5 Originele pastarecepten

Spaghetti, linguine, tortellini, cannelloni, penne en fusilli – loopt het water je ook al in de mond bij het horen van deze Italiaanse klanken? Je bent niet de enige! Westwing heeft 5 heerlijke en originele pastarecepten uitgezocht die je móet proberen!

Westwing-originele-pasta-eieren

We kennen allemaal de traditionele spaghetti alla Bolognese en de lasagne al forno. Probeer nu eens iets anders! Originele gerechten, gemaakt met verse ingrediënten – onweerstaanbaar lekker!

Pasta al limone

Spaghetti met citroen, Parmezaanse kaas en basilicum. Perfect voor warme zomerdagen, wanneer je wel wat beters te doen hebt dan in de keuken te staan. Een makkelijk, snel en fris gerecht.

Westwing-originele-pasta-citroen-parmezaan-basilicum
4 Personen. Voorbereiding: 10 minuten. Kooktijd: 15 minuten

Dit heb je nodig:
– 500 gr spaghetti
– zout
– 1 onbespoten citroen
– 1 sjalot
– 1 teentje knoflook
– 2 el boter
– 1 el bloem
– 200 ml groentebouillon
– 100 ml room
– 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
– 2 el gehakte basilicum
– peper uit de molen
– basilicumblaadjes om te garneren

Zo maak je het:
De spaghetti koken. De citroen wassen, droog deppen en de schil raspen. Het sap eruit persen. Het gesnipperde sjalotje en fijngehakte knoflook glazig fruiten. De bloem kort meebakken. De bouillon, het citroensap en de room toevoegen. Al roerend zachtjes laten koken. Met een staafmixer pureren. De Parmezaanse kaas, basilicum en citroenrasp toevoegen en met zout en peper op smaak brengen. De uitgelekte spaghetti erdoorheen roeren en met basilicum serveren.

Spaghetti alle Vongole

Spaghetti met venusschelpen. Volgens kenners zijn deze schelpen het lekkerst wanneer ze uit koud water komen. Daarom kun je ze het beste buiten de maanden juli en augustus eten. Als je geen venusschelpen kunt vinden, kun je ze ook vervangen door Nederlandse kokkels.

 

Westwing-originele-pasta-vongole
4 Personen. Voorbereiding: 25 minuten. Kooktijd: 15 minuten

Dit heb je nodig:
– 1 kg venusschelpen
– 2 sjalotten
– 1 knoflookteen
– 1 el gehakte tijm
– 3 el olijfolie
– 100 ml droge witte wijn
– 100 ml visfond
– zout
– peper uit de molen
– 400 g spaghetti
– 4 el gehakte peterselie

Zo maak je het:
De venusschelpen wassen en schoonmaken. Open schelpen weggooien. De fijngesneden knoflook, ui en tijm kort in de olijfolie bakken. Met witte wijn en visfond afblussen en de venusschelpen toevoegen. Deksel op de pan doen en ca. 5 minuten laten garen, totdat de schelpen opengaan. Op smaak brengen met zout en peper.

De spaghetti gaar koken en samen met de peterselie door de venusschelpen scheppen. Even laten trekken. Indien nodig, verder op smaak brengen met zout en peper.

Ravioli met salieboter en kalfslapjes

Een perfect hoofdgerecht voor als je een etentje voor vrienden of familie geeft.

Westwing-originele-pasta-ravioli
4 Personen. Voorbereiding: 1 uur en 30minuten. Rusttijd: 30 minuten. Kooktijd: 10 minuten

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:
– 350 gr meel
– 3 eieren
– zout
– 4 el olijfolie
– meel om het werkblad te bestuiven

Voor de vulling:
– 1 ei
– 40 gr pijnboompitten
– 1-2 handjes tuinkruiden: basilicum, oregano, tijm
– 1 sjalotje
– 2 teentjes knoflook
– 150 gr ricotta
– 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
– 1-2 el broodkruimels
– beetje citroensap
– 1 mespuntje citroenrasp
– zout
– peper uit de molen.

Voor de kalfslapjes:
– 4 kalfslapjes à ca. 150 gr
– 12 salieblaadjes
– 1-2 el olijfolie
– 4 el boter
– zout
– peper uit de molen

Zo maak je het:

Het deeg: het meel boven je werkvlak zeven en in het midden een kuiltje maken. De eieren in een kom opkloppen, zout toevoegen en met de olijfolie in het kuiltje gieten. Kneed hiervan een glad en zacht deeg. Ongeveer 30 minuten in een vochtige doek laten rusten.

De vulling: het ei splitsen. De pijnboompitten in een koekenpan roosteren. De ricotta mengen met het eigeel, de parmezaanse kaas, de broodkruimels, de gehakte sjalot en de fijngesneden knoflook. Dan de pijmboompitten en de gehakte kruiden toevoegen. Op smaak brengen met citroensap, citroenrasp, zout en peper.

De ravioli maken: rol het deeg uit tot een lap van 2 cm dik. Verdeel in twee gelijke helften en leg op één deeghelft – op gelijke afstanden – steeds een theelepel van de vulling. Bestrijk het deeg rondom de vulling met eiwit. Leg de andere deeghelft over de vullingen en druk het rondom goed aan. Snijd de ontstane ravioli’s uit met een deegsnijder. Kook de ravioli’s 3-4 minuten in gezouten water gaar, totdat ze naar boven komen drijven.

Kalfslapjes: het vlees afspoelen, droog deppen, pletten en in drie stukken verdelen, zodat je 12 kalfslapjes hebt. De olie en 1 el boter in een koekenpan doen en de kalfslapjes in 1-2 minuten aanbraden. De salieblaadjes over de kalfslapjes verdelen. De kalfslapjes omkeren, gaarbakken en op smaak brengen met zout en peper. Na 1-2 minuten uit de pan nemen. De rest van de boter in de pan laten smelten en peper en zout toevoegen. De uitgelekte ravioli in de salieboter wentelen. Serveer de ravioli met de kalfslapjes op een voorverwarmd bord en serveer met gebakken salie.

Mini-lasagne met champignons en béchamelsaus

De zachte, romige smaak van béchamel gaat perfect samen met de subtiele smaak van champignons. In de eenpersoonsschaaltjes serveer je de lasagne op een originele manier.

Westwing-originele-pasta-lasagne
4 Personen. Voorbereiding: 25 minuten. Kooktijd: 35 minuten

Dit heb je nodig:
– 20 gr boter
– 2 el bloem
– ca. 400 ml melk
– ca. 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
– zout
– peper uit de molen
– nootmuskaat, vers geraspt
– 400 gr champignons
– 2 uien
– 2 teentjes knoflook
– 2 el olijfolie
– 1 el gehakte tijm
– 8 lasagnevellen

Zo maak je het:

De béchamelsaus: de boter in een hete pan laten smelten, de bloem toevoegen en al roerend de melk toevoegen. Ca. 5 minuten zachtjes laten koken. Van het vuur nemen en er 4-5 el Parmezaanse kaas doorheen roeren. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.

De vulling: de champignons schoonmaken en in plakjes snijden. 12 mooie plakjes apart houden. De fijngehakte uien en knoflook in de olie glazig fruiten. De champignons toevoegen en 5-7 minuten lichtbruin bakken. Op smaak brengen met zout, peper en tijm.

De oven op 200°C voorverwarmen. De lasagnevellen halveren. In 4 eenpersoons-ovenschaaltjes een laagje béchamel doen, dan een half lasagnevel, en weer een laagje béchamel. Dan 1/3 van het champignonmengsel over de 4 schaaltjes verdelen. Hierop weer een half lasagnevel leggen, bechamel en 1/3 van het champignonmengsel. Herhaal en eindig met een laagje bechamel waarop je wat Parmezaanse kaas strooit. Leg op elk schaaltje drie van de apart gehouden champignonplakjes en bak de lasagne in ca. 20 minuten in de oven goudbruin.

Cannelloni met pompoen, aubergine en kerstomaatjes

Pompoen is niet alleen lekker, het bevat ook een heleboel vitamines, mineralen én ijzer, zodat het een ideale vleesvervanger is. Een heerlijke en kleurrijke ovenschotel, vooral in de herfst en winter.

Westwing-originele-pasta-cannelloni
4 Personen. Voorbereiding: 35 minuten. Kooktijd: 45 minuten

Dit heb je nodig:
– 1 aubergine
– zout
– 500 gr pompoenvlees
– 1 ui
– 2-3 teentjes knoflook
– 4-5 el olijfolie
– 125 ml groentebouillon
– 2 eieren
– 75-100 gr roomkaas
– peper uit de molen
– nootmuskaat
– gemberpoeder
– boter
– 250 gr cannelloni
– 400 gr kerstomaatjes
– basilicumblaadjes

Zo maak je het:
Aubergine wassen, in schijfjes snijden, met zout bestrooien en 5 minuten laten trekken. Pompoenvlees in stukjes snijden. De fijngehakte ui en knoflook in 2 el olie glazig fruiten. De pompoen toevoegen en kort meebakken. Bouillon toevoegen en met gesloten deksel in 10 minuten gaar laten worden onder af en toe roeren. De aubergineschijfjes droog deppen en in een pan aan beide zijden bakken. Uit de pan nemen en in kleine stukjes snijden. Het pompoenmengsel met een vork fijndrukken en door de aubergine mengen. De eieren en de roomkaas erdoorheen roeren en het mengsel op smaak brengen met zout, peper, nootmuskaat en gemberpoeder.

De oven op 200°C voorverwarmen. Een ovenschaal met boter invetten. De cannelloni met het pompoenmengsel vullen en naast elkaar in de ovenschaal leggen. Tomaatjes in schijfjes snijden en op de cannelloni leggen. Met zout en peper op smaak brengen en in ca. 40 minuten in de oven bakken. Garneren met basilicumblaadjes.

Westwing-originele-pasta-basilicum

Foto’s: Stockfood en Fotolia

Barbra Schütt

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline