De perfecte kersttafel

Kerst is dé gelegenheid om met familie en vrienden samen te komen en te genieten van een heerlijk kerstdiner en de magische kerstsfeer. Natuurlijk besteed je dan extra aandacht aan het dekken van de tafel. Wil jij weten wat het geheim van een perfect gedekte kersttafel is? Het is eenvoudiger dan je denkt: een beetje creativiteit, een persoonlijke stijl en aandacht voor detail maken van je tafel een speciale kersttafel. Westwing laat je zien hoe je je tafel dekt voor een onvergetelijke kerst.

De basis van de perfecte kersttafel

De basis van een feestelijk gedekte tafel is tafellinnen. Leg een linnen tafelkleed neer voor een chic en stijlvol effect. Daarnaast kies je natuurlijk voor linnen servetten in servetringen. Onze tip: het tafelkleed hoeft niet altijd wit te zijn. Je kunt ook kiezen voor kleuren als zwart, donkerrood of crème. Stem de kleur wel af op je servies en je tafeldecoratie.

3 living4media_11361374_HiRes

Borden, glazen & co.

Heb je geen porselein voor speciale gelegenheden? Geen probleem! Gebruik je alledaagse servies en investeer in mooie salade- of dessertbordjes, zodat je niet je hele budget aan een nieuw servies hoeft te besteden. Een waardevolle tip is om te investeren in eenvoudige, kleurloze glazen die je elk jaar kunt gebruiken, wat voor kleur kerstdecoratie je verder ook gebruikt.

Bedenk wat voor drankjes je gaat serveren en zorg dat je de bijpassende glazen hebt voor bijvoorbeeld champagne, wijn, water of een feestelijke cocktail. Geef elke gast voldoende ruimte: iedere gast heeft minimaal 60 cm ruimte nodig om comfortabel aan tafel te zitten.

2 living4media_11199501_HiRes

Kleuren

Bij de perfecte kersttafel mogen de juiste kleurencombinaties niet ontbreken. Voor een traditionele decoratie gebruik je rood, groen en goud. Blauw en zilver zijn een goede keuze voor een elegante moderne kersttafel. De combinatie zwart met wit is een van de laatste kersttrends. Het mooie hiervan is dat het tegelijkertijd ook een tijdloze combinatie is voor een chique en strakke kerst. Wil je wat meer glamour, kies dan voor zwart met goud. En wat dacht je van een kersttafel in allemaal wittinten? Cool en fascinerend tegelijkertijd.

De perfecte kersttafel

Centerpiece

De naam zegt het al: een centerpiece is een decoratiestuk dat in het midden van je tafel staat. Met een centerpiece geef je je kersttafel echt wat extra cachet. Kaarsen, bloemen, gedroogd fruit en kerstdecoraties zijn de klassieke ingrediënten van een (DIY) centerpiece. Maak een centerpiece in traditionele kleuren van een zilveren schaal met rode kaarsen en takken hulst, of een modernere versie met metallic kleuren en natuurlijke versieringen zoals dennenappels. Een makkelijk te maken centerpiece is een glazen stolp, gevuld met een lichtslinger of kerstdecoraties.
Pas op dat de geur van de kaarsen en bloemen niet te overheersend is. Zorg er ook voor dat je je centerpiece laag houdt: de gasten moeten elkaar nog wel kunnen aankijken.

De finishing touch: kaartjes en kleine attenties voor de gasten

Met kerst draait alles om liefde en vriendschap. Om je tafel een persoonlijke noot te geven, leg je voor alle gasten een naamkaartje op tafel. Vouw de servetten op een manier die bij de rest van je tafeldecoratie past: opgerold in een servetring of gevouwen op of naast het bord. Naast de borden leg je takjes groen, bloemen, bladeren of een mini-boompjes met een naamkaartje. Wees creatief en maak het persoonlijk, zodat je familie en vrienden zien hoe leuk je het vindt om hen te gast te hebben.

4 living4media_11120198_HiRes

 

Wil je nog iets extra’s doen? Leg dan kleine cadeautjes, zoals een verpakt geurkaarsje of kerstversiering naast ieder bord. Als alternatief kun je je gasten iets van de tafeldecoratie laten kiezen om mee naar huis te nemen als aandenken.

Rondom de tafel

Bij een perfect gedekte tafel mag niet vergeten de stoelen ook aan te kleden! Doe dit bijvoorbeeld met kussens in de kleur van je decoratie, linten of kleine maretakjes aan de stoelleuning. Het is maar één keer per jaar kerst, dus haal gerust alles uit de kast en celebrate!

5 living4media_00457532_HiRes

Foto’s: living4media

Barbra Schütt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline