Haal de hammam in huis

Droom jij van een eigen hammam in huis? Het hoeft niet bij dromen te blijven! Westwing laat je zien hoe je je badkamer met de juiste materialen, kleuren en accessoires, omtovert tot een ware thuis-hammam.

Westwing-Hamam-Tegels-Muur

Muur

Je badkamer krijgt meteen oriëntaalse hammam-uitstraling als je de muur decoreert met mozaïektegeltjes. Hetzelfde effect krijg je met vochtbestendig behang met mozaïekpatroon.

Westwing-hamam-bad

Als je liever een subtiele look hebt, kun je voor tadelakt kiezen. Tadelakt is een Marokkaanse kalksteensoort die gebruikt wordt voor onder andere het waterdicht maken van kruiken en het coaten van muren in de hammam. Tadelakt heeft een marmerachtige uitstraling en past daardoor perfect in een hammam-stijl badkamer

Vloer

Westwing-hamam-vloertegels

Om de oriëntaalse look verder door te trekken, is het mooi om ook op de vloer mozaïektegels te leggen. Wil je het makkelijk houden? Ga dan voor linoleum of vinyl vloer met tegelpatroon! Leg badmatten of kleedjes met oriëntaalse motieven en kwastjes neer voor warme voeten en extra charme.

Kleuren

Waan jezelf in een hammam door de juiste kleuren te gebruiken. Kies voor blauw, turquoise, groentinten, lavendel, creme en goud.

Heb je gekozen voor tadelakt muren? Deze zijn mooi in ivoor, grijs of bruin. Voeg op een subtiele manier wat kleur toe door een klein gedeelte van de muur te decoreren met tegeltjes in blauwtinten.

Westwing-Hamam-Tegels-Muur-zwart-wit

Ben je juist een fan van monochroom? Kies dan voor oriëntaalse mozaïektegels in zwart-wit.

Verlichting

Een goede verlichting in de thuis-hammam bepaalt de sfeer. Kies voor Marokkaanse hanglampen of ingebouwde spotjes om de tegels en kranen zachtjes te laten glanzen. Ook kaarsen in goudkleurige kandelaars mogen niet ontbreken.

Westwing-Hamam-lampen

Accessoires

Als finishing touch decoreer je je badkamer met typische hammamaccessoires: Hammam handdoeken (pestemal), hennakommen, goudkleurige zeepdoosjes, oriëntaalse parfum- of olieflesjes en een spiegel met goudkleurige rand.

Hammamritueel

Westwing-hamam-badritueel

Tijd om van je privé-hammam te genieten! Wil je het helemaal goed doen? Probeer dan dit traditionele hammamritueel:

  • Zwarte zeep: zeep jezelf eerst in met de traditionele zwarte zeep, gemaakt van zout, olie en zwarte olijven. Deze zeep reinigt en versoepelt de huid.
  • Loofah: scrub dan je huid met een loofah scrubhandschoen om dode huidcellen te verwijderen.
  • Rassoul of ghassoul: breng een gezichtsmasker aan van rassoul, een vulkanische klei die rijk is aan minerale zouten en oligo-elementen. Dit zuivert en verfrist je gezicht.
  • Arganolie: eindig je hammamritueel door je huid in te smeren met arganolie. Arganolie is rijk aan vetzuren, vitamine E en antioxidanten, en voedt en beschermt de huid en het haar.

Geschiedenis

Westwing-Hamam-badhuis
De oorspronkelijke hammams waren openbare badhuizen in de Arabische landen, Turkije en rondom Iran, waar mensen samenkwamen om te baden, ontspannen en socializen

De eerste hammams werden rond 600 na Christus gebouwd door de Arabieren. Geïnspireerd door de Griekse en Romeinse baden begonnen zij hun eigen badcultuur te ontwikkelen. Toen de Turken in plaats van één centraal badhuis, zoals bij de Grieken en Romeinen, meerdere kleine hammams gingen bouwen, werd de hammam echt populair.

In het begin waren de hammams alleen voor mannen toegankelijk. Later werden ook vrouwen toegelaten en werd de hammam een geliefd toevluchtsoord voor vrouwen om te ontsnappen aan de huiselijke beslommeringen.

Foto’s: Fotolia/Living4Media

Barbra Schütt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline