5 manieren om de Provence in huis te halen

Lavendelblauwe materialen, borduursels, hout, steen en Provençaalse kruiden – voel de charme van de Provence!

westwing-provence-tafel

De Provence is al jarenlang een geliefde reisbestemming voor veel Nederlanders. Wij laten je zien hoe makkelijk het is om je huis in Provençaalse stijl in te richten.

1. Provençaalse tafel

Voor de nostalgische Provençaalse stijl heb je accessoires met een geschiedenis nodig. Ga daarom op zoek naar een mooie oude tafel op antiekmarkten of in antiekwinkels.

westwing-provence-witte-tafel

In de Provence speelt het leven zich voor een groot deel rondom de tafel af. Aan een grote robuuste houten tafel in de keuken of eetkamer komt iedereen samen voor een familiediner of voor een goed gesprek met een goed glas wijn.

westwing-provence-lavendel

2. Patina, barstjes en deukjes

Oude plafondbalken, raamluiken met afgebladderde verf, meubels met patina, gebarsten oppervlaktes – dit alles geeft een unieke uitstraling aan een interieur.

Gebruik lichte en delicate stoffen, die best een oude uitstraling mogen hebben, zoals breisels en haakwerkjes die eruitzien alsof ze gebleekt zijn door de Provençaalse zon. Als je moderne meubels hebt, kan je ze een vintage look geven door ze te whitewashen zodat de natuurlijke textuur van het hout zichtbaar wordt.

westwing-provence-whitewash

3. Hout, steen, gietijzer

Materialen als hout, steen en gietijzer maken een interieur echt Provençaals. Houten vloeren and whitewashed meubels geven je huis een warme levendige sfeer.

westwing-provence-bed

Oud hout gaat goed samen met ruwe, matte stenen oppervlaktes. De Provençaalse stijl zou niet compleet zijn zonder een bed met gietijzeren frame, een gietijzeren kroonluchter, lamp of kandelaar.

4. Niet alleen lila

westwing-provence-witte-muur

Combineer de natuurlijke kleuren van hout en steen met typische Provençaalse kleuren: asgrijs, ivoorwit, lavendelblauw en lichtlila. Daarnaast is het mooi om een paar kleuraccenten te leggen in kersenrood, auberginekleur en bruin. Wat je ook veel ziet in Provençaalse interieurs is de kleur off white.

westwing-provence-Lavendel-in-pot

5. De verborgen kracht van details

Accessoires en decoraties zijn belangrijk in een Provençaal interieurs en worden nonchalant met elkaar gecombineerd:

  • Vazen en borden met motiefjes van lavendel, wijnbladeren of kruidenplanten.
  • Keramieken potten en schalen op kasten en tafels.
  • Decoratieve tegels in de keuken en badkamer.
  • Een oude oven en ouderwetse afzuigkap in de keuken.
  • Met verse of gedroogde bloemen en kruiden (vooral lavendel!) geef je je huis een authentieke Provençaalse geur.
  • Rieten manden, dienbladen en potten mogen in een Provençaals interieur niet ontbreken.
  • Als finishing touch: souvenirs en antieke items, zoals keramieken kannen, een ouderwetse weegschaal, melkbussen of metalen waterkannen.

Foto’s: Living4Media / Westwing

Barbra Schütt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline