Salone del Mobile 2016

Vorige week stond Milaan tijdens de 55ste editie van Salone del Mobile compleet in het teken van design. Ook Westwing was erbij om te onderzoeken welke belangrijke trends we niet mogen missen, of er genoeg talent van Nederlandse bodem was vertegenwoordigd én welke ontwerpers ons toekomstige interieurbeeld gaan bepalen.

Dalani-salone-del-mobile-030

Tijdens ons bezoek aan deze wereldberoemde beurs was er één overkoepelend thema. De sfeer rondom dit evenement stond in het teken van “interiorità,” oftewel het “innerlijk” van je interieur. De manier waarop je het liefst leeft in je huis, stond centraal. Doormiddel van design werd ons verlangen naar een plek waar gezelligheid centraal staat concreet. Naast gezelligheid moet ons huis ons beschermen tegen de buitenwereld. De continue prikkels die voortkomen uit ons overmatig Social Media gebruik en de stressvolle wijze waarop we onze levens lijden, zorgt ervoor dat we onze interieurs graag willen omtoveren tot een persoonlijke plek. Een plek waar we compleet tot rust kunnen komen.

Dalani-salone-del-mobile-046

Het historische Italiaanse merk Cassina zette de toon met de nieuwe bankencollectie. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat strakke, minimalistische vormen plaats moeten maken voor zachte vormen, golvende lijnen. Een ontwerp dat duidelijk tegen de trends van de afgelopen 20 jaar ingaat. Ze zijn dus niet alleen in de modewereld toegestaan, ook in interieurland verwelkomen we de “curves” met blijdschap.

Dalani-salone-del-mobile-022
Dalani-salone-del-mobile-105Design van Cassina

Jij staat centraal

De subtiele knipoog naar spiritualiteit kon ook worden gevonden tijdens ons bezoek aan de Salone. Nooit stond de persoonlijke smaak zo centraal. Van een simplistisch ontwerp tot een interieur gevuld met kleur – je interieur is bedoeld om jouw persoonlijke visie op interieur tentoon te stellen.

Dalani-salone-del-mobile-010
Dalani-salone-del-mobile-061
Design van Federica Elmo

Een andere grote trend die naar voren kwam tijdens de Salone? Buiten naar binnen halen. Ontwerpers probeerden op de meest creatieve wijze een natuurlijke dimensie te creëren in interieurs. Denk aan planten die normaalgesproken buiten groeien of te vinden zijn in het bos. De reden? We leven in een verstedelijkte wereld waarin “groen” wordt gezien als een luxe. We associëren bomen en planten met ontspanning.

Dalani-salone-del-mobile-049
Dalani-salone-del-mobile-106

Materialen-, en kleurtrends

Materialen als velvet en katoen waren sterk vertegenwoordigd. Zachte kleuren maken het mogelijk om van je interieur een rustgevende plek te maken. Wil je toch graag wat sterkere kleuraccenten gebruiken? Dan zijn het kleuren als mosterdgeel, baksteengrijs en smaragdgroen die helemaal van nu zijn.

Dalani-salone-del-mobile-045
Dalani-salone-del-mobile-035
Dalani-salone-del-mobile-103

Aankleding

Niet alleen het werk van de designers maakte het de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de Salone – ook de aankleding van de ruimtes was bijzonder. De mooiste tentoonstellingen en installaties vonden plaats in de oude paleizen die de stad rijk is. Elle Decor was verantwoordelijk voor het ontwerp van de prachtige tuin op de binnenplaats van het “Bovara Palace.” Aan de binnenkant van het paleis was een “Soft Home” gecreëerd, dat dienst deed als het huis van de toekomst. Een huis waar comfort, technologie en interactiviteit centraal stonden.

Dalani-salone-del-mobile-095
Dalani-salone-del-mobile-108
Soft Home

Ook het beste design van Nederlandse bodem werd tijdens dit evenement tentoongesteld. Jawel, niemand minder dan ontwerper Edward van Vliet was aanwezig op deze beurs met zijn collectie poefs van Moroso. Zijn belangrijkste inspiratiebron voor dit ontwerp? De kleur blauw! Hij combineerde deze tint met “catchy” patronen.

Dalani-salone-del-mobile-110
Dalani-salone-del-mobile-109
Edward van Vliet

De “Ladies & Gentlemen” show, gecureerd door Federica Sala en de design-galerij Secondome, bracht het werk van een nieuwe generatie ontwerpers samen. Het doel? Demonstreren wat voor transformatie het traditionele Italiaanse designlandschap heeft doorgemaakt.

Tom Dixon, één van de grote namen tijdens de Salone, viel op met zijn project “The Restaurant.” Hij werkte hierbij samen met het Israëlische bedrijf Caesarstone. Hun project bestaat uit de “aanbouw” van een laat-Barok bouwwerk in de vorm van een keuken. Het “aanrecht” is een totaal conventieloos ontwerp. Wie zegt immers dat een keuken zich ín een interieur hoeft af te spelen?

Dalani-salone-del-mobile-0121
“The Restaurant” van Tom Dixon

Het merk Laboratory Paravicini verdient ook een speciale vermelding. Met hun nieuwe servieslijn “Play Plates” hebben ze zich laten inspireren door de magische circus-sfeer met ontwerpen geïnspireerd op acrobaten. Een prachtige installatie waarbij de borden echt in beweging zijn, zorgt ervoor dat deze collectie perfect uit de verf komt.

Dalani-salone-del-mobile-056
Dalani-salone-del-mobile-107
Play Plates van Laboratory Paravicini

Ook in het “Brera District” was genoeg moois te zien. Van de Holiday Gallery, gecureerd door Holiday Studio tot de vloerkleden collectie van Daniel Libeskind. Maar ook het Finse Marimekko design toonde zijn bijzondere ontwerpen. Hier werd de relatie tussen functionaliteit, fantasie en realiteit onderzocht.

De Milanese “L’Orto Cinetico” werd tijdens de Salone gesierd door een ecologisch bouwwerk. Het Italiaanse designbureau Piuarch was verantwoordelijk voor dit ontwerp.

Natuurlijk was ook het Deense Hay vertegenwoordigd. Via een doolhof kon je de hele collectie bewonderen. Hay ging bij deze collectie de grenzen van het klassieke design voorbij. De producten lijken op het eerste gezicht simpel, maar zijn wat functionaliteit, stoffen en kleuren betreft super innoverend.

In de “Vitra” ruimte werd de installatie “Colour Wheel” gepresenteerd door de Nederlandse ontwerper Hella Jongerius, waar de mooiste stoffen en materialen van dit merk tentoon werden gesteld. Dit Zwitserse bedrijf heeft ook de bezoekersruimte aangekleed. Zodat je meteen de juiste sfeer te pakken krijgt.

Wat een echte must-go was? Het Cappellini Point; een tentoonstellingsruimte waar kunst, cultuur, design en mode samen komen in een creatieve stroom. In een loft op de tweede verdieping kunnen bezoekers met de ontwerpers in gesprek gaan.

Dalani-salone-del-mobile-114

Hebben bovenstaande merken je geïnspireerd? Neem dan een kijkje in onze sale met musthaves afgeleid van al het moois dat we zagen tijdens de Salone.

Sophie Don

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline