Het perfecte tapijt

De meest gemaakte fout bij het kopen van een tapijt? Een tapijt te klein kopen! Maar hoe bepaal je wat wél de juiste maat is? Wij geven je een paar tips.

Een tapijt kan zowel een statement piece zijn als een bescheiden accessoire dat je kamer een warme en knusse uitstraling geeft. Lees hier wat voor effect tapijten kunnen hebben, wat de juiste maat is en waar je op moet letten als je ze in de kamer neerlegt.

De perfecte maat

Een te groot tapijt doet je kamer kleiner lijken en zal te veel overheersen. Een te klein tapijt daarentegen maakt een beetje een verloren indruk in een grote ruimte. Kies een exemplaar dat ongeveer 60 cm korter is dan de kortste zijde van de kamer. Houd ook rekening met de deuren: het tapijt mag een naar binnen openende deur niet blokkeren.

Westwing - de perfecte maat tapijt

Tapijt in de woonkamer

Om alles in proportie te houden en een Alice in Wonderland effect te vermijden kan je deze truc gebruiken:

Meet de lengte van je bankstel en tel daar 20-30 centimeters aan de linker- en rechterzijde bij op: dit is de ideale lengte voor je tapijt. Je kunt ervoor kiezen om de meubels slechts gedeeltelijk op het tapijt te zetten. Een goed uitgangspunt is dat ongeveer 1/3 deel van de meubels, zoals het bankstel en fauteuil, op het tapijt staat.

Tip voor de grote woonkamer: een alternatief is om een ‘eiland’ te creëren. Hierbij staan alle meubels, zoals het bankstel, de salontafel en de stoelen op het tapijt. Belangrijk: het tapijt moet groot genoeg zijn om de meubels op voldoende afstand van elkaar te kunnen neerzetten, zodat het er niet ‘samengeperst’ uitziet. Je moet dus ook een ruime woonkamer hebben.

Westwing - tapijt grijs
Perfect voor de woonkamer zijn hoogpolige woltapijten hier en zachte lamsvellen. Ook mooi, en iets stoerder, is een tapijt van plantenvezels, zoals sisal

Pas op: meubels als kasten en dressoirs kunnen beter niet op het tapijt staan, maar tegen de muur, omdat ze anders kunnen omvallen. Idee: wil je je ruimte in tweeën delen, leg dan twee verschillende tapijten neer als optische room divider.

Tip voor de kleine woonkamer: leg het tapijt vlak voor het bankstel en zet alleen een klein gedeelte van de meubels, zoals de salontafel en stoelen op het tapijt.

Westwing - tapijt oosters

De eetkamer

Een tapijt onder de eettafel is ideaal als geluidsdemper. Belangrijk: zorg ervoor dat het tapijt minimaal 70 cm langer en breder is dan de de tafel, zodat de stoelpoten bij het verschuiven niet op de randen van het tapijt staan. Omdat het midden van het tapijt door de tafel wordt bedekt, is het design van de zijkanten extra belangrijk. In het ideale geval past ook de vorm van het tapijt bij de vorm van de tafel.

Westwing - de perfecte maat tapijt
Het perfecte materiaal voor de eetkamer en keuken: katoen. Makkelijk in de wasmachine te wassen als er eens een keer iets over de tafel valt. Ook een tapijt van plantaardige vezels, zoals sisal, is snel schoongemaakt met een spons
Westwing paars tapijt

De slaapkamer

Wat is er heerlijker dan na het opstaan je voeten meteen op iets zachts en warms neer te zetten? Je hebt de keuze uit verschillende mogelijkheden:

  • Kies een breed tapijt dat aan beide zijden van het bed uitsteekt.
  • Leg links en rechts van het bed een klein tapijt neer.
  • Leg een tapijt zó neer dat het voor 1/3 onder het bed ligt. Op die manier creëer je een optische verlenging van het bed, omdat je aan het voeteneinde een vlak met een stuk tapijt hebt.
  • Perfect voor de slaapkamer zijn (hoogpolige) tapijten van wol en zijde of zacht lamsvel.
Schlafzimmer

De hal

Voor de hal is een lang tapijt of een loper perfect. Als je een hele lange smalle hal hebt, kun je beter meerdere tapijten neerleggen, omdat anders de ruimte nog langer lijkt. Als je voor een lang tapijt kiest, zorg er dan voor dat er links en rechts een strook van ongeveer 15 cm tot de wand vrij blijft.

In de hal is het belangrijk dat het tapijt de deur bij het openen niet blokkeert. Meet de ruimte dus goed op: open eerst de deur en meet vanaf de geopende deur. Een algemene vuistregel is dat je ongeveer 1,20 meter van de lengte van de hal aftrekt.

Houd aan het einde van de hal net zoveel vloer tapijtvrij als aan het begin, zodat je een harmonisch geheel krijgt. Verder geldt voor de hal: zet geen halmeubels zoals sideboards of banken op het tapijt. Dit neemt het effect van het tapijt weg.

Westwing - kies de juiste maat tapijt
Kies hier voor een tapijt van synthetische vezels of polypropyleen. Deze is eenvoudig te reinigen, vuilafstotend en doordoor perfect voor de hal

 

Foto‘s: living4media

Barbra Schütt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app