Passe-partout

Passe-partout is oorspronkelijk een Frans woord wat “Fits for everything” betekent. Een passe-partout is simpelweg een stuk karton dat tussen de foto en het frame kan worden geplaatst om de afbeelding te beschermen. Daarbij is het eveneens om het verschil in de grootte tussen het kunstwerk en fotokaders te verkleinen, waardoor ook kleine afdrukken in grotere kaders kunnen worden geplaatst.

Daarnaast, heeft een passepartout ook een artistieke betekenis en werking. Het haalt namelijk de aandacht weg van de fotolijst en brengt het weer terug naar het beeld, wat het een effect geeft van een kunstwerk.

De juiste passe-partout

Van origine zijn de meeste passe-partouts gemaakt van wit papier of karton om ervoor te zorgen dat de aandacht niet al te veel weg wordt getrokken van het beeld. Desondanks, kan een passepartout er voor zorgen dat het de afbeelding door zijn aanwezigheid juist versterkt.

Men kan onder andere kiezen voor een passe-partout met een lichte tint om het beeld in het midden de aandacht te schenken. Ongeacht of het een gefotografeerd of geschilderd beeld, collage foto of puzzel is. Een voorbeeld hiervan is, bijvoorbeeld, een zonsondergang met een mooie oranje kleur in het midden van het beeld. Door dan een witte of een lichte crèmekleurige passe-partout te kiezen wordt het beeld binnen in met zijn kleuren ondersteund en vormt het een mooi totaalbeeld wat de sfeer van de afbeelding nog meer naar buiten laat komen.

De moedigen onder ons kunnen allicht ook met complementaire kleuren werken, zodat het contrast wordt versterkt. Heeft u bijvoorbeeld een afbeelding met een blauwe hoed, dan is een passe-partout van zo eenzelfde kleur blauw erg leuk. Tevens haalt het de hoed in de afbeelding hier visueel mee naar voren. Het is verder wel van belang dat er geen disharmonie ontstaat, omdat de kijker dan de foto niet meet als middelpunt of aandachtspunt zal zien.

Kortom, zoals waarschijnlijk al opgemerkt, is het heus niet zo eenvoudig om de juiste passe-partout te kiezen. De truc is om het gewoon uit te proberen. Naarmate de jaren vorderen zult u zien dat het oog erop getraind is en het u makkelijker af zal gaan.

Versierde passe-partout

Een oude truc om een passe-partout op een aansprekende manier te versieren is door ornamenten te gebruiken. Deze verfraaiingen behoren vanzelfsprekend als doel gebruikt te worden om het plaatje compleet te maken en de aandacht des te meer op de foto te vestigen. Wat men beter aan deskundige handen kan over laten.

U kunt natuurlijk kiezen voor een verfraaide passe-partout met strakke lijnen, zoals de Engelse passe-partout. Daarnaast kan er ook voor een Franse passe-partout gekozen worden die met behulp van borduur patronen de randen versiert. Een Weense passe-partout, daarentegen, speelt met meerdere lagen door twee boven passe-partouts boven elkaar te stationeren wat een gecompenseerd en bepaald diepte effect geeft.

Met passe-partouts geven wij onze kunstwerken ronduit een nieuwe diepte evenals dementie als we ze inlijsten. Op deze manier kan een oude foto opeens in een heel nieuwe daglicht verschijnen!

Foto’s: Living4Media & Westwing

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline