Verlichting in je interieur: 9 tips

Westwing 9 tips voor verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol in je interieur. Lampen brengen niet alleen licht in het donker, ze bepalen ook de sfeer in huis en benadrukken je stijl. Ontdek hier onze negen tips en laat ook jouw interieur laat stralen met de juiste verlichting.

 

1. Verlichting op ieder niveau

Stel je verlichting samen uit verschillende lampen op verschillende hoogtes: plafondlampen, wandlampen en vloerlampen. Door de combinatie van verschillende lichtbronnen kun je de intensiteit van de verlichting naar wens en behoefte instellen. Tip: kies plafondlampen met een diffuus licht om een gelijkmatige verlichting in je interieur te creëren. Vul deze aan met vloerlampen, tafellampen en wandlampen in dezelfde stijl.

2 Wetswing lighting

 

2. Verlichting bij donkere meubels

Kamers met donkere meubels en muren hebben een speciale uitstraling: ze zijn knus & robuust, maar ademen ook een sensuele en luxueuze sfeer. Er zijn wel twee dingen waar je op moet letten: donkere interieurs ogen kleiner dan ze zijn, en ze absorberen licht. Om dit te voorkomen kan je hier het beste een helderdere verlichting gebruiken dan in de andere kamers.

Een grote glanzende kroonluchter en lampenkappen van glas en metaal geven de ruimte een glamoureuze uitstraling, terwijl extra lampen in de donkerste hoekjes gezelligheid brengen.

 

3 Wetswing lighting

 

3. Accenten met spots en decoratieve verlichting

In grotere ruimtes, zoals een grote woonkeuken of een grote studio, kun je je ruimte in verschillende gedeeltes verdelen met behulp van verlichting. Spots kunnen verschillende hoeken van de kamer benadrukken: verlicht de eettafel, creëer een knusse relaxhoek en een goed verlichte plek om een boek te lezen. Decoratieve verlichting is een slimme oplossing als je een bepaalde woonaccessoire wilt uitlichten, zoals bijvoorbeeld kunst aan de muur.

4. Meer licht!

Een kristallen of glazen kroonluchter is niet alleen een symbool van luxe, het is een geweldige manier om extra licht te creëren. Het licht weerspiegelt in het glaswerk en verspreidt zich zo door de gehele ruimte. Het geheim van nóg meer sprankelend licht? Hang een kroonluchter of wandlamp voor een spiegel en laat je kamer dubbel stralen!

4 Wetswing lighting

 

5. Lichtintensiteit

Heb je helder licht nodig om een boek te lezen? Of wil je gedempt licht voor een romantisch etentje. Je kunt alles regelen met één lamp als je een dimmer gebruikt. Hiermee kun je de gewenste sfeer creëren, de intensiteit van de verlichting bepalen én energie besparen.

5 Wetswing lighting

 

6. Verlichting in een kleine kamer met laag plafond

In een kleine kamer heb je een beperkte keuze aan meubels en kleuren, maar met de juiste verlichting kan je veel goed maken. Heb je een kleine kamer of een kamer met een laag plafond? Hang daar dan geen kroonluchter op, want die doet je kamer kleiner lijken en het plafond lager. De perfecte oplossing is een plafonnière met licht richting het plafond: deze verlichting doet het plafond hoger lijken en de kamer wijder.

6 Wetswing lighting

 

7. Populaire trend: LED-lichten

In de laatste jaren zijn LED-lichten in meubels, vloeren en muren ontzettend populair geworden als interieur-verlichting. Tip: gebruik LED-lichten in de hal, zodat je ’s in het donker tenminste nog genoeg licht hebt om erdoorheen te lopen. Of licht met LED-lichten een functioneel gedeelte van de woonkamer op, zoals bijvoorbeeld de bar of het tv-meubel.

7 Wetswing lighting

 

8. Plaatselijk licht voor de werkkamer en de keuken

Soms is zelfs de helderste verlichting niet genoeg. In sommige gedeeltes van het huis wil je gericht licht hebben, zoals bij je bureau, of in de keuken. Met een helder spotlicht werk je gemakkelijker. Helder licht is comfortabeler voor de ogen, terwijl een slechte verlichting vermoeiend voor je ogen is. Tip: gebruik gericht licht altijd in combinatie met algemene achtergrond-verlichting, omdat dit rustgevender is voor de ogen.

9. Warm licht voor een knusse sfeer

Als je het thuis knus en comfortabel wilt maken, kun je het beste voor warm licht kiezen: geelachtig licht helpt je te ontspannen, terwijl koel wit licht beter geschikt is voor kantoor, waar je een werksfeer wilt creëren.

Foto’s: living4media

Barbra Schütt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline