FOCUS: Tom Dixon

Hij is een echte duizendpoot. Van het ontwikkelen van een kledinglijn voor Adidas tot een huis in Monaco – hij grijpt elke kans met beide handen aan om te ontwerpen. Inmiddels is zijn werk te zien in musea zoals het MoMa in New York en Centre Pompidou in Parijs. Zie je een man lopen met een dove en blinde poedel onder zijn arm? Grote kans dat je ‘m hebt gespot: Tom Dixon.

01_Tom_Dixon

Hoe het begon

Geboren in Tunesië leerde Tom Dixon zich de vaardigheden van het ontwerpen zelf aan. Zijn ontwikkeling als designer gaat terug tot 1975, toen hij aan Holland Park Comprehensive lessen volgde in het pottenbakken en schilderen. De basis voor zijn obsessie met materialen, productie en vormen was geboren.
Tijdens zijn twee jaar als basgitarist in een discoband ontwikkelde Dixon zich op creatief en commercieel vlak. Ook het repareren van motoren droeg een steentje bij aan zijn kennis over technieken en materialen. Tom Dixon leerde verder en begon met het lassen van schroot tot functionele objecten.

02_Tom_Dixon
De Lustre-lijn: Lustre round / Luster wedge / Lustre square

Door wie hij is beïnvloed als ontwerper? “Meer door ingenieurs dan door designers, eigenlijk.” Eiffel en Buckminster Fuller en kunstenaars uit de Britse beeldhouwtraditie hebben hem geïnspireerd, zei hij in een interview inVolkskrant Magazine.

03_Tom_Dixon
De Trace-lijn: Trace tall / Trace Short / Trace table light / Trace coffee table / Trace glass dining table

Succes

Met de iconische S-chair brak hij door in 1989. Een bijzondere, golvende, gevlochten sculpturale stoel die zijn eerste stap vormde in de Italiaanse luxe meubelindustrie. De stoel staat in de permanente collectie van het MoMA in New York. In 1990 maakte hij naam met Jack, een lichtgevend plastic object waarop je ook kunt zitten. De spiegelende lampen Mirror Ball en Copper Shades ontpopten zich als bestsellers. Momenteel hangen ze in de meest hippe hotels & bars over de wereld.

Dixon is een beroemdheid onder designliefhebbers, architecten & interieurstylisten. De lijn woonaccessoires hielpen hem aan meer bekendheid onder het grote publiek. ‘Vergelijk het met Prada: je ziet prachtige jurken in de bladen, en je koopt een sleutelhanger.’

04_Tom_Dixon
De Bell-lijn: Bell silver table light / Bell pendant / Bell floor light / Fire scented candles

Grote projecten

Naast de productie van meubels & lampen ontstaat er een interieur design afdeling. Tom Dixon gaat vooral grote projecten aan – hotels, restaurants en hoofdkantoren van grote bedrijven. Van de Royal Academy of Arts in London tot de Tokyo Hipster’s Club in Tokyo.

05_Tom_Dixon
De Slab-lijn: Slab dining table / Slab chair

Groots denken

Hij ontwerpt alles. Van huizen, kledinglijnen, accessoires en meubels tot lampen. Toch wil de nuchtere Tom Dixon meer. “Elektronica, telefoons, auto’s – alles is design. Ik zie overal kansen.” Hij vindt het fantastisch dat zijn stoel in het MoMA staat, maar staat nooit lang bij dit soort zaken stil. Het internationaal groeien heeft hij altijd als een doel gezien.

 

Credits: quotes: Tom Dixon uit Volkskrant Magazine 26 september 2013 – nr. 659 | Beeld: Tom Dixon

Moetoesingi Schmidt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline