Tafeltje dekje

Hoe informeel een etentje ook is, een mooi gedekte tafel is altijd een goed begin! Welke elementen onmisbaar zijn voor een goed gedekte tafel? Tafellinnen, borden, bestek, glazen én natuurlijk wat decoratie. Hoe je jouw tafel mooi dekt lees je hier!

5

De basis van je tafel

De basis? Een mooi tafelkleed of een paar placemats. Een tafelkleed staat chiquer en placemats zijn wat meer alledaags. Zorg ervoor dat het linnen schoon is én gestreken, dit geeft een fris en stijlvol effect. Denk eraan dat een tafelkleed ongeveer 30 centimeter over de rand moet hangen rondom. De servetten kunnen op een special manier gevouwen worden en liggen op of naast de borden.

3

De borden

De borden worden een vingerbreedte van de tafelrand gezet op een afstand van 50 tot 60 centimeter van elkaar. Je gasten moeten natuurlijk wel een beetje de ruimte hebben. Je kunt ook kiezen voor een onderbord dat kan blijven staan tot aan het dessert. Onderborden zijn grote, platte borden waarop je een netjes gevouwen servet kunt leggen tegen het schuiven. Indien je een voorgerecht serveert in een glas zet je dit glas op een schoteltje op het onderbord, met een lepeltje en vorkje aan weerszijde van het schoteltje. Bij warme gerechten verwarm je altijd je borden voor (natmaken en 15 seconden in de magnetron of een bak met heet water, daarna afdrogen). De kleine ‘extra’ bordjes voor salade of een broodje, zet je linksboven het onderbord.

Bestek

Het bestek dat voor het gehele menu nodig is ligt aan weerszijden naast het bord en van buiten naar binnen in volgorde van gebruik. Vorken liggen links naast het bord, messen rechts (met de snijkant naar het bord) en daarnaast ligt de soeplepel. Het bestek voor het dessert ligt boven het bord. Al het bestek ligt met de holle kant naar boven.

2

Glazen

De glazen staan rechts bovenaan de borden en het aantal glazen is gelijk aan de verschillende te serveren dranken. De glazen staan op volgorde van gebruik van rechts naar links. Links hiervan staat eventueel een waterglas. Extra netjes: haal bij het serveren van de tweede wijn de glazen van de eerste wijn weg.

1

Decoratie

Decoratie is leuk, maar zorg er altijd voor dat het niet in de weg ligt! Geen grote boeketten en versiersels. Kaarslicht is een belangrijke sfeermaker, maar mensen moeten wel kunnen zien wat ze eten. Zorg dan dus voor voldoende kandelaars. Indien je kiest voor bloemen, zorg er altijd voor dat deze niet te hoog zijn en dat iedereen elkaar nog kan zien.

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline