Je woonkamer stylen? Zo doe je dat!

De woonkamer is het hart van het huis. Een plek om heerlijk te ontspannen, vrienden te ontvangen, samen te zijn met het gezin en ga zo maar door. Een plek waar je veel tijd doorbrengt en dus een plek die helemaal naar jouw wens moet zijn ingericht. Met de juiste kleuren, een praktische indeling en het inzetten van accessoires kom je al een heel eind. En wij helpen je maar al te graag op weg!

Kies de juiste kleur

Zowel in de woonkamer als in elke andere kamer is kleur één van de belangrijkste sfeermakers. Daarnaast hebben de kleuren die je gebruikt effect op het ruimtegevoel van een kamer. Belangrijk dus om bij deze keuze niet over één nacht ijs te gaan.

kleur

Om een kleine woonkamer groot aan te laten voelen maak je gebruik van lichte kleuren. Schilder hierbij het plafond en de muren in dezelfde kleuren of geef het plafond een kleur die net iets lichter is. Wil je een hoog plafond optisch naar beneden halen? Kies dan voor een donkere kleur op het plafond, hierdoor zal de ruimte kleiner lijken.

Waar de meeste mensen kiezen voor wit, zand-kleuren of grijstinten op de muur misstaat ook een felle kleur niet. Houd hierbij wel rekening met het effect van een bepaalde kleur op je gemoedstoestand. Heldere kleuren als geel, blauw en groen associëren we al snel met de zon, water of de natuur.

De beste indeling

Omdat er veel verschillende activiteiten in de woonkamer plaatsvinden is een praktische indeling cruciaal. Handig is om alvorens het indelen na te gaan wat je wilt doen in de ruimte en welke eisen je stelt. Wil je bijvoorbeeld een afzonderlijke leeshoek of met de bank uitzicht hebben op zowel de televisie als naar buiten? Door je wensen op te schrijven krijg je een goed beeld van de uiteindelijke inrichting. Houd daarnaast in je achterhoofd welke meubels je hebt en teken op een plattegrond jouw ideale inrichting. Hier en daar wat schuiven kan altijd nog, maar het is fijn als de basis al op papier is gelegd. Dit scheelt een hoop stress!

indeling

Pas daarnaast op dat je een (kleine) kamer niet té vol propt met meubels en woonaccessoires. Hierdoor lijkt de ruimte al snel een stuk kleiner. En vergeet het looppad niet: je wilt je natuurlijk makkelijk van de ene naar de andere kant van de kamer willen verplaatsen.

Spelen met accessoires

Naast kleurgebruik en inrichting hebben ook zaken als het gebruik van lampen, vloerkleden en spiegels effect op de uitstraling van je woonkamer. Door deze items op de juiste manier in te zetten creëer je optisch meer of juist minder ruimte, geef je een kamer diepte of lijkt een korte wand ineens veel langer. Kies bij de inrichting van je woonkamer dus bewust en plaats niet lukraak wat dingen – hier ga je later tegenaan lopen. Succes!

accessoires

 

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline