Trendreport: Salone del Mobile 2017

Onlangs stond Milaan tijdens de 56ste editie van Salone del Mobile compleet in het teken van design. Ook Westwing was er weer bij om te onderzoeken welke belangrijke trends we niet mogen missen. Benieuwd wat voor cools we hebben gespot, welk talent van Nederlandse bodem present was én welke ontwerpers ons toekomstige interieurbeeld gaan bepalen? Lees dan snel verder!

Design Circus

Het design circus is een trend waarbij het – je raadt het al – circus als inspiratiebron dient. Máár, niet letterlijk. Wij waren ontzettend onder de indruk van het werk van de talentvolle designer Maarten Baas. Met zijn installatie ‘May I have your attention please’ bracht hij de hedendaagse wereld – waarin aandacht net zo van belang is als geld en macht – in beeld. De rauwe locatie in Centraal Station Magazinni Raccordati in Ventura Centrale werd omgetoverd tot het BAAS Milaan circus met in het midden de nieuwste stoelen van Maarten Baas voor Lensvelt, omringd door een overweldigende hoeveelheid aan megafoons.

Exotic beyond earth

Exotisch gaat tegenwoordig verder dan Afrika of Mexico, we zoeken het exotische véél verder van huis op, namelijk op de maan. The moon is hotter than ever! En dat werd na ons bezoek aan Salone del Mobile maar al te duidelijk. De kleuren en kratervormen van deze populaire planeet zagen we terug in weefsels van kussens, tapijten en behang. Ook uit het design van veel gespotte lampen blijkt dat de maan een grote inspiratiebron is. Nice!

Lights! Camera, action

Over lampen gesproken… De lampen die we spotten waren echte wandjuwelen: de wandlamp heeft een grote comeback gemaakt. Standaard rond of vierkant heeft plaats gemaakt voor bijzondere kunstsculpturen. Denk aan origami, art deco inspired en grote ornamenten met een paar kleine lampjes. Nu alles draait om het showen van je interieur spelen lampen een grote rol. Naast de wandlamp zijn ook de hanglampen bigger than ever. Denk aan grote bollen, lange buizen,  en veel, heel veel bulbs bij elkaar. Ook bij hanglampen zie je weer de inspiratie van art deco en de mid-century stijl veelvuldig terugkomen.

The past is the new future

De beurs benadrukte dit jaar een verlangen van ontwerpers om nieuwe klassiekers te creëren. Dit met eenvoudige vormen uit het verleden – die anno 2017 makkelijker te produceren zijn – maar dan wel in een hedendaags jasje. Een voorbeeld hiervan is het werk van Spaanse ontwerper Jaime Hayon, die een collectie voor de Oostenrijkse fabrikant Wittmann heeft ontworpen. Het design is volgens eigen zeggen het resultaat van zijn verbeelde reis terug in de tijd naar het Wenen van de jaren ’30. Dit heeft zich vertaald in gebruik van glas & lood en speelse vormen. Ook de Chanel tweed (van het bekende jasje) zag je als nieuwe structuur opduiken in tapijten, kussens en banken. En het laagpolige fluweel heeft nu een harige compagnon. Cool!

Mother nature

Ook dit jaar zijn invloeden uit de natuur trending in interieurland. In de woorden van Nederlandse designer Edward van Vliet: “De natuur is de grootste inspiratiebron ter wereld en de meest uitgebreide bron van inspiratie tegelijkertijd. Z’n collega-ontwerpers zijn het duidelijk met ‘m eens: nature is hot. Natuurschoon als inspiratie nemen is niet geheel vernieuwend. Wat wel verrassend was, is het op een bijzondere manier benadrukken van natuurlijke materialen. Zo spotten we houtnerven voorzien van een blauwe tint en prachtige roze bladeren.

Ook uit de natuur gegrepen én dominerend aanwezig op de beurs: koraalrood. We zagen het al voorbijkomen op de catwalks, maar ook interieurland is nu om. Van het Nederlands designduo Scholten & Bajings tot jonge Italiaanse ontwerpers: allemaal gebruikten ze deze opvallende kleur in hun designs. Na jaren van grijs, groen en blauw is nu dit fijne, felle kleurtje aan de beurt. En met koraalrood in je interieur maak je pas écht een statement.
En last but no least: touw & draad. Dit zagen we veel terug in rugleuningen & zittingen van stoelen die met verschillende technieken gemaakt waren. Van gevlochten rotan tot strak uitgelijnd veterdraad en van ingewikkelde knoopconstructies tot mooi recht gespannen touwen.

Most Instagrammed

Wat absoluut ook het benoemen waard is: de spectaculaire designinstallatie van COS. De Zweedse modeketen sloeg de handen ineen met de designers van Studio Swine – bestaande uit de Japanse architect Azusa Murakami en de Britse kunstenaar Alexander Groves. Het resultaat: een ‘bloeiend’ boomvormig sculptuur dat met mist gevulde bloesem losliet, die barstten bij contact met de huid, maar juist ‘overleefden’ bij contact met textiel. Dit bijzondere kunstwerk was één van Salone del Mobile’s most instagrammed!

Het moge duidelijk zijn: ons bezoek aan Milaan was één groot designfeest en we zijn met een bak vol inspiratie teruggekomen naar Amsterdam. Volgend jaar zijn we er sowieso weer bij! Kijk je dan ook weer mee?

Beeld: Westwing

Bridget van Alphen

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline