis van de afgelopen 100 jaar – van het abstract expressionisme tot aan hedendaagse kunsttheorieën.

Mondriaanhuis – Kortegracht 11, 3811 KG Amersfoort
Kunsthal KAdE – Eemplein 77, 3812 EA Amersfoort


Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg, Ontwerp van een Universiteitshal te Amsterdam 1923, Collectie Het Nieuwe Instituut

Den Haag

Is jouw nieuwsgierigheid naar Piet Mondriaan na een bezoekje aan zijn geboorteplaats nog niet gestild? Het Gemeentemuseum Den Haag neemt bezoekers van 3 juni tot 24 september 2017 mee op reis door het leven en werk van de kunstenaar in de tentoonstelling ‘De Ontdekking van Piet Mondriaan’. Die reis voert langs metropolen Amsterdam, Parijs, Londen en New York, de steden waar Mondriaan zijn geniale brein de vrije ruimte kon geven en de ontdekkingen deed waarmee hij de kunst totaal veranderde. Het Gemeentemuseum bezit de grootste collectie Mondriaans ter wereld en kan daarom elke fase uit zijn indrukwekkende loopbaan op spectaculaire wijze in beeld brengen.

Gemeentemuseum Den Haag – Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag


Piet Mondriaan [1872-1944], Victory Boogie Woogie, 1942-1944 (New York). Bruikleen van ICN, Amsterdam. Olieverf, tape, papier, houtskool en potlood op doek. Hoogte 127.5 cm en breedte 127.5 cm

Utrecht

Van Amersfoort gaan we door naar Utrecht, de geboorteplaats van Gerrit Rietveld – ook een invloedrijk persoon van De Stijl. Rietvelds werk is op verschillende plekken in de stad te zien: van het Rietveld Schröderhuis – het paradepaardje van De Stijl – tot het Centraal Museum. Deze laatste locatie is de thuisbasis van ’s werelds grootste collectie met Rietveldwerken, waaronder dé originele ‘Rood-blauwe stoel’. Deze zitter is ontworpen in 1923 en bijna een eeuw later nog steeds een populair stijlicoon. Het hele jaar door kun je in het Centraal Museum terecht voor tentoonstellingen die gewijd zijn aan De Stijl, waaronder tot 11 juni 2017 een niet te missen ode aan het leven en werk van de kunstenaar.

Rietveld Schröderhuis – Prins Hendriklaan 50, 3583 EP Utrecht
Centraal Museum – Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht


Gerrit Rietveld, Rood-blauwe leunstoel, circa 1918, beukenhout en multiplex 87,5 x 60 x 76 cm. Gemeentemuseum Den Haag

Leiden

Uiteraard mag een bezoek aan de geboorteplek van De Stijl, Leiden, niet ontbreken. De hele zomer kun je de impact van De Stijl ervaren in een reeks gratis openluchttentoonstellingen. Hier is het werk te zien van hedendaagse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de bekende beweging.

Museum de Lakenhal is tot 2018 gesloten voor restauratie, maar speelt desondanks toch een belangrijke rol bij de 100ste verjaardag van De Stijl. Speciaal voor de gelegenheid presenteert de kunstinstelling de ‘Openlucht Museum de Lakenhal – 100 jaar na De Stijl’ expositie die je van 2 juni tot 27 september 2017 kunt bezoeken.

Pal voor de Hooglandse Kerk kunnen bezoekers tot 6 augustus 2017 sculpturen bewonderen die op De Stijl geïnspireerd zijn. Bezoek hierna het prachtige Pieterskerkplein om een prototype van het ‘Maison d’Artiste’ te zien, een kubistisch huis in 1923 ontworpen door Van Doesburg en architect Cor van Eesteren.

Museum de Lakenhal – Oude Singel 32, 2312 RA Leiden
Hooglandse Kerk
 – Nieuwstraat 20, 2312 KC Leiden


Cover Franse Vogue, september 1966, met Mondriaan-jurk van Yves Saint Laurent

Het noorden

In Drachten maak je De Stijl van dichtbij mee in een unieke museumwoning in de Papegaaienbuurt. Daarnaast kun je je vergapen aan de uitgebreide collectie met avant-garde in MuseumDr8888. In de Friese hoofdstad Leeuwarden kun je in het Keramiekmuseum Princessehof genieten van Dutch Design met Keramiek.

Museumwoning Papegaaienbuurt – Torenstraat 3, 9203 BC Drachten
MuseumDr8888 – Museumplein 2, 9203 DD Drachten

Gelderland

Last, but not least: de verregaande invloeden van De Stijl ontdek je in… Gelderland! Loop door het nationaal park om de schatten van De Stijl in het Kröller-Müller Museum te bewonderen, en leer de jonge Piet Mondriaan kennen in Villa Mondriaan.

Kröller-Müller Museum – Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo
Villa Mondriaan – Zonnebrink 4, 7101 NC Winterswijk

Welke inspirerende plekken ga jij allemaal bezoeken tijdens het ‘100 jaar de Stijl’ evenement?

Bridget van Alphen

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline