Studio Modijefsky

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: Amsterdamse restaurants en bars met uitgesproken thema en ontwerp. Westwing sprak met de drijvende kracht achter al deze spectaculaire interieurs: Esther Stam (35), oprichtster van Studio Modijefsky.

01_esther_stam_studio_modijefsky

Na haar opleiding interieurarchitectuur aan de Willem de Kooning Academie begon Esther bij Doepelstrijkers, tevens gevestigd in Rotterdam. Na drie jaar nam ze er afscheid om haar eigen studio in Amsterdam op te richten. “Mijn vriendje woonde in Amsterdam net zoals het grootste deel van mijn vrienden, dus dat was al een goede reden om te verhuizen.” Daarnaast voelde het voor Esther als een vanzelfsprekende stap om haar eigen zaak op te zetten. “Ik had zo hard voor iemand anders gewerkt, dat het me minstens zo logisch leek om dit voor mezelf te gaan doen.”

02_esther_stam_studio_modijefsky

De imposante lijst aan projecten die Studio Modijefsky na zeven jaar heeft gerealiseerd, doet vermoeden dat Esther nergens voor terugdeinst. “Als ontwerper maakt het volgens mij niet zoveel uit wát je ontwerpt, omdat het bij elk project gaat om compositie, kleur, het nadenken over logistiek en invulling én over het creëren van iets dat onderscheidend is. In het begin heb ik alles aangenomen dat op mijn pad kwam.

 

Elk project vereist andere vaardigheden en kwaliteiten.

 

 

Of je nu een kilometerslange gevel aan het ontwerpen bent, of een treintunnel – ieder project vereist andere vaardigheden en kwaliteiten.” Naast gevels en treintunnels zijn het de horecaplekken die bij de meeste mensen wel een belletje doen rinkelen. Bar Botanique, Bar Basquiat, Viscafé de Gouden Hoek, Smokin’ Barrels, The Roast Room, de Biertuin, Bar Bukowski en Holy Smoke: het is een greep uit de hotspots ontworpen door Studio Modijefsky.

03_esther_stam_studio_modijefsky

De projecten waar Esther op dit moment het meest trots op is? “Dat zijn The Roast Room, Bar Botanique & Viscafe de Gouden Hoek. De Roast Room is een groot project geweest waar hartstikke veel tijd en liefde in heeft gezeten. Behalve de tafels waar een tafelkleed overheen ligt en de stoelen die boven staan, is alles door ons ontworpen. We hebben met The Roast Room iets neergezet dat écht onderscheidend is. Bar Botanique is een van mijn favorieten omdat de ruimte zo fris en anders is. Bij Viscafe de Gouden hoek hebben we op inventieve wijze oplossingen gezocht voor de ruimte. Ook is het gehele interieur custom-made.”

04_esther_stam_studio_modijefsky

Bar Botanique is het laatste project dat Esther heeft voltooid. “In deze bar zat eerst de Ponteneur, vroeger een begrip onder veel Amsterdammers. Helaas was het de laatste jaren niet meer de levendige plek die het eerst wel was. We hebben de ruimte niet gestript omdat de wanden en plafonds niet geïsoleerd gingen worden. Dat heeft geleid tot oplossingen waar we moesten werken met opbouwsystemen voor bijvoorbeeld verlichting.

 

Bar Botanique is een toegankelijke, vriendelijke plek geworden.

 

 

De sfeer van de Ponteneur is gebleven door een laagdrempelige toegankelijke plek te creëren. Sommige kleuren zijn in het palet gebleven en bepaalde elementen – zoals de reling van de entresol – hebben we behouden, en iets aangepast. Tevens hebben we detaillering van de reling hergebruikt voor de vormgeving van de nieuw toegevoegde relingen. We kregen bij dit project van de werkgever alle creatieve vrijheid, dit resulteerde onder andere in het ontwerpen van levensgrote mobielen aan het plafond om het licht te weerkaatsen.

05_esther_stam_studio_modijefsky

Voor Studio Modijfesky verricht Esther continu onderzoek naar de perfecte manier om een specifieke ruimte te definiëren. Daarbij probeert ze er altijd voor te zorgen dat ze zich onderscheidt. “Ik vind het leuk om in ieder project zoveel mogelijk op maat gemaakte onderdelen zoals meubilair en lichtarmaturen te integreren.” Alhoewel ze uitgaat van haar eigen creativiteit, zijn er genoeg architecten die Esther inspireren.

 

Ook het werk van de Milanese Dimore Studio vind ik inspirerend.

 

 

Zo was ze erg onder de indruk van het laatste project van Rem Koolhaas. “Ik zag zijn werk afgelopen jaar in Milaan tijdens de Fondazione Prada. Ik vond het prachtig. Werk waarbij interieur wordt benaderd zoals een maatpak, elk detail kreeg zoveel aandacht.” Een andere favoriet van Esther? De Milanese interieurontwerpers van de Dimore Studio.

06_esther_stam_studio_modijefsky

Inmiddels kun je stellen dat Studio Modijefsky – bestaande uit een team van 2 stagiaires, 4 medewerkers en Esther aan het hoofd – een begrip is in de Amsterdamse wereld van de horeca. Maar ook daarbuiten weten ze de studio nu te vinden: “Er wordt meer over ons geschreven en gepubliceerd. We merken nu ook dat de naam van onze studio wordt opgepikt buiten Amsterdam en Nederland.”

07_esther_stam_studio_modijefsky1

Van het maken van een conceptontwerp tot het experimenteren met materialen in samenwerking met de interieurbouwers op de werkplaats –er zijn heel veel aspecten die Esther tof vindt aan de projecten die voorbij komen. Een van haar ultieme projecten zou het ontwerpen van een hotel zijn.

 

Het lijkt me tof om ooit een mooie bloemenwinkel te ontwerpen.

 

 

“Een hotel waarin de kamers verschillen, waar ook een spa in wordt gebouwd bijvoorbeeld en er onderscheidend en vernieuwend mag worden nagedacht over het verblijf in een hotel; dus waarin we ook kunnen meedenken in het concept. Verder heb ik vele ultieme projecten; werken aan een op maat gemaakte ruimte voor een onderscheidend concept, bedrijf of product zoals een authentieke hoedenwinkel of een shop voor geuren, een wellness in de bergen of een bloemenwinkel…”

 

 

Sophie Don

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline