Blom & Blom

Ze gaan als een speer, Martijn en Kamiel van Blom & Blom startten een nieuw avontuur op 2 mei toen ze hun winkel in Amsterdam Noord openden. De winkel werd de uitvalsbasis voor de verkoop van de unieke karakteristieke lampen waar Blom & Blom om bekend staat.

Blom2

Stap 1

In hun rode autootje rijden Martijn en Kamiel door Oost-Duitsland, op zoek naar verlaten fabrieken. De broers hebben inmiddels een neus gekregen voor deze bijzondere plekken. Ze zoeken naar schoorstenen en oude treinrails. Als ze die zien, zijn de fabrieken meestal niet ver weg.

Stap 2

Daarna volgt de tweede grote uitdaging. In de fabrieken vinden ze de meest prachtige lampen, die ze uiteraard niet zomaar meenemen. Ze moeten op zoek naar de eigenaar of degene die verantwoordelijk is voor de fabriek. Ze speuren het internet af, vragen rond in de buurt, de ene keer is dit lastige dan de andere. Ze lopen veel rond, praten wat, maken wat foto’s en laten de plek op zich inwerken. Dan sluiten ze een dealtje met de verantwoordelijke persoon en mogen ze de lamp meenemen.

Blom3

Stap 3

Het doorspitten van de DDR fotoarchieven is een hobby geworden van Kamiel, die erg goed is in creatief zoeken. Na het vinden van de oude foto’s van het juiste model, willen ze precies weten uit welk jaar de lamp komt. Soms kennen mensen bijvoorbeeld een auto die op de foto te zien is op de achtergrond en komen ze erachter dat de lamp, bijvoorbeeld de Black Stork, wel 80 jaar oud is!

Blom9

Stap 4

“Met de spullen rijden we naar de opslag in Berlijn, waar we ook een kleine werkplaats hebben. Hier halen we de eerste dingen al uit elkaar, ook om ze gemakkelijker te kunnen vervoeren.”

 Stap 5

“We nemen de spullen mee naar de werkplaats in Amsterdam, knappen ze op en presenteren ze in onze winkel, of op onze website, zodat ze worden aangeboden aan mensen over de hele wereld.”

Blom5

Achtergrond

Martijn heeft een achtergrond in de bedrijfskunde en sociale wetenschappen. Hij werkte een tijd lang in het bedrijfsleven en was, zoals hij zelf zegt, “een zakenmannetje”.

Kamiel woonde in Berlijn waar hij samen met wat vrienden een online design agency runde. Hier maakte hij filmpjes, websites, verzorgde hij conferenties en meer. Hij had toch wel zin in iets anders, een eigen concept en met zijn handen bezig zijn.

Kamiel was al gefascineerd door de verlaten plekken en oude fabrieken in de omgeving. Hij nam zijn broer wel eens mee naar deze plekken, wat keer op keer bijzondere avonturen opleverde. Hij wist al een tijdje dat hij er iets mee wilde, maar wát wist hij niet, plus hij wist niet goed hoe de zakelijke kant op te zetten. Maar daar had hij zijn broer voor!

Blom4

Samenwerken

Het  samenwerken als broers bevalt ze super goed. “Je kent elkaar door en door en alle persoonlijke bullshit heb je al 26 jaar lang meegemaakt, waardoor dat nu niet tussen ons in staat. Bovendien hebben we precies verschillende specialisaties en daardoor vullen we elkaar perfect aan.”

Jeugd

Een passie voor bijzondere items en spullen op waarde weten te schatten, maar ook het knutselen en met de handen bezig zijn zat er al van jongs af aan al in. Hun ouders maakten van alles zelf. Het huis waarin ze woonden en de schuur waarin werd geknutseld waren bijvoorbeeld ook zelf gebouwd. Bovendien hebben de broers op deze manier beiden een passie voor spullen met een verhaal ontwikkeld. “Opa was strandjutter, dus het zit ook wel een beetje in de familie!”

Blom7

Namen van de lampen

Al gauw kwamen de broers op het idee om de lampen dierennamen te geven. Door de vormen van de lampen ontstaat er een associatie met dieren. Een oranje lamp met 2 scharen aan de zijkanten werd bijvoorbeeld de Giant Lobster. In eerste instantie waren dit werknamen, maar omdat het wel erg saai werd om ze onder de naam X5308 in de shop te zetten, hebben ze dit concept voortgezet. Nu hebben ze dagelijks brainstormsessies over de vraag op welk dier een lamp nou het meest lijkt. Het geeft persoonlijkheid aan de lampen.

Veel vraag naar…

Baby Mussel is een veelgevraagd model! Het bolletje is van geblazen glas en de bovenkant van porselein. Heel mooi en elegant. Blom & Blom werkt ook veel samen met architecten. Laatst hadden ze bijvoorbeeld weer een aanvraag van een architect die een serie Baby Mussels bestelde voor een koffiebar die hij aan het ontwerpen was.

Blom8

Over 5 jaar…

“5 jaar geleden had ik zeker niet verwacht dat ik nu in de lampen zou zitten!”

“Hopelijk gaat het door zoals we nu bezig zijn. Plat gezegd: we willen de wereld veroveren!” Het belangrijkste is voor hen dat ze authentiek en persoonlijk blijven. Dat de kern van hun waardes blijft bestaan, hoe groot ze ook zijn. “Neem een Piet Hein Eek. Hij produceert nu groot, in series, maar het blijft wel altijd handgemaakt en zijn proces blijf integer en authentiek. Dat is belangrijk voor ons.”

Nu zijn we vooral aan het restaureren en redesignen, maar we verwachten dat dit redesignen steeds meer gaat overheersen. Dat we meer onze eigen draai aan de lampen gaan geven en creatiever worden. Nu is het uitgangspunt een lamp, die we vervolgens opknappen. Later halen we misschien wel een blok hout uit Oost-Duitsland waar een bijzonder verhaal achter zit en waar we weer een lamp van maken, of een stoel.

 

 

Auteur: Marte Steendam
Foto’s: Blom & Blom

 

Charlotte Kalshoven

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline