Trendreport: Maison et Objet 2017

Westwing was vorige week bij dé internationale vakbeurs op het gebied van interieur om de nieuwste trends te ontdekken: Maison et Objet. Dit jaar hebben we ook weer heel veel toffe dingen gespot, van nieuwe ontwerpers tot must-have items. Wat opviel? Dierenprints, bijzondere spiegels, heel veel groen en het heruitvinden van materialen. Benieuwd wat we nog meer hebben gespot? We lichten 9 trends voor je uit!

1. Animals everywhere

Tropische planten en wilde dieren blijven favoriet: elk merk toonde in de nieuwe collectie wel een botanisch tafereel, tijgers of paradijsvogels. Zelfs Ferm-living, het Deense merk dat staat voor grafische en Scandinavische patronen, presenteerde een collectie met exotische kussens vol dierenprints. Dieren waar we zéker meer van gaan zien: de pauw en de toekan.

maison et objet

 

2. Spiegeltje, spiegeltje..

Een accessoire dat we niet meer kunnen wegdenken uit ons interieur: de spiegel. Zagen we afgelopen jaar vooral de sunmirror veel voorbij komen, dit jaar gaan we een stapje verder met exemplaren in bijzondere vormen omringd door de mooiste materialen. De spiegel wordt behalve een functioneel item ook onderdeel van onze decoratie. Favoriet op Maison et Objet: de rotan spiegel.

 

3. Nieuwe stenen

Steen is het nieuwe marmer! En hoewel wij nog wel fan zijn van wit marmer gaat deze trend toch echt verdwijnen. De steen- en mineralentrend is daarentegen bezig met een enorme comeback. We zagen veel items van natuursteen met een ruw, ongepolijst oppervlak. Maar ook tafeltjes met mineralen in het tafelblad verwerkt.

Maison-et-objet-1-3

 

4. Lust voor het oog

Ogen als spiegel, ogen op de muur of ogen als print: alles om ons heen wordt opgeleukt met een stel ogen. En eigenlijk is dit speelse verschijnsel helemaal niet nieuw: de trend is een aantal jaar geleden al ingezet met de ogen-prints van onder andere Kenzo. En zoals zo vaak het geval is bij trends, kunnen ook interieuritems niet achterblijven. Soms vervreemdend, vaak iets grappigs. Ogen trekken in ieder geval altijd de aandacht. All eyes on you!

Maison-et-objet-1-4

 

5. Rotan rules

Rotan meubels werden lange tijd gezien als ouderwets. Maar guess what? Rotan is weer helemaal hot. Sterker nog: we zagen de meest bijzondere en futuristische vormen voorbij komen. Totaal niet meer tuttig! Leuke bijkomstigheid: van kleden tot lampen, manden en stoelen: rotan past in vrijwel elke interieurstijl.

Maison-et-objet-1-5

 

6. Cactus is here to stay

Groen is booming! We gaan dus nog steeds voor veel planten in huis. Vetplanten, hangplanten, grote planten, groepjes planten. Zelfs de cactus blijft terugkomen. Maar niet alleen als plant: het merk L’objet presenteerde spiegels en lampen met stekels geïnspireerd op de cactus. En ook nepcactussen in de gekste kleuren kwamen voorbij.

Maison-et-objet-1-6

 

 7. Ambachtelijk design

Van geweven vezels tot verdraaid metaal en van gevlochten plastic tot gelamineerd leer: het concept van wereldwijd vakmanschap was overal aanwezig. Onder andere Sebastian Cox presenteerde een serie meubels gemaakt van geweven hout. Hij combineerde hier traditionele technieken met moderne looks. Geweven meubilair is hot!

Maison-et-objet-1-7

 

8. Smoking hot

Gekleurd en gerookt glas was helemaal happening op Maison et Objet. ‘Smoked glass’ is glas dat zijn kleur dankt aan de damp van een vlam. Deze gerookte look geeft een stoere uitstraling aan interieurproducten. We zagen veel gerookt glas terug in kasten, tafeltjes en decoratieve objecten bij onder andere Jonathan Adler.

Maison-et-objet-1-8

 

9. Bye bye koper, hallo goud!

Koper was voor een aantal jaar dé metallic in huis, maar dat tijdperk is nu echt voorbij. Koper wordt momenteel in rap tempo ingehaald door goud. En dan niet alleen in mat en glans, maar ook in de ‘oude’ look. Dit is niet zo gek, want met alle retro invloeden uit de jaren 60 en 70 interieurs, gaan we weer terug naar de warme basis. Denk aan ronde vormen, warme kleuren en de ‘cocktail hour’ look. Mooi!

Maison-et-objet-1-9

Manon van Vliet

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline