Maison&Objet 2016

Uiteraard was Westwing dit jaar weer bij de Maison et Objet in Parijs om de nieuwste trends te spotten in interieurland. Wat opviel? Dat de looks ingetogener zijn en minder uitgesproken. Scandi blijft, maar wordt zachter. Glam blijft maar wel met minder overdaad. De natuur en het handgemaakte komt op allerlei manieren terug én fluweel maakt een heuse comeback. We lichten 9 trends voor je uit!

afbeelding-1

Thema: House of Games

Dit jaar was het thema van de beurs ‘House of Games,’ waarbij het draait om speelsheid, een spel van vormen, kleuren, verhalen, conventies, periodes en stijlen. Vincent Grégoire – van NellyRodi – maakte in hal 7 een theatrale setting met een reuze schaakbord. Je vond hier ook domino en tarotkaarten. Het resultaat? Een speels rariteitenkabinet waar het onverwachte in de schijnwerpers staat.

agbeelding-2

Trend 1: Imperfectie

Opvallend is de imperfectie die we veel terug zagen komen: borden die niet helemaal rond zijn, de handmade-look, oneffen oppervlakken. Hierbij past ook de ‘raw basics’ trend die draait om onbewerkte oppervlakken en ruwe, robuuste materialen: ongelakt hout, beton, aardewerk en linnen.

afbeelding-3

Trend 2: Soft Scandi

Scandi blijft, zowel in basic, strakke stijl als in een nieuwere variant ‘soft scandi.’ Soft scandi heeft dezelfde basic look, maar dan met zachte glam elementen zoals velours, linnen of textiel in plaats van leer of kunststof. De look wordt aangevuld met zachte poedertinten, Scandinavische grafische patronen en veel organische lijnen. Qua kleurgebruik zagen we veel pastellen, waaronder de tint Dusty Pink (zacht, oudroze) het meest opviel. De vele groentinten én de trendkleur Tequila Sunrise (van het drankje: oranje/ geel/ terracotta) sprongen er eveneens sterk uit.

afbeelding-scandi

Trend 3: De natuurlijke look

De natuur blijft op allerlei manieren terugkomen. Denk aan organische vormen, natuurlijke materialen maar ook vormen uit de natuur die zijn nagemaakt. We zagen bijvoorbeeld veel koraalvormen terugkomen van verschillende materialen zoals keramiek. Denk hierbij ook aan schelpen of gevlochten lampen, deco van bamboe, grove knits of bijzonder houtwerk. Een voorbeeld van dit houtwerk is het gebogen hout in organische vormen. In deze lijn maakt ook handwerk een comeback wat de natuurlijke look benadrukt.

De-natuurlijke-look

Trend 4: Velvet chic

Chic en glam blijven, maar dan met minder overdaad. De glamour-look vol gouden details en glans, maar dan meer ingetogen en zachter. Ook hier zien we de velours-trend terugkomen. Deze stijl streeft naar rust en zoete accenten, bijvoorbeeld in de trendkleur “dusty pink”, gecombineerd met moderne invloeden van messing en marmer. Ook zien we diepgroen en okergeel in deze trend veel terug. Opvallend item: de Chubby chair. Dit is een overdreven ‘dikke’ stoel met grote armleuningen en kussens.

 

Trend 5: Ethno pop

De etnische look gecombineerd met felle neonkleuren in de vorm van vloerkleden, fauteuils en deco. Het neigt een beetje naar de boho look maar dan met fellere kleuren en met grafische prints. Het grappige aan deze trend is dat de kleuren eigenlijk niet matchen met de stijl en het materiaalgebruik. Passend hierbij: olifanten! Deze decoratieve dieren hebben we meerdere keren gespot op de beurs.

Etno

Trend 6: Craft look

Macramé is hot. We hebben veel wandobjecten gespot die “gemacrameed” waren, maar ook 3D-kussens met een macramé werkje erop. Dit deed ons denken aan de Marokkaanse kussens gemaakt van bruidsdekens.

afbeelding-7

Ook bij Kersten, het merk dat de prijs voor de mooiste stand had gewonnen, zagen we dé musthave kussens voor dit seizoen.

 

Trend 7: Design kitchen

In de keuken zien we steeds meer praktische hulpjes. Er wordt veel gebruik gemaakt van slimme tools die het werken in de keuken een stuk makkelijker maken. Maar we zagen daarbij ook producten die je keuken een design-look geven: veel basic kleuren en strakke vormen. Een voorbeeld hiervan is de karaf water of de potten met doppen van kurk, wandplanken met leren banden en servies met een matte finish.

afbeelding-8

Trend 8: Childsplay

Dit is een bijzondere trend. Deze trend gaat er eigenlijk om dat het lijkt alsof het door een kind gemaakt is. Uit de losse pols, handgetekende lijnen en vormen op bijvoorbeeld textiel en servies.

afbeelding-childsplay

Trend 9: Spiegels

Spiegels waren al een trend, maar nog steeds zien we heel veel spiegels in alle vormen, maten en kleuren. Opvallend dit jaar is dat er ook veel spiegels met een ‘vintage’ of ‘antieke’ look te zien waren.

Spiegels

 

Moetoesingi Schmidt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline