Minimalistisch interieur: 8 stylingtips

Basic, clean en strak: de minimalistische stijl is een combinatie van elegantie en comfort. Dit effect verkrijg je door alles wat onnodig is weg te laten. Westwing heeft 8 tips verzameld om je huis in deze stijl in te richten.

Westwing - minimalisme

Minimalisme: een filosofie

Je kunt een kamer heel luxueus inrichten door elementen weg te halen in plaats van toe te voegen.

Francis Jourdain, interieurdesigner

Als je besluit om je huis in minimalistische stijl in te richten, is het belangrijk om bovenstaande filosofie goed in gedachten houden. De minimalistische stijl ontstond in de jaren 60, toen er een sterke behoefte was aan praktisch interieurdesign.

Minimalisme is het verwijderen van al het overtollige. Laat overbodige accessoires weg en leg het accent op de verlichting. Op deze manier creëer je rust en ruimte in je interieur.

De kleuren

Ook de kleuren worden in de minimalistische stijl gereduceerd tot een op beton gebaseerd kleurenpalet. ‘Neutrale’ kleuren voeren de boventoon: wit, grijs en zwart. Deze sobere kleuren zijn prachtig te combineren met felgekleurde accenten: rode kussens en gordijnen zijn een perfecte tegenwicht voor het dominerende wit of grijs.

Grijs is op zich al een mooie en veelzijdige kleur: er zijn vele verschillende tinten en het is makkelijk te integreren in ieder interieur.

 

dalani-arredare-stile-minimal 6

Stoffen

Gladde soepele stoffen in rechte vormen zijn een must voor je minimalistische interieur. Rijke en kostbare stoffen associeer je misschien eerder met een klassieke stijl, maar ze passen ook perfect in een minimalistisch interieur.

dalani-arredare-stile-minimal 4

Verlichting

De hoofdregel voor het verlichten in minimalistische stijl is om het beste te halen uit natuurlijk licht. Je kunt daarbij gebruik maken van heldere kleuren en glanzende, weerspiegelende oppervlaktes zoals metaal en glas.

Ook kunstmatig licht is belangrijk: kies voor spots en led-strips om je minimalistische look af te maken.

dalani-arredare-stile-minimal 5

Opbergen

Opbergen is een belangrijk thema in het minimalisme: alles heeft zijn vaste plek en iedere ruimte wordt op een slimme en systematische manier gebruikt. Ga voor ruimtebesparende meubels met rechte lijnen: een rechte tafel, een recht sideboard en inbouwkasten voor de slaapkamer en keuken. Vergeet ladekasten en dressoirs met veel franje – de minimalistische stijl heeft deze gewoon niet nodig.

Materialen

Gepolijst hout, glas en metaal zijn de meestgebruikte materialen in een minimalistisch, modern interieur. Voor de bodem heb je de keuze uit bijvoorbeeld een pleistervloer, betonvloer of gietvloer. Ga voor een leren bankstel en leren fauteuils en kies tafelbladen en legplanken van glas.

Met een twist

De minimalistische stijl heeft zijn eigen kenmerken, maar kan ook worden gecombineerd met andere stijlen. De populaire industriële stijl kun je bijvoorbeeld gemakkelijk combineren met de minimalistische stijl, omdat beide stijlen veel raakvlakken hebben. Het slim gebruiken van de beschikbare ruimte en accessoires van metaal, glas en leer vormen de basis van beide stijlen.

Daarnaast kun je minimalistische interieur een persoonlijke twist geven door het te combineren met retro, vintage of juist moderne accessoires.

dalani-arredare-stile-minimal 2

Minimalistische luxe

Minimalisme en glamour: gaan deze twee samen? Jazeker! Het heet minimalistische luxe! Zelfs basic meubilair kan er chic uitzien. Met koperen, gouden en zilveren accenten geef je minimalistische interieur een luxe uitstraling.

dalani-arredare-stile-minimal 3

Foto’s: living4media en Westwing

Barbra Schütt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline