In gesprek met Tineke van Ontwerpduo

We zagen ze al op de vt wonen & design beurs en ook op de Dutch Design Week zijn ze vertegenwoordigd: Ontwerpduo. De roots van dit stel – bestaande uit de fantasierijke Tineke en de van nature realistische Nathan – liggen in Eindhoven. Bij de Design Academy. We spraken met Tineke over hun succesvolle bedrijf, bijzondere producten én over de Dutch Design Week.

ontwerpduo

 

Hoe is Ontwerpduo tot stand gekomen?

“Nathan en ik hebben elkaar in 2000 leren kennen op de vooropleiding van de Design Academy. We trokken direct naar elkaar toe en wisten elkaar meteen te vinden als er een schoolopdracht moest worden gemaakt. De samenwerking tussen ons verloopt heel natuurlijk. We kunnen elkaar lezen zonder iets te zeggen.” En met een bedrijf – bestaande uit inmiddels acht creatievelingen – is vertrouwen in elkaar ook erg belangrijk.“ We weten inmiddels precies wie over welke kwaliteiten beschikt. Hierdoor kunnen we gemakkelijk dingen aan elkaar overlaten.”

novocento2

Hoor je vaak nee van Nathan, als dromer van het Duo?

“Het merendeel van de ideeën die ik heb, wordt uiteindelijk niet uitgevoerd. We wilden een keer een glazen fles maken, met daarin een lichtbolletje waardoor het net leek alsof er een geest in de fles zat. We hebben het uitgewerkt, maar het was te lastig en ingewikkeld om te maken. Dus het is gebleven bij een eenmalig project. Het komt heel vaak voor dat ideeën op deze manier stranden.”

loena

Waar halen jullie inspiratie vandaan?

“We hebben geen echte inspiratiebron,” zegt Tineke. Door hun open blik halen ze inspiratie uit de alledaagse zaken. “De ene keer breng je je kind naar school en de andere keer ben je op fietsvakantie. Doordat je er oog voor hebt om producten op een andere manier te zien, kun je overal inspiratie vandaan halen.” Maar ook de interesse voor ouderwetse producten roept nieuwe ideeën op. “We kijken vaak naar hoe producten vroeger werden gebruikt en hoe ze zijn veranderd. Welke materiaalveranderingen goed passen en hoe je ervoor zorgt dat deze producten in een modern interieur passen.”

novocento3

Kun je iets vertellen over jullie productieproces?

“Voor ieder type product is een ander productieproces van toepassing. De productie van glazen items besteden wij bijvoorbeeld uit. De bijzettafels van hout maken we zelf. Ieder product wordt in – of rondom – Nederland gemaakt. Altijd in een kleine oplage. Wanneer een product succesvol blijkt te zijn, besteden we de productie ervan uit, om zo tijd te winnen. Met uitzondering van de – inmiddels beroemde – Tallow kaarsen. Deze kaarsen maken we nog steeds zelf. Inmiddels zijn we zó bedreven in het maken van dit product dat er geen bedrijf is dat dit goedkoper kan maken.”

kooi+tallow

Kun je wat vertellen over de Novecento lijn?

“Waar we in het verleden op zichzelf staande producten ontwierpen zoals de Loena Lantern, de Split Mirror en de Cageling hangstoel, hebben we met Novecento voor het eerst verschillende producten ontworpen binnen hetzelfde thema. We merkten hoe leuk het is om met z’n allen aan een deadline te werken en met hetzelfde thema bezig te zijn.” Veel museumbezoekjes, zoektochten over het internet en schetsen gingen vooraf aan de totstandkoming van deze lijn.

novocento

Jullie zijn een graag gezien duo op de Dutch Design Week. Wat maakt dit evenement zo bijzonder?

“Het toegankelijke karakter is erg fijn. Een heleboel studenten kunnen hier een plekje huren of ergens gratis staan om hun eigen werk te presenteren. Verspreid door heel Eindhoven zijn er veel bijzondere ontwerpen te zien. Misschien zijn er wel meer prototypes en onuitvoerbare projecten te zien dan commerciële producten. Ook dat maakt de beurs erg interessant.” Dat Ontwerpduo zich niet echt bezig is met de trends die tijdens de Dutch Design Week naar voren komen, blijkt. “Wij zijn vooral intuïtief aan het werk. Je merkt dat er wel dingen in de lucht hangen waardoor jouw ontwerpen ergens bij passen. Soms merken we dat we producten ontwerpen die te goed passen bij de trends die lopen. Dan wordt het oppassen geblazen. We willen een voorloper zijn, inspireren.”

 

spiegel

 

 

Beeld: Lisa Klappe, Floor Knapen & Jeroen van der Wielen

Sophie Don

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline