De tofste kinderkamer

Van een piratenboot tot een prinsessenkamer, met het inrichten van een kinderkamer kun je jouw fantasie –en die van je kleintje – de vrije loop laten. Te gek natuurlijk om all out te gaan, maar het is wel zo fijn als de kamer ook een beetje leefbaar is. Vivien de Vries woont op een unieke locatie aan de Amstel, in een woning die dateert uit 1921 en tot 1975 in gebruik was als dorpsschool. Ze geeft ons een aantal tips en leert ons hoe je de perfecte mix creëert van praktisch en ‘vet cool’!

vetcool1-v2

Meer dan een slaapplek

Alleen een fijn plekkie om te slapen is in een kinderkamer niet genoeg: er moet gespeeld worden! Meisjes willen geheimpjes in de oren van hun vriendinnetjes kunnen fluisteren en jongens willen stoere jongensdingen doen zoals racen met auto’s en zwaardvechten. Daarom is het heel belangrijk om in de slaapkamer, hoe groot of klein ook, verschillende zones in te richten. Zelfs in een ienieminie kamertje kun je dit voor elkaar krijgen door te kiezen voor een hoogslaper met een speelgedeelte onder het bed. Voor de wat oudere kids is een bureau ook onmisbaar want helaas… er moet ook huiswerk worden gemaakt!

Knipoog

Een kinderkamer hoeft niet te serieus zijn. Leg vrolijk beddengoed op bed met een gezellig printje of met een grappig beestje erop. Knuffels en kussens doen het ook altijd goed. Zo kan je kind heerlijk op bed hangen. Cosy!

Muurbloem

Misschien heb je de neiging om al snel kleur op de muur te doen in een kinderkamer, maar dat is absoluut geen must. Kan jouw kleine druktemaker wel een beetje rust gebruiken? Dan is een witte basis juist een waanzinnig goed idee. Wordt jouw kind juist vrolijk van kleur? Kies dan voor één of twee kleuren die je op de muur en in verschillende accessoires terug laat komen. Zo wordt het niet snel hysterisch, aangezien het meeste speelgoed al voor genoeg kleur zorgt in de kinderkamer. Voor de echte durfals: geef het plafond een leuk kleurtje of deel de muur horizontaal op in twee vlakken. Staat er een hoogslaper in de kamer? Dan is een dergelijke verdeling extra geschikt!

Opgeruimd staat netjes

Spelende kleintjes betekent troep! Om te voorkomen dat je elke keer dat je de kinderkamer binnenkomt moet klimmen om bij het bed te komen, is het natuurlijk vooral belangrijk om goede afspraken te maken over het opruimen. Zorg verder dat er voldoende ruimte is om speelgoed op te ruimen. Van opbergmanden tot een kast: ze mogen gevuld worden! Weinig space? Kies een bed met ingebouwde lades. Leuk detail: zet de kleurtjes van je kind in doorzichtige potten. Stylish en overzichtelijk!

Vivien vindt het belangrijk dat de kamers van haar kinderen rust uitstralen. Kinderen weten door de rommel vaak niet eens wat ze allemaal hebben en spelen dan maar half met het speelgoed dat ze toevallig tegenkomen. Ik heb er bewust voor gekozen om niet te veel kasten en speelgoed in de kamers van de kinderen te plaatsen. Het enige – op dat moment favoriete – speelgoed in hun kamers ligt netjes opgeborgen in een speelbak. Voor Sky zijn dat haar paarden en voor Jaegger zijn dit zijn auto’s. De rest ligt veilig opgeborgen in een andere kamer in het huis.

vetcool-foto3

Pick your theme

Een thema maakt een kamer cool! Of dit nu een bepaalde kleur is of een favoriete film. Wees creatief en laat het op verschillende manieren terugkomen. Van posters tot muurschilderingen. En van tekeningen van je kind tot een bed in de stijl van een film. “Bovendien is het inrichten van de kinderkamer aan de hand van een thema een goed idee, het shoppen kan hierdoor heel doelgericht gebeuren!”

“Onze dochter Sky is helemaal gek op paarden en daarom heb ik er voor gekozen om haar kamer te laten uitkijken over de weilanden. Op deze manier kan ze vanaf haar rieten schommelstoel uren lang kijken naar de rennende paarden. Ik heb er voor gekozen om de muren in haar kamertje wit te houden om zo de hoogte van de ruimte te accentueren. Sky is gek op klauteren en heeft een rekstok en een turnmatje in haar kamer, zo kan ze al haar energie kwijt. Aangezien de kamer van Sky erg wit is heb ik gespeeld met kleurrijke accessoires, zoals kussens, om haar kamer toch een warm gevoel te geven.”

” Onze zoon Jaegger is dol op boten, zijn kamer kijkt dan ook uit op de Amstel. De kamer heeft een stoere look door de combinatie van wit en zwart op de muur en vloer. Daarnaast heb ik gekozen voor legergroene accessoires in combinatie met een blauwe vintage locker. Jaegger kan zijn energie hier kwijt aan de ringen met groene judo matten eronder. Hij is soms niet uit zijn kamer weg te slaan.”

Relaxmoment

Zorg dat er in de kamer een lekkere zitzak staat of een fijne hangstoel waar je kind in kan relaxen, naar muziek kan luisteren of een boek kan lezen. Ook fijn: een vloerkleed op de grond. Prima luierplek!

vetcool-foto2

Speelparadijs

Zet een tipitent in de kamer, hang een schommel op of zet een bedbodem vast aan de muur zodat je kind er in kan klimmen. Wil je je kind inspireren? Maak een pot waar je briefjes in stopt met dingen die je kind kan doen. Als je kiddo zich verveelt, mag het een briefje uit de pot halen.

“De meubels in de kinderkamers bepalen de sfeer van de kamer. Alle meubels in de kamers van Sky en Jaegger komen uit kringloopwinkels en zijn zeer karakteristiek. Zo heb ik in beide kamers een klepbankje staan, waaronder het speelgoed verdwijnt. De accessoires heb ik overigens bijna allemaal bij Westwing gekocht!”

Witwassen

Kinderen willen zich nog weleens uitleven tijdens een kleursessie. Kies meubels die niet te kwetsbaar of, nog beter, die afwasbaar zijn. Als je behang en verf op de muur hebt, is het ideaal als dit schoon te maken is met een vochtig doekje. Dat voorkomt heel wat frustratie! Tip: hang tekeningen en kunstwerkjes van je kind aan de muur of maak een plankje met knutselwerkjes voor een speels accent.

Twee in een

Sharing is caring. Leer jouw kleintjes op vroege leeftijd om te delen. Hoe? Door ze hun slaapkamer te laten delen. En door je spruiten in dezelfde ruimte te laten slapen, houd je een extra kamer over waar naar hartelust kan worden gespeeld. Ideaal!

Hebben we je op ideeën gebracht? Creëer ook een inspirerende kamer voor jouw kleintje met de prachtige items uit deze sale!

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline