Pols Potten - ambachtelijk met een twist

Authentieke materialen, innovatieve vormen en een gekke twist met wortels in de Nederlandse designtraditie maken de items van Pols Potten zo bijzonder. Wij van Westwing zijn al lange tijd groot fan van het in 1986 opgerichte label. Tijd voor een nadere kennismaking én een duik in de wondere wereld van dit merk!

Erik Pol is 30 jaar geleden gestart met Pols Potten door terracotta bloempotten te importeren uit onder andere Spanje. Vooral bloemisten waren direct verliefd op deze potten en Pols Potten was geboren. In de loop der jaren is de collectie interieurproducten flink gegroeid. Naast potten en vazen kun je er nu ook terecht voor woonaccessoires, servies, verlichting en kleine meubels.

Pols Potten

 Een Pols Potten product bevat bijzondere kleuren, uitgesproken vormen en een gedurfde setting. Dit ontstaat door het gebruik van authentieke materialen. Er wordt met de hand gewerkt én er wordt samengewerkt met diverse ontwerpers en ambachtslieden.

Pols Potten

Proces

Door het reizen naar verre oorden en het bezoeken van bijzondere plekken in de wereld ontmoeten ze veel verschillende mensen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en er wordt goed geluisterd en veel verteld. Als er een klik blijkt te zijn en er is dezelfde humor, dan komen daar vaak de mooiste ideeën uit.

De meeste ontwerpers werken het liefst vanuit hun eigen ateliers en werkplaatsen. Pols Potten bezoekt ze graag en als die klik met de ontwerper er weer is, dan ontstaat een samensmelting tussen ambachten. Zo worden terplekke nieuwe ontwerpen gemaakt en wordt de beste productie methode bepaald.

Pols Potten

 

Authentieke materialen

De handgemaakte producten getuigen van een flinke dosis pure passie en vakmanschap. De ontwerpen gemaakt van authentieke materialen stralen stuk voor stuk puurheid uit.

 

no one is alike, uniqueness is key

 

Porselein: Veel van de porseleinen items van Pols Potten zijn eigen ontwerpen die met de hand worden gemaakt in verschillende delen van Azië. Het merk werkt met kleine partijen en pottenbakkers & ambachtslieden die hun gevoel voor kwaliteit en design begrijpen. De kleur varieert van wit tot lichtgrijs en blauwachtig. De natuurlijke eigenschappen van de klei zorgen ervoor dat elk item uniek is.

Hout: De handgemaakte houten items worden op unieke wijze gemaakt – volgens een oude methode door de Laobe stam op het platteland in Senegal. Ze beeldhouwen het hout op bijzondere wijze met bijlen. Het hout laten ze het liefst ruw en onbewerkt omdat het er alleen maar mooier op wordt naarmate de tijd verstrijkt. Soms wordt het wel behandeld met bijenwas om het een mooie, diepe kleur te geven.

Glas: Traditionele glasblaastechnieken afkomstig uit China, worden gebruikt voor de glazen decoraties van Pols Potten. Ook hier zijn alle producten dus uniek en zorgt ieder item voor karakter en een eigen stijl. De kleur, transparantie en dikte kan variëren.

Pols Potten

Ontwerpers

De meeste producten ontstaan uit samenwerkingen tussen kunstenaars, ontwerpers en producenten. Hieronder lichten we er een aantal uit.

 

Esther Horchner

Esther Horchner werkt voornamelijk met pentekeningen en fijne tekeningen met fineliner. Haar porseleincollectie gaat over genieten: in de porseleinen kopjes zijn meisjes getekend die een bad nemen of een warme kop thee drinken. Bij het openen van de theepot zie je nog meer meisjes baden in hete stoom!

 

Bas van Beek

Het werk van Bas van Beek is controversieel en conceptueel. Hij werkt zogezegd ‘on the edge.’ Zijn eerste commerciële collectie was die voor Pols Potten. De Wolf Watering Can (een wolf met een gieter op zijn kop in goud) was eigenlijk de basis voor een nieuwe collectie meubels, glas en keramiek.

Pols Potten

Josha Roymans

Ook de volgende generatie staat in de schijnwerpers bij Pols Potten. “We staan graag in connectie met de volgende generatie ontwerpers. We willen hun creaties en ideeën leren kennen.” – Creative Director Jan Wolleswinkel. Daarom werd de Pols Potten-prijs in het leven geroepen. Dit jaar won Joshua Roymans deze prijs omdat het door hem ontworpen product zogezegd een écht Pols Potten product is. De analoge iPhone speaker ‘you-horn’ van porselein, in de vorm van een hoorn vormt een mooie combinatie van oud en nieuw waarbij functionaliteit centraal staat.

 

Studio Wieki Somers

Afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven geeft Wieki nu les aan dezelfde academie en is ze partner bij Studio Wieki Somers. Hun werkt is onder andere te zien in de collecties van het MoMA in New York, Centre Pompidou in Parijs en Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Een voorbeeld van haar succes in de buffer lamp, een wit geglazuurde porseleinen hanglamp met een rijke gouden binnenkant.

Moetoesingi Schmidt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline