Marte's favoriete planten

Ze zijn prachtig om te zien, zorgen voor een natuurlijke flair in huis, geven zuurstof af, werken prestatie verhogend, stress verlagend én sommige planten zuiveren de lucht! Geen slecht idee dus om een paar van deze groene rakkers in huis te halen! Maar welke kamerplanten je moet kiezen en waarom? Westwing’s editor Marte legt het uit!

introbeeld

Kies jouw plant

Om de voor jou perfecte plant te kiezen kun je jezelf een aantal vragen stellen. Hoe licht is jouw kamer? Hoe groot is je kamer en hoe hoog zijn je plafonds? Hoe vaak ben je thuis? Hoe groen zijn jouw vingers en hoe lief ben jij voor je planten? Wat is je stijl?

Heb je bijvoorbeeld geen groene vingers en ben je veel weg, kies dan voor een cactus of vetplant. Houd je van minimalistisch kies voor een Sansevieria (vrouwentongen), deze is bovendien zeer eenvoudig in onderhoud. Ben jij graag veel bezig met je plantjes en houd je van een weelderige look, kies voor de Boston varen.

1

 

Lucht zuiveren

Planten zorgen natuurlijk voor groen in huis en hebben een natuurlijke flair. Maar ze doen meer! Planten geven zuurstof af én sommige jongens – zoals de Ficus elastica (rubberplant) zuiveren de lucht zelfs! Het is dus heel gezond om wat van die groene vrienden in huis te halen, zeker in droge kantoorruimtes of in de slaapkamer.

2

Planten zonder water

Geloof het of niet, maar er bestaan planten die in droogte goed gedijen. Ideaal voor de wat minder nauwkeurige tuinders onder ons. Neem bijvoorbeeld de Sansevieria (ook wel vrouwentongen genoemd). Dit is een hoge woestijnplant die zelfs niet goed tegen te veel water kan! Hij vangt wel graag veel licht.

5

De cactus

De hipster onder de planten? De cactus! Dit type planten vraagt weinig onderhoud. Hij heeft weinig water nodig, de plant houdt het water namelijk zeer lang vast. In de winter kan een cactus gerust een maand of 3 zonder water, in de zomer is eens per maand bewateren noodzakelijk. Belangrijk is wel dat de grond van de cactus tussen de gietbeurten door droog is, anders kan wortelrot ontstaan. De meeste cactussen gaan dood door een teveel aan water! De plant vindt zijn plek in zonnige én schaduwrijke omgevingen.

4

De Aloë Vera

De Aloë Vera Misschien wel de meest eenvoudige plant om in huis te halen. Doet het goed op zonnige plekken en de plant produceert steeds babyplantjes die je weer in potjes kunt doen en cadeau kan geven. Ook deze plant zuivert de lucht, hij toont zelfs bruine plekjes op de bladeren als de lucht sterk verontreinigd is! De gel in de bladeren is een perfect hulpmiddel bij brandwonden en andere kwalen.

3

Verzorging

  • Zorg dat je een grote plant de ruimte geeft. Hij moet kunnen groeien in de hoogte én in de breedte.
  • Bedenkt hoeveel licht je plant nodig heeft. De meeste planten groeien het beste op een plek met genoeg licht, maar niet teveel!
  • Zet af en toe je binnen-planten buiten, voor sommige soorten kan dit goed zijn.
  • Hoeveel water? Het hangt natuurlijk af van de grootte van de plant, maar ook van het type. Bedenk altijd waar je plant in de natuur groeit en hoeveel water hij dan tot zich neemt. Voel altijd met je vingers aan een blaadje. Als dit droog aanvoelt geef je de plant een beetje water.
  • Maak je planten schoon: verwijder stof en laat je planten ademen.

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline