Philippe Starck: uitgesproken design

Philippe Starck is een bekende ontwerper die door de designwereld op handen gedragen wordt vanwege zijn spraakmakende ontwerpen. Deze Fransman neemt geen blad voor zijn mond en toont dit ook in zijn interieurontwerpen, meubels en keukenapparatuur. Deze zijn stuk voor stuk uniek, vernieuwend en eigenzinnig. Hoog tijd om eens in te zoomen op deze beroemde designer. Kijk je mee?

Uitgesproken

Philippe Starck is geboren in 1949 in Parijs, waar ook het hoofdkantoor is gevestigd. Op jonge leeftijd had hij al een rijke fantasie en een passie voor tekenen. Zijn liefde voor design heeft hij geërfd van zijn vader, die uitvinder en vliegtuigbouwkundig ingenieur was. In 1965 volgt Philippe Starck de opleiding productontwerpen en binnenhuisarchitectuur aan de École Nissim de Camondo. Drie jaar later richt hij zijn eerste bedrijf op in opblaasmeubilair. In 1974 verhuist hij naar de Verenigde Staten, maar hij keert na twee jaar terug naar zijn geboortestad Parijs. En met succes, want nadat hij een aantal ontwerpen heeft gemaakt voor nachtclubs wordt hij gevraagd om de privévertrekken van de Franse president François Mittérand te renoveren in het Palais de l’Élysée. De start van zijn grote doorbraak.

Uitgesproken_2

Sterrenstatus

De filosofie van Philippe Starck is om design te maken dat toegankelijk én betaalbaar is voor een breed publiek. Zijn ontwerp voor het Italiaanse label Alessi in 1990, de Juicy Salif, is inmiddels een iconisch design. Deze citruspers maakt een statement in iedere keuken door de aparte vorm: is het een XL-spin of een klein ruimteschip? (4) De ontwerper heeft nog meer roem en bekendheid gekregen met de W.W stoel voor Vitra, de Dr. No stoel voor Kartell en het ontwerp van een eigentijdse motor voor Aprilia. De lijst met labels waarmee Philippe Starck heeft samengewerkt is lang: Cassina, Flos, XO Design en Driade zijn slechts enkele namen die hieraan toegevoegd kunnen worden (6, 7). Zijn status van rockster-designer werd tijdens de Salone del Mobile in Milaan extra onderstreept. Met niemand minder dan Lenny Kravitz lanceerde hij nieuwe modellen van de ‘Mademoiselle,’ een stoel die hij 10 jaar eerder ontwierp. Bekleed met bont en pythonleer kreeg deze stoel een stoere make over. (1)

Uitgesproken_3
Uitgesproken_4

Uitzonderlijk

De stijl van Philippe Starck kan niet makkelijk worden omschreven, want deze is net zo divers als zijn oeuvre. Zijn inrichtingen voor hotels en restaurants en de productontwerpen zijn stuk voor stuk uniek en authentiek. Hij kan zonder twijfel de meester van de eclectische stijl worden genoemd (8, 9, 10). In het voorjaar van 2008 verrast hij een ieder door te verkondigen te willen stoppen met ontwerpen in 2010. ‘Design is dead’, stelde Philippe Starck. Van die stelling is de ontwerper weer terug gekomen; niet geheel opmerkelijk voor een man die bruist van originele ideeën en concepten. Welke verrassingen Philippe Starck voor de toekomst in petto heeft? Dat weet alleen hij, iets wat niet te voorspellen valt.

Uitgesproken_5
Uitgesproken_6
Beeld: 1.Perscentrum Wonen; 2. Interior Design By; 3. Designboom; 7. Bodie and Fou; 10. Maison Grace

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline