De mooiste houtsoorten

Westwing houdt van hout: een prachtig natuurlijk materiaal dat warmte en leven in je interieur brengt. Voor bijna iedere interieurstijl zijn er passende houten meubels te vinden. Of het nu een Scandinavisch interieur is, een minimalistisch interieur of een klassiek interieur, een mooi meubelstuk van hout is eigenlijk onmisbaar in elke kamer. Er zijn veel verschillende soorten hout, die allemaal hun eigen karakter hebben. Ontdek hier alles over de populairste houtsoorten.

Eiken

Soorten hout

Eikenhout ontleent zijn charme vooral aan de duidelijk herkenbare jaarringen, die ieder meubelstuk een eigen karakter geven. Alleen het geelbruine kernhout is voor verwerking geschikt. Eikenhouten meubels zijn robuust, weerbestendig, duurzaam en daarom ook zeer goed geschikt voor tuinmeubilair. Wist je trouwens dat dit hout vroeger gebruikt werd voor het maken van looizuur, wat voor de verwerking van leer nodig was?

Wildeik

Wildeik is geen afzonderlijke houtsoort, maar een ondersoort van de eik. Karakteristieke eigenschappen zijn het kleurenspel van verschillende bruinnuances en de duurzaamheid. Het hout is zwaar, stoot- en slijtvast en ,geschikt voor het vervaardigen van massiefhouten meubels.

Berken

Berkenhout is een lichtgekleurde, bijna witte loofhoutsoort. Het kernhout is bij de berk niet te onderscheiden van het daar omheen liggende spinthout. Berkenhout heeft een zeer fijne nerf. Dit is een van de houtsoorten die goed te bewerken is: het is niet heel hard, maar wel taai en heeft een goede buigzaamheid. Berkenhout wordt voor meubels gebruikt in de vorm van massief hout of gefineerd hout. Vaak wordt het ook tot triplex en multiplex verwerkt. Berkenhouten meubels zijn minder geschikt voor buiten.

Vuren

Vurenhout is het hout van de fijnspar. Zowel het kernhout als het spinthout is wit tot crèmekleurig. Het hout is licht van gewicht, elastisch en sterk. Overigens wordt vurenhout ook gebruikt als grondstof voor plaatmateriaal en papier. Vurenhout is een een van de zachtere houtsoorten en daarom minder geschikt voor buiten.

Sheesham

Sheesham is Indiaas rozenhout dat opvalt door de bijzonder contrastrijke en gemarmerde draad. Sheesham is bijzonder slijtvast en, behalve voor het vervaardigen van massiefhouten meubels, ook bijzonder geschikt voor het vervaardigen van boten en instrumenten. Het onderhoud is heel makkelijk: met een vochtige doek afnemen en met houtolie behandelen, die de oppervlakte beschermt en de mooie draad van het hout benadrukt.

De mooiste soorten hout

Mango

Meubels uit mangohout zijn bij ons nog relatief nieuw, maar hebben in veel andere landen al langer een vaste plaats in het interieur. Het lichte en heldere uiterlijk van het hout past perfect bij de massiefhouttrend. Door de unieke draad van het hout heeft ieder meubelstuk uit mangohout een bijzondere en individuele uitstraling. Meubels uit mangohout zijn zeer duurzaam en milieuvriendelijk, omdat het hout een bijproduct is dat verwerkt wordt als de boom geen vruchten meer draagt.

Kernbeuk

Kernbeuk is de donkerbruine tot rode kern van de beukenboom die pas na ongeveer 100-140 jaar in het binnenste van de stam van de beuk ontstaat. Tot voor kort gold alleen het lichtgekleurde, gelijkmatige hout van de stam als hoogwaardig. Aangezien kernhout alleen bij zeer oude beukenbomen voorkomt en dus relatief zeldzaam is, is het inmiddels ook populair en trendy geworden. Maar het hout is vooral geliefd omdat het een levendige uitstraling heeft, die met name op grote vlakken goed tot zijn recht komt.

Walnoot

Walnoothout komt oorspronkelijk uit Griekenland, Perzië en Klein-Azië. Het hout van de stam is lichtgrijs, terwijl de kern matbruin is en is doortrokken van aderen van verschillende breedtes. De kleur varieert van boom tot boom. Ook de standplaats en de leeftijd van de boom bepalen de kleur. Notenhout is zeer hard, zwaar en vormvast.

De mooiste soorten hout

 

Foto’s: Fotos: gettyimages/Anthony Bradshaw, gettyimages/Kevin Summers, gettyimages/Dave White, Westwing

 

Barbra Schütt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline