In the spotlights: Van Tjalle & Jasper

Het klinkt als een jongensdroom: twee vrienden die zich samen een weg banen door de wereld van design. Tjalle & Jasper doen alles zelf – van ontwerpen tot produceren – in hun eigen werkplaats op de NDSM-werf. En wel met een flinke dosis humor. Wij spraken met dit eigenwijze duo dat zelf zijn pad kiest los van de trends (en populaire stijlen) in interieurland. In the spotlights: Van Tjalle & Jasper.

Van Tjalle & Jasper

Van Tjalle & Jasper: Het idee

“Wij zijn als ontwerpers altijd op zoek naar de ideale balans tussen esthetiek en functionaliteit. Bij onze ontwerpen zit niets er zomaar op of aan. Overal is over nagedacht en elk detail versterkt het ontwerp. Daarnaast proberen wij altijd een eerlijke prijs te hanteren. Je betaalt bij ons niet voor de naam of omdat het ‘design’ is.”

Van Tjalle & Jasper

Hoe Van Tjalle & Jasper begon

“Wij zijn al sinds onze jeugd bevriend met elkaar. We komen uit hetzelfde dorp en zijn altijd goed bevriend gebleven. Daarnaast hebben we allebei Industrieel Product Ontwerpen gestudeerd. Na onze studie is Jasper nog verder gaan studeren als ambachtelijk meubelmaker en ben ik me verder gaan ontwikkelen als freelance ontwerper. Toen we de kans kregen om een keer samen enkele meubelstukken te gaan ontwikkelen grepen we die meteen aan. Deze samenwerking bleek zó vruchtbaar dat we besloten om als ontwerp-duo Van Tjalle & Jasper verder te gaan.”

Van Tjalle & Jasper
De werkplaats van Van Tjalle & Jasper is gelegen op de creatieve broedplaats van Amsterdam Noord, de NDSM-Werf

Van Tjalle & Jasper: Inspiratie

“We halen onze inspiratie uit veel verschillende dingen. De ene keer kan het zoiets simpels zijn als een spreekwoord en de andere keer kan het een archetypisch product zijn. Ook nieuwe materialen en productietechnieken spelen een grote rol. Zo kan een nieuw materiaal ons ideeën geven omdat het bijvoorbeeld heel dun en tegelijkertijd sterk is of juist heel makkelijk gegoten kan worden.”

Van Tjalle & Jasper

Van Tjalle & Jasper: Het proces

“Het begint altijd bij een idee. Vervolgens gaan we onderzoek doen. Bestaat het al? Is het vernieuwend? Is er vraag naar? Na dit onderzoek gaan we rond het idee een concept verzinnen dat ervoor moet zorgen dat het product een toegevoegde waarde krijgt en bijzonder wordt. Na de conceptfase gaan we het idee verder uitwerken en vervolgens materialiseren. We kiezen de materialen, kleuren, bepalen de verhoudingen en productietechnieken. De laatste fase is het produceren en verpakken. Als een materiaal de basis vormt van een ontwerp dan is dát aspect in het proces leidend. Zo is elk product en elk proces dus anders.”

Van Tjalle & Jasper

Van Tjalle & Jasper: Rolverdeling

“In principe zijn we beide betrokken in alle fasen van het ontwerpproces bij Van Tjalle & Jasper. Maar soms komt een idee duidelijk van één van ons. Dan is het aan diegene om de ander te overtuigen. Soms wordt het uiteindelijke product toch heel anders omdat er een andere visie op het concept komt die beter past bij het originele idee. Grofweg is Tjalle wat meer betrokken bij de idee- & conceptfase en bemoei ik me nadrukkelijker met de materialisatie. Dit is ook wel eens omgedraaid.”

Van Tjalle & Jasper

Liefde voor design

“We hebben altijd al affiniteit gehad met producten die kloppen, zowel op het gebied van interieur als bij alledaagse producten. We weten direct of een product goed is. De ene keer omdat het de juiste snaar raakt en de andere keer omdat het simpelweg de beste oplossing voor een bestaand probleem is. Beiden zijn we tijdens onze studie al geïntrigeerd geraakt door meubels.”

Van Tjalle & Jasper

Bijzonder

“Onze kracht zit in onze kernwaarden: mooie producten voor een breed publiek met een eerlijk prijskaartje. Daarnaast vinden we het belangrijk dat humor een rol speelt in ons bedrijf. Soms in de producten maar ook dagelijks op de werkvloer. Het is belangrijk dat we achter de producten staan die we creëren maar daar mag – of beter gezegd moet – ook wel bij gelachen worden!”

Van Tjalle & Jasper

Trots

“Wat betreft de vormgeving zijn we het meest trots op onze Fold Low-chair. Deze stoel heeft het volgens ons in zich om een klassieker te worden. Ook zijn we erg trots op het succes van onze lampenserie. Het geeft een enorme voldoening dat veel mensen gelukkig zijn met iets dat wij hebben geproduceerd en in de markt hebben gezet. Daar kunnen wij echt blij van worden.”

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline