Schilderijen: geen interieur kan zonder

Schilderijen zijn essentieel voor ieder interieur. Ze weerspiegelen je persoonlijkheid en voegen een warme noot toe aan je woning. Wanneer je je huis met schilderijen aankleedt, moet je wel op een aantal dingen letten. Westwing verzamelde voor jou de belangrijkste tips.

Het maakt niet uit waar je van houdt: Andy Warhols pop-art prints van Marilyn Monroe, abstracte stukken of een meesterwerk van Picasso. Met kunst in je huis laat je zien wie je bent. Ontdek hier hoe je je huis decoreert met kunst en hoe je van ieder schilderij een ware highlight maakt.

Schilderijen: musthaves voor je interieur

Jij en je schilderij: liefde op het eerste gezicht

Als je voor het eerst voor een schilderij staat, dan weet je het en voel je het: dit is ‘m! Forceer het niet. Het schilderij moet bij je stijl passen: een print, een foto, canvas, een landkaart of tekening – volg je hart.

Schilderijen laten zien wie je bent: een avant-garde schilderij laat zien dat je lef hebt, terwijl een oude landkaart in een houten lijst verraadt dat je een klassieke smaak hebt – of misschien wel dat je een avonturier bent. Bedenk goed wat je met het schilderij over jezelf en je huis wilt zeggen: als je dat eenmaal weet, heb je het moeilijkste al gedaan.

Waar komt het te hangen?

Hang je schilderij aan elke muur die je wilt opvullen met kunst! In een ruimte die wat leven nodig heeft of in een bepaalde hoek in huis waar je lekker rustig kunt zitten mijmeren en van je schilderij kunt genieten.

De meeste mensen hangen hun schilderijen op in de woonkamer, eetkamer, hal of slaapkamer. Maar ook in de badkamer of keuken kunnen ze heel mooi staan! En wat dacht je van het terras of je balkon? Ze moeten dan natuurlijk wel goed beschut staan, zodat ze beschermd zijn tegen zon, regen en kou.

De muur hoeft overigens niet per se wit te zijn. Op een gekleurde muur kan een schilderij er juist extra uitknallen.

3.living4media_11173719_HiRes

Alleen of in bij elkaar?

Als je een bepaald schilderij als highlight wilt benadrukken, kun je het het beste alleen laten hangen. Anders kun je je schilderijen in verschillende composities groeperen: in een vierhoek, zigzag, op een rij, op kleur … er is zoveel mogelijk. Groepeer de schilderijen eerst op de grond, zodat je kunt zien hoe de compositie eruit ziet vóórdat je ze aan de muur hangt.

Schilderijen: musthaves voor je interieur

Laat je schilderijen stralen!

Een goede verlichting voor je schilderij is een must! Hang een lamp boven het schilderij of verlicht de hele kamer vanuit verschillende hoeken.

De meest gemaakte fout?

Je schilderijen te hoog ophangen! Hier is een truc om dit te voorkomen: laat iemand anders het schilderij op een bepaalde hoogte houden, terwijl jij op de bank, op bed of aan tafel zit. Het schilderij moet op ooghoogte hangen. Je hoeft ze overigens niet altijd aan de muur te hangen. Zet ze op een sideboard of zelfs op de vloer tegen de muur. Cool en ongedwongen!

4.living4media_11289958_HiRes

Durf te experimenteren

Als je een klassiek interieur hebt en je wil een opvallend accent aanbrengen, speel dan met contrasten en hang een modern of abstract schilderij op. Heb je een modern huis, hang dan eens een meesterwerk van Rubens of Vermeer op en laat je verrassen door het effect. En wat dacht je van deze tip: laat je favoriete zwart-wit (mode)foto groot afdrukken, lijst hem in en hang hem op of zet hem neer in een ongebruikelijke ruimte als de badkamer.

 

Foto’s: living4media

Barbra Schütt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline