Zonlicht in een lamp: ontdek Bulbo

Binnenshuis kruiden kweken, bloemen laten bloeien en groenten laten groeien met behulp van een stijlvolle lamp? Let’s meet Bulbo. Een bijzonder Italiaans label dat werkt met een gloednieuwe generatie LED-lampen die heel dichtbij écht zonlicht komen. Bovendien hebben de Bulbo lampen een bijzondere werking op je interieur en zorgen ze voor een magisch lichteffect. Wij spraken met Lorenzo Antonioni, initiatiefnemer en ontwerper bij Bulbo. Sunlight in a lamp for green urban living.

Bulbo

Bulbo is in 2010 gestart als een technologisch onderzoeksproject. Lorenzo was student aan de Politecnico di Milano (Polytechnische universiteit van Milaan) en geïnteresseerd in het verkennen van de interactie tussen licht en het leven van planten. Een paar jaar later wilde hij zijn ideeën om zetten in een bedrijf en samen met drie vrienden met verschillende achtergronden is hij Bulbo gestart. Het doel? Het promoten van de relatie tussen stedelingen en de natuur door een directe en dagelijkse ervaring met planten.

Bulbo

Wat is jullie drijfveer?

“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in Italiaanse tradities: verse producten, het buiten leven, het agrarische land dat beroemd is om de zonnige leefstijl. We hebben Bulbo opgericht met als doel: het herdefiniëren van de interactie tussen mens en plantenwereld door het indoor-kweken te combineren met design en technologie. Onze producten zijn functioneel met een esthetisch accent. Ontworpen voor planten, maar altijd een lust voor het oog van de mens.”

Bulbo

Waar komt de fascinatie voor de interactie licht & natuur vandaan?

“Ik werkte al een tijd met klassieke lichtoplossingen, zeer technisch werk waarbij de mens centraal stond. Geïnspireerd door mijn vaders moestuin verbreedde ik mijn interesse naar de natuur en verkende een manier om design te combineren de natuur én de mens in het achterhoofd. Planten maken mensen blij! Terwijl planten voornamelijk worden geassocieerd met het buitenleven en de vrije tijd, wordt dit idee bij Bulbo omgedraaid. In plaats van het zien van interactie tussen planten en mensen als ‘bonus’ willen wij het tot een integraal onderdeel van het dagelijks leven maken. 50% van de bevolking woont in steden, met beperkt toegang tot het buitenleven. Met zonlicht in een lamp brengt Bulbo alle voordelen van het buitenleven naar binnen, daar waar veel van ons de meeste tijd doorbrengen: thuis, op kantoor, op school. We maken groei mogelijk zonder beperkingen. Iedereen kan nu overal toegang krijgen tot het beste van de natuur, ongeacht de hoeveelheid natuurlijk licht.”

Bulbo

Wat maakt de items van Bulbo bijzonder? 

“We combineren veel belangrijke factoren: gedegen wetenschappelijk onderzoek, maatwerk en Italiaans design met ambachtelijke kwaliteit. Er zitten veel mensen achter elk project die samen een idee tot leven wekken: onze leveranciers, het Bulbo team en andere vrienden. Het is mijn taak om al deze mensen bij elkaar te brengen en hun ideeën te vormen tot een functioneel product. Wij werken op een ouderwetse manier en geven veel aandacht aan het creëren van simpele, effectieve en slimme producten. Achter elk product zit veel werk, onderzoek, ideeën en verschillende mensen.”

Bulbo
Op welk item zijn jullie het meest trots?

“De Quadra! het is een geweldige mix van vorm en functie met een bijzondere esthetiek. En Illuminate, ons nieuwe online tijdschrift vol inspiratie voor plantenliefhebbers.”

Hoe of waar doe je inspiratie op?

“Eigenlijk is inspiratie niet de juiste verwoording, het gaat meer om het vinden van oplossingen voor problemen. Er zijn veel studies en er is veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van het meest eenvoudige product. Voor mij horen creativiteit en inspiratie bij het ontdekken van een oplossing, zeker wanneer het gaat om planten.”

Bulbo

Hoe gaat het productieproces in zijn werk? 

“Het begint altijd met een probleem. Ik maak eerst een fysiek prototype van datgene dat ik wil maken op een ruw niveau. Een gat in een bureau, een lamp op een stokje. Vanaf dat moment wordt er vanuit verschillende hoeken nagedacht over een oplossing. Ik teken veel variaties uit en krijg veel input van verschillende mensen: leveranciers, het team, technici, wetenschappers. Vanaf dat moment start ik met het maken van meer technische tekeningen en begint de prototype-fase, die een behoorlijke tijd duurt. Ik probeer heel veel varianten uit: textuur, kleur, materiaal, afmetingen. Daarna verfijnen we ons prototype met de hand tot een product en als dit product aan populariteit wint gaat de productie over naar een grotere schaal, buiten de studio.

De website van Bulbo staat bomvol informatie over het kweken en laten groeien van kruiden, groente en bloemen.

Marte Steendam

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline