Botanisch paradijs Jardin Majorelle

Het is een van de meest bezochte spots in Marokko: Jardin Majorelle. Heel verwonderlijk is dat niet want wat is het daar mooi! Het blauw, de bloemen, de sfeer… daar wil je elke dag wel rondlopen.

westwing-jardin-majorelle-4

Jardin Majorelle is bijna een hectare groot. Deze weelderige tropische oase is vernoemd naar de oprichter, de Franse schilder Jacques Majorelle. De tuin is sinds 1947 open voor publiek en nog steeds komen er duizenden bezoekers per jaar.

westwing-jardin-majorelle-1

Verliefd op Marokko

In 1919 is Jacques Majorelle in Marrakech gaan wonen. Hij raakte zo in de ban van de plek en de cultuur dat hij een paar jaar later een palmentuin aan de rand van de stad kocht. En dat was het begin van Jardin Majorelle. Hij bouwde er een huis en atelier in sobere stijl maar nam jaren later een architect in dienst. Er ontstond een mix tussen de Arabische en de Art Deco stijl.

westwing-jardin-majorelle

De kunstenaar reisde veel en was gek op planten en het botanische leven. Daarom nam hij van al zijn trips soms de meest zeldzame en bijzondere planten mee naar huis. Zo ontstond de nu wereldberoemde tuin. Het is een oase van kleur en frisheid dankzij de honderden exotische planten.

westwing-jardin-majorelle-5

Het beroemde blauw

In 1937 schildert de kunstenaar de muren van de tuin en zijn huis in ultramarijn blauw. Hierdoor ontstaat er eigenlijk een levend schilderij. De cactussen, agaves en andere bloemen en planten steken prachtig af tegen het heldere blauw. Dit is dan ook de reden dan Jardin Majorelle als het grootste kunstwerk van Jacques Majorelle wordt gezien.

westwing-jardin-majorelle-6

Jacques Majorelle werkte meer dan veertig jaar aan deze bijzondere plek. Na een auto-ongeluk moet hij naar Frankrijk voor medische zorg. Hij overlijdt zonder zijn paradijs ooit nog terug te zien. Na zijn overlijden is Jardin Majorelle zelfs een paar jaar verlaten geweest.

westwing-jardin-majorelle-3

Een verliefde Laurent

In de jaren zestig ontdekten mode-ontwerper Yves Saint Laurent en Pierre Bergé tijdens hun eerste bezoek aan Marrakech de bijzondere plek. De tuin was openbaar maar bijna altijd volledig verlaten. In 1980 kocht Yves Saint Laurent Jardin Majorelle nadat hij hoorde dat er een hotel voor in de plek zou komen. In de jaren die volgden knapten ze de tuin volledig op zodat het ‘de mooiste tuin ooit’ zou worden, uiteraard met respect voor de oorspronkelijke visie van Jacques Majorelle.

westwing-jardin-majorelle-2

Vandaag de dag is Jardin Majorelle allesbehalve een verlaten plek. Er zijn dagelijks 20 tuinmannen bezig om de 300 verschillende planten te behouden. Hoog tijd voor jou om ook verliefd te worden op deze rustgevende plek vol schaduwrijke lanen, exotische planten en zingende vogels ver weg van de drukte van de rode stad…

Mayra De Wilde

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline