Leer Michael Barnaart van Bergen kennen

Je hebt vast wel eens van hem gehoord: modeontwerper Michael Barnaart van Bergen. Met zijn inmiddels bekende Mondriaanjurk heeft hij flink naam gemaakt in de fashion industrie. Met een eigen winkel in het centrum van Den Haag en een groeiende clientèle gaat het deze creatieveling voor de wind. Westwing sprak met Michael over zijn nieuwste collectie die morgen wordt gelanceerd.

portret

Michael ontwikkelt twee collecties per jaar. Ondanks dit ‘statische’ gegeven, lopen de processen voor het creëren van zijn collecties nogal eens door elkaar heen. “Bij mij ontstaat een idee voor een collectie soms al jaren van tevoren. Omdat de tijd er soms nog niet rijp voor is, of omdat ik het dan een onlogisch vervolg vind op een voorgaande collectie, zet ik veel ideeën soms voor een paar jaar in de ijskast.”

jurkjes2

Zo liep Michael al een lange tijd met het idee rond om een collectie te ontwerpen die gebaseerd zou zijn op de Memphis Group – een groep designers en kunstenaars die bepalend waren voor de jaren 80.

 

 

De Memphis Group vormde een grote inspiratiebron.

 

Deze kunstenaars, die vooral opereerden in de interieurwereld, vormden dé inspiratie voor zijn meest recente lijn. “Ik kwam hun werk na jaren weer tegen in het Groninger Museum. Ik werd er opnieuw door gegrepen en ben me erin gaan verdiepen.”

groninger-museum

De postmodernistische stijl die de Memphis Group typeert sprak Michael aan. “In de 20ste eeuw ging het vooral om eenvoud en functionaliteit. Deze ontwerpers gebruikten juist veel meer decoratieve elementen. Ze gooiden alle regels overboord.”

Dit resulteerde in creatieve ontwerpen en drukke prints. Deze inspiratie zien we duidelijk terugkomen in de ontwerpen van Michael. De vele dessins, vrolijke, felle kleuren hebben geresulteerd in krachtige kledingstukken.

jurkjes-combinaties-cape

De collectie van Michael bestaat uit 21 jurken, 2 jasjes en 2 capes. Deze kleurrijke stuks combineert hij graag zodat er een bijzonder geheel ontstaat. “Ik vind het leuk om verschillende dessins met elkaar te combineren. Dus een streepjesjurk met een geruit vestje. Dat vind ik heel leuk, om een look te creëren die bijna een beetje speelgoed-achtig aandoet.” Maar ook als je iets minder lef hebt, kun je goed slagen. Je vindt namelijk ook basic jurken, in zwart of blauw, in zijn collectie.

winkelentree

Echt een lievelingsjurk heeft Michael niet. “Dat is een beetje kiezen tussen je kindjes. Dat je er één moet aanwijzen die dan je favoriet is.”

 

Mijn favoriet? Dat is kiezen tussen je kindjes…

 

Toch is er wel één item uit deze collectie die extra bijzonder is voor de ontwerper. “De Milano jurk – blauw met rood-wit geblokte elementen erin – staat nu in een vitrine van het Centraal Museum in Hoog Catharijne in Utrecht, naast een stoel van Gerrit Rietveld. Deze jurk werd al uitgekozen, nog voordat de nieuwe collectie er was. Daar ben ik natuurlijk wel trots op.”

milanojurk

Hoe Michael weet of een collectie gaat aanslaan? “Ik probeer zoveel mogelijk zelf in mijn winkel te staan. Hierdoor zie ik veel mensen in mijn jurken – ik zie ze enthousiast zijn, twijfelen – waardoor ik een duidelijk beeld heb van wat wel werkt en wat niet. Ik ga op mijn eigen ervaring af bij het ontwerpen.”

 

Bij het ontwerpen ga ik op mijn eigen ervaring af.

 

De vier duidelijke silhouetten die in de collectie terugkomen, maken dat er voor elke vrouw eigenlijk altijd wel een juist model tussen zit. “In mijn collectie vind je de klokjurk, de trapeze jurk, de kokerjurk en de rechte jurk. De praktijk wijst uit dat daarbinnen voor elk type vrouw wel een passend silhouet te vinden is. Dat is een fijn uitgangspunt.” En als er dan toch per ongeluk een ontwerp tussen zit dat niet aanslaat? Dan is deze ontwerper zeker niet uit het veld geslagen. “Het belangrijkste is dat ik zelf achter mijn ontwerpen sta.”

mondriaanjurkje

Zelf is Michael hartstikke trots op zijn meest recente lijn. “Voor mij is de collectie eigenlijk al geslaagd. Natuurlijk vind ik het wel belangrijk hoe het zal worden ontvangen. De mensen aan wie ik al een paar jurken heb laten zien, waren heel enthousiast. Dus ik heb goede hoop.”

Win!

Zie jij jezelf wel in een écht ontwerp van Michael Barnaart van Bergen? Wij geven een cape weg van deze succesvolle modeontwerper. Check hier hoe je kans maakt om te winnen!

Sophie Don

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline