Vintage design: alles wat je moet weten over de klassiekers

Vintage design is hotter dan hot. De topstukken van Eames, Arne Jacobsen of Werner Panton zijn niet alleen in het Stedelijk Museum in Amsterdam of het MoMa in New York te bewonderen; je kunt ook jouw eigen interieur tot een mini-museum maken met deze bijzondere meubelstukken. Een weekend vintage hunten kan goede vondsten opleveren. Maar hoe weet je of je echt een goede aankoop hebt gedaan? Wij vroegen het aan de experts van Modern Vintage, Visavu en Van OnS, die al jarenlang de gewilde designstukken verkopen.

vintage1
bannerjurjenhulzen

Waar moet je op letten als je vintage design koopt?
Originaliteit is natuurlijk belangrijk, zeker als het om ‘catalogued design’ gaat. Je kan dan afleiden van welke productie een stuk is, en van welk jaartal. Het is dan vaak ook makkelijk om de waarde te bepalen. Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat je er van kan genieten. Als je hart er echt sneller van gaat kloppen, en je er elke dag weer vrolijk van wordt, heb je een goede aankoop gedaan.

Waarom is vintage design nu zo hot?
Of het nou door de crisis komt of niet, materialisme in de zin van kwantiteit is echt niet meer cool. Er is een soort tegenbeweging op gang gekomen tegen alle massaproductie en consumentisme, waardoor er meteen weer een hang naar authenticiteit en ambacht is ontstaan. Niet dat alle design perse ambacht is natuurlijk, maar bij vintage design zit altijd wel een verhaal en een echt patina. Een meubelstuk kan echt iets ‘vertellen’ en dit spreekt erg tot de verbeelding. Zeker in tegenstelling tot een plastic stoeltje uit China.

Wat is jouw design favoriet?
Onze uit de hand gelopen hobby Modern Vintage is echt begonnen met Eames stoelen, en daar zijn we nog steeds in gespecialiseerd. Ik kan nog heel veel andere ontwerpers noemen, ook hedendaags, die we echt fantastisch vinden, maar Charles Eames is toch wel écht onze koning. We hebben veel eerste producties gehad, uit de jaren 40 en 50 waarbij er een aardige kans bestaat dat Charles Eames himself die nog in z’n handen heeft gehad. We hebben nu bij Westwing ook weer een aantal superzeldzame stukken. Zo hebben we een eerste productie ‘rope edge’ armchair en een échte ‘baby rocker’, werknemers van Herman Miller kregen zo’n stoeltje cadeau als ze een kind kregen. Deze stoelen werden dan ook getagd met de naam van de werknemer. Echt een museumstuk!

vintage2


Wanneer krijgt een ontwerp de status klassieker?
De meeste ‘klassiekers’ waren destijds echt vernieuwend. Vaak qua design zelf, maar ook qua productie methode, vaak speelt de tijdsgeest hierin ook een rol. Het is denk ik lastig om er precies de vinger op te leggen wanneer iets een klassieker is of wordt. Vaak zijn het hele goede ontworpen stoelen, zoals de Eames stoelenm, maar soms ook mislukte ontwerpen, zoals de Vilbert chair van Verner Panton voor Ikea. Deze stoel is nooit een succes geweest, en daardoor was de productie eerder afgebroken. Toch is die stoel een klassieker geworden, eigenlijk een beetje ‘cult’.

Wat is het voordeel van origineel design in vergelijking met rip offs?
Een origineel meubel houdt veel beter zijn waarde. En zeker bij vintage design waarbij ‘de kop er al af is’. Bij de rip-offs weet je echt niet wat je in huis haalt, het kan goed zijn dat een meubel na een paar weken uit elkaar valt, en dan heb je geen poot om op de staan. Goedkoop is vaak duurkoop en bij meubilair zeker. Het is eigenlijk net zoals bij een vintage horloge, je steekt je geld in iets waar je er echt van kan genieten. En mocht je het stuk ooit weer willen verkopen, raak je het makkelijk weer kwijt voor een goed bedrag. En met een beetje mazzel wordt het zelfs meer waard!

bannervisavu2

Waar moet je op letten als je vintage design koopt?
Ik let vooral op de authenticiteit en zeldzaamheid van het stuk. Deze twee criteria bepalen voornamelijk de waarde. Is het gemerkt, in hoeverre verkeert het stuk nog in originele staat, is het gerestaureerd, overgeschilderd, samengesteld? Prototypes, een kleine oplage van productie, stukken van kwetsbaar of kostbaar materiaal zoals bijvoorbeeld dun glas of zijn natuurlijk altijd duurder want zeldzamer. Als je goed op al deze punten let, kun je een echte parel scoren.

Wat is jouw design favoriet?
Ik houd zelf erg van het Nederlands modernisme. Het design uit de naoorlogse periode dat zijn oorsprong vond vanuit Bauhaus en de Stijl spreekt mij erg aan. Deze meubels werden destijds verkocht bij winkels als de Bijenkorf en bij Metz & Co. Een van mijn favorieten die in deze tijd is ontworpen is een leren fauteuil die werd geproduceerd bij AP Originals. De ontwerper van deze zeldzame fauteuils is tot op heden onbekend, maar het ontwerp blinkt uit door haar eenvoud en materiaalgebruik.

Wanneer krijgt een ontwerp de status van klassieker?
De klassiekers hebben alle hypes overleefd. Het design van deze stukken is tijdloos. Een tafeltje van Eileen Grey, een Mies van der Rohe lounge chair, Eames, Saarinnen, Wegner…Nog steeds prachtig!

 

vintage4
bannervanons2

Waar moet je op letten als je vintage design koopt?
Vintage design meubels zijn meubels die al gebruikt zijn, het is dus belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat het meubelstuk gebruikssporen kan hebben. Dit draagt naar onze mening bij aan de charme van vintage design, maar het moet niet te erg zijn. Let daarom goed op de kwaliteit en de staat. Ook is het goed om de merken en ontwerpers te checken; er is veel nep of namaak in de omloop en er worden ook vaak meubels aangeboden onder valse naam. Je kan bijvoorbeeld een zogenaamde Pastoe kast kopen die in werkelijkheid helemaal geen Pastoe blijkt te zijn. Het is daarom altijd verstandig om je goed te laten informeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bij een vintage design dealer te kopen. Zij kunnen je alle informatie geven, de meubels zijn gecheckt en waar nodig gerestaureerd en mocht er iets zijn dan kan je altijd terug gaan.

Waarom is vintage design nu zo hot?
We denken dat hier meerdere reden voor zijn. Zo is vintage design vaak kwalitatief, ambachtelijk gemaakt en duurzaam. Deze meubels kunnen nu na 50 jaar nog steeds intensief gebruikt worden en ze zien er nog steeds goed uit, dit is een teken dat de kwaliteit hoog is. Die kwaliteit vinden mensen nu erg belangrijk. Het is een goede investering. Wat vintage design ook zo gewild maakt tegenwoordig, is dat er gebruik is gemaakt van speciale materiaalsoorten die nu niet meer verkrijgbaar of onbetaalbaar zijn. Hierdoor geef je je interieur karakter en een persoonlijk tintje.

Welke designer is jullie favoriet?
Om één design favoriet te noemen is erg moeilijk. Maar één van onze favoriete Deense ontwerpers is Finn Juhl. Deze ontwerper ontwierp vooral meubels met hele organische vormen en maakte gebruik van prachtige kleuren. Deze kleuren proberen wij ook terug te laten komen in onze collectie. De meubels van Finn Juhl zijn helaas bijna niet meer te vinden. Ook zijn wij een grote fan van de ontwerpen van de Nederlander Cees Braakman. De meubels zijn erg praktisch en hebben een heerlijk zit- en gebruikscomfort.

Wanneer krijgt een ontwerp de status van klassieker?
Een meubel krijgt een klassieker status als het zich internationaal bewezen heeft. Dit heeft met vorm en functionaliteit te maken. Een bijzondere vorm, zoals bijvoorbeeld de Egg chair van Arne Jacobsen, zorgt voor een iconisch beeld die iedereen herkent. Maar ook een slim ontwerp, bijvoorbeeld een stoel van Charles Eames kan een meubel tot een klassieker maken. Denk bijvoorbeeld aan de goedkoop produceerbare glasvezelstoelen. Maar niet alleen het gebruik van materialen, ook de comfort van stoelen kan zorgen voor een klassieker status.

vintage3

Wat is het voordeel van origineel design in vergelijking met rip offs?
Het antwoord op deze vraag is heel simpel: de waarde. Bij rip offs is het zo dat de na aanschaf en je de winkel uitloopt de waarde meteen gedaald is. Bij origineel design zal de waarde door de jaren heen alleen maar stijgen, mits je het meubelstuk onderhoudt natuurlijk.

Worden er nog nieuwe iconen geproduceerd?
Nieuwe iconen kun je niet produceren. Pas nadat ze geproduceerd zijn kunnen ze eventueel die status krijgen. Een meubel moet zich eerst bewijzen. Hier hoeft niet 50 jaar overheen te gaan. Er zijn bijvoorbeeld al iconen die vrij recent ontworpen en geproduceerd zijn. De Rag Chair van Droog design, ontworpen door Tejo Remy, is hier een goed voorbeeld van.

Charlotte Kalshoven

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline