Plantentrend van het jaar: de vetplant

De leukste en meest eenvoudige plantentrend van dit jaar? Simpel: vetplanten! Deze groene vrienden zijn bovendien perfect geschikt om in te zetten bij DIY projecten. De hype rond deze planten werd herontdekt in de Verenigde Staten en tegenwoordig zijn ze weer net zo hip als vroeger.

Typische kenmerken van de vetplant: dikke, saprijke bladeren. Overigens: cactussen horen ook bij de familie van de vetplant, maar vertegenwoordigen slechts een klein gedeelte. Een groot voordeel: vetplanten komen normaliter voor in de droogste gebieden op aarde, daarom hoef je ze maar eens in de twee weken water te geven. Hoe veelzijdig ze zijn en hoe ze onze huizen verrijken laten wij je zien!

``vetplant1

Look 1: Rustiek:

Ben je op zoek naar een alternatief voor het klassieke boeket dat normaal bij je op tafel staat? Een rustiek middelpunt met vetplantjes is snel gemaakt, blijft lang mooi en zorgt voor dat exotische vakantiegevoel. Neem een klein houten doosje als basis en test hoeveel plantjes er in passen. Koop een kleine collectie van verschillende soorten vetplantjes waarvan je de potten omwikkeld met bak- of inpakpapier. Zet ze in de doos en klaar is Kees!

Cactus2

Zeg maar dag tegen de geraniums. Ook op je balkon, terras of vensterbank komen de vetplanten goed tot hun recht. Wij beloven: je hebt er niet eens groene vingers voor nodig!

Cactus3
Cactus4

Look 2: Boho

Neem een kleine vetplant, omwikkel hem met inpakpapier en zet deze vast met een dunne band. Zet hem op een bord en steek er een naamkaartje in. Zo is niet alleen je tafeldecoratie af, je gasten zullen verrast zijn door zo’n persoonlijk cadeautje.

Cactus5
Cactus6

Look 3: Mediterraan

Op deze tafel komen Italië en Mexico samen: een klassieke tafelsetting met Mediterrane details krijgt dankzij de vetplanten een exotisch tintje. Kleine exemplaren woden hier in retro blikjes en terracotta potten gepresenteerd. Prachtig als decoraties die je gasten na het eten gewoon mee naar huis kunnen nemen. La Dolce Vita & the ethno-feeling op tafel!

Cactus7

Look 4: Puristisch

Ja, vetplanten kunnen zelfs modern zijn! Wie gek is op een strakke look zal ook gaan voor deze variant. De bodem van 3 vazen in verschillende formaten is gevuld met natuurlijk getinte kiezelstenen. Kies 3 verschillende plantjes en haal ze uit de potjes van plastic. Zet de vetplant voorzichtig in het midden van een vaas en vul deze vervolgens met stenen totdat er geen aarde meer te zien is. Een simpele update voor je terras of balkon.

Cactus8

Foto’s: Westwing 2014

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline