Hoe hang je een schilderij op?

Wanneer je door het Rijksmuseum of het Louvre loopt, zijn het niet alleen de uitzonderlijk mooie schilderijen zelf die in het oog springen. Ook de manier waarop ze hangen is opvallend: kaarsrecht, op de millimeter nauwkeurig en zelfs de grootste schilderijen lijken moeiteloos aan de muur te rusten. Hoe krijg je dit thuis voor elkaar? Voordat je zelf in de weer gaat met een hamer en een spijker helpt Westwing je op weg met wat tips & tricks.

BR_living4media_11076627_Bressan e Trentani_norestrictions
Op vlooienmarkten en in antiekwinkeltjes vind je vaak mooie lijsten
  1. Kies voor schilderijhaakjes in plaats van een spijker. Deze haakjes zijn speciaal geschikt voor het bevestigen van lijsten en zijn verkrijgbaar in de ijzerwaren winkel.
  2. Gebruik twee haakjes per lijst. Dit zorgt er niet alleen voor dat je kunstwerk extra veilig hangt, zo voorkom je ook dat hij niet naar een kant zakt.
  3. Leg een waterpas en een liniaal langs de muur om er zeker van te zijn dat de lijsten recht hangen, helemaal wanneer je meer exemplaren naast elkaar hangt.
  4. Wanneer je slechts één schilderij aan de muur hangt, zorg er dan voor dat het midden ongeveer 150 cm boven de grond, op ooghoogte hangt.
  5. Meerdere lijsten naast elkaar? Hou dan 5 cm ruimte tussen grote lijsten, en 2,5 cm tussen kleinere lijsten.
Mariska_4
Mix & Match: lijsten in verschillende maten zorgen voor een speels effect

Onthoud: niets is permanent! Mocht er per ongeluk iets misgaan tijdens het ophangen is dat geen ramp: je muur kan wel tegen een stootje. Hangt het toch niet helemaal naar je zin, dan is het zo weer veranderd. Net als het verplaatsen van meubels is het ook geen gek idee om dit eens in de zoveel tijd met de schilderijen aan de muur te doen, zo fris je de boel een beetje op!

Foto’s: Living4media, Westwing
Tekst: Sarah Ciolina

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline