Stap binnen in de wereld van Timothy Oulton

Laat je betoveren door de op ambachtelijke wijze gemaakte items van het Britse merk Timothy Oulton. Dit label – vernoemd naar de ontwerper en creatief directeur ervan – kenmerkt zich door klassieke ontwerpen met een moderne twist. Deze onderscheidende collectie bestaat uit handgemaakte meubels, verlichting, woonaccessoires en exclusieve vintage stukken – te bewonderen in de Timothy Oulton winkel op de Amstelveenseweg, vlakbij het Vondelpark.

1

Het begon allemaal in 1976 met de antiekwinkel waar Tim’s vader, Philip Oulton, eigenaar van was. Tim: ‘’Ik werd op jonge leeftijd al blootgesteld aan mooie voorwerpen. Deze vroege aanraking met de antiek industrie, de goede kwaliteit en de verfijnde manier waarop de vintage items waren gemaakt, heeft een grote impact gehad op hoe ik vandaag de dag mijn meubels maak.’’

2-1

Hierdoor ontwikkelde Tim al vroeg zijn passie voor traditioneel vakmanschap en tijdloos en klassiek design. Volgens Tim: “Er zit karakter en bezieling in onze ontwerpen, de materialen die we gebruiken en de traditie. Die combinatie is uniek.” De herkomst van materialen is extreem belangrijk, van 100-jaar oud hergebruikt hout uit Engeland, tot hand gekozen leren huiden uit Argentinië.

3

Authentieke ambacht

Elk item uit de collectie is handgemaakt, met eenvoudige gereedschappen en verfijnde technieken. Het naai-, fijne timmerwerk en capitonneren met de hand kost tijd. Bijvoorbeeld de Westminster Button 3-zits bank heeft meer dan 1300 studs die er nauwkeurig, met de hand worden ingeslagen. Dit oog voor detail vergt inspanning, maar het eindresultaat en de authentieke look kan niet anders worden bewerkstelligd.

Tim: “ ik vind het pas interessant worden als het 12 dagen kost om een ontwerp te fabriceren. Hoe complexer en gedetailleerder iets is, hoe individueler en origineel”. Tot aan de koperen nagels toe, is hij ervan overtuigd dat de inspanning moeite waard is.

Unieke materialen

Timothy Oulton staat bekend om de bijzondere kwaliteit leer waarmee wordt gewerkt zoals “Destroyed Raw”, “Vagabond” en “Buck’dN Brok’n: een innovatieve finish van leer dat zwaar met de hand wordt bewerkt door vakkundige ambachtslieden. Elke huid wordt bewerkt zonder invloed van machines, alleen zo krijg je het unieke karakter.

4

Gedurfde ontwerpen

Timothy Oulton zoekt in zijn nieuwe collecties steeds de grenzen op van interieurontwerp. Zijn collectie kenmerkt zich door een continue botsing tussen erfgoed en innovatie. Een van de meest bijzondere ontwerpen is de bekroonde ‘Mars Chair’, pas geleden vernieuwd en nu bekend onder de noemer Mars MK3. Een bewijs van uitzonderlijk vakmanschap. Een futuristisch ontwerp, met elementen vanuit de Art Deco. De combinatie van het met de hand geboetseerd glanzend staal en prachtige leer, maken het een echte eyecatcher.

Een ander iconisch ontwerp – de Saddle Chair – is geïnspireerd op de traditionele paardensport. De beugels aan de zijkant maken het plaatje compleet.

4

De unieke ‘’dining collections’’ van Timothy Oulton zijn ontworpen om met vrienden te dineren in een inspirerende omgeving. Met een verweerd eiken top en gladde aluminium Aero basis voor een moderne twist, combineert de Boston eettafel architectonisch ontwerp met onverwachte materialen voor een extra visuele dimensie. Doordat de esthetiek in de collectie varieert in het ontwerp en de reeks van aanwezige afwerkingen, is het een stijl die in elke interieur past; van modern, een stedelijk appartement tot een gezellig landelijk huis. Dit wijde palet aan verschillende stijlen heeft elk zijn eigen karakter, van de ultra-lounge Coastal Drift -, de ruwe maar verfijnde Loft – tot de sophisticated Metro collectie die een perfecte balans is tussen klassiek en hedendaagse glamour.

5

Brits, met een wereldvisie: Meet Timothy Oulton

Met meer dan 30 galleries over de wereld; van New York tot Amsterdam en in de grandeur van Harrods Londen, opent Timothy Oulton nieuwe winkels in zorgvuldig geselecteerde ‘grote steden’. Met zijn meest recente opening in Dubai en Mexico.

Timothy Oulton opende haar deuren in 2012 in Amsterdam, waar de winkel is gevestigd in een voormalige 19e eeuwse kerk op de Amstelveenseweg, ‘de Schinkelkerk’ , vlakbij het Vondelpark. Als je de gallery binnen loopt, word je aangemoedigd om je thuis te voelen; je kunt hier de bijzondere producten voelen en aanraken, loungen in banken en met een glas champagne in je hand zien hoe de collectie via een 3D programma bij jou thuis zou staan. Als je in de 9 Straatjes bent, bezoek dan ook eens de kleinere inspiratie winkel waar de handgemaakte accessoires en tassen de boventoon voeren.

5

Ontdek de hele collectie via timothyoulton.com

Furniture Gallery:
Amstelveenseweg 136
1075 XM 
Amsterdam

Inspiration store:
Runstraat 22
1016 GK Amsterdam

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline