Dit zijn dé foodtrends voor 2017

We zitten alweer in het nieuwe jaar en dat betekent: nieuwe ontwikkelingen op culinair gebied. Benieuwd wat we gaan eten in 2017? Je leest het hier!

 

foodtrends

Zondig!

Minder quinoa, meer friet! We mogen weer meer genieten en minder calorieën tellen. De grote health hype lijkt nu toch echt een beetje voorbij. We blijven bewust eten, maar we mogen ook wel eens een lekker snackje eten op z’n tijd. Het leven is te kort om niet te genieten!

foodtrends

Parttime vega

Elke dag een stuk vlees hoeft niet meer. Ook iedereen die het vlees niet uit zijn of haar dieet kan verbannen kiest steeds vaker voor vegetarische gerechten. En wij begrijpen wel waarom! Er openen overal lekkere vega tentjes en er zijn talloze recepten met heerlijke vega variaties te vinden. Daarnaast profiteer je als parttime vegetariër van de gezonde voordelen uit beide werelden. Perfect, toch?

foodtrends

The new kale

Zeewier. Het wordt al jaren geroepen maar de trend van het zeewier eten zet toch niet echt door in Nederland. Daar gaat dit jaar verandering in komen! Na boerenkool is nu zeewier aan de beurt. Zeewier geeft veel hartigheid aan een gerecht en is dus een gewilde smaakmaker voor chefs. Ook leuk: zeewierbacon. Een plantaardig en gezond alternatief voor bacon met een rokerige smaak en een knapperige textuur.

foodtrends

Van zoet naar hartig

Die mierzoete crêpes met Nutella, aardbeien en slagroom kennen we nu wel. We stappen over op de hartige wafels en crêpes, en wel als ontbijt! In New York staat ‘ie al op iedere ontbijt- en brunchkaart: “chicken and waffles”. Een heerlijke, hartige variant op de zoete wafel die we in Nederland ook snel gaan zien. Of wat dacht je van crêpes gevuld met kastanjes, hummus of zelfs pulled pork?

foodtrends

Suiker in je sap?

Sap van suikerriet is een grote hit aan het worden. Als je in Azië bent geweest ben je het vast en zeker tegengekomen: “sugarcane juice”. Dit verfrissende drankje lijkt misschien slecht, maar niets is minder waar. Ongeveer 15% van het drankje bestaat uit ongeraffineerde suiker en de rest is water, vitaminen en heel veel mineralen. Bovendien zit het drankje vol natuurlijke antioxidanten… Jackpot!

foodtrends

Bloemkool = booming

Was de witte groente vroeger maar een suf bijgerecht, nu verschijnt ‘ie overal op het menu. Bloemkool is helemaal terug van weggeweest en wordt wereldwijd een trend. Dit komt doordat bloemkool een goede vervanger is van koolhydraten. Het voelt of je rijst of aardappelen eet, maar het dikmakende zetmeel ontbreekt. Gestoomd, geroosterd, als rijst of als pizzabodem: de mogelijkheden zijn eindeloos!

foodtrends

Komgerechten

De pokébowl, de acaibowl, de burritobowl. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je eet het tegenwoordig uit een kom. Niet alleen een lust voor het oog, maar ongedwongen en ontspannen eten met alleen een lepel of vork. Vooral de gezonde bowls doen het erg goed, en deze trend gaan we alleen maar meer zien in 2017. Ode aan de kom!

 

Nieuwsgierig geworden, maar geen idee hoe je deze trends kunt verwerken in een lekkere maaltijd? Wij hebben voor jou alvast 3 heerlijke recepten verzameld!

 

foodtrends

Pizza eten zonder je schuldig te voelen? Maak deze heerlijke pizza met verse tomaat, mozzarella en een bodem van bloemkool. Deze healthy versie is glutenvrij en past perfect in een gezond dieet.

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de bloemkool in roosjes en was deze. Rasp dan de bloemkool fijn met een rasp of keukenmachine. Gaar deze vervolgens zo’n 5 minuten in de magnetron en laat daarna goed uitlekken. Dit kun je het beste doen door de bloemkool in een schone theedoek te stoppen en uit te wringen. Meng tot slot met het ei en de geraspte kaas. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakplaat. Zorg ervoor dat je een dunne bodem maakt. Dit kun je het beste doen door het mengsel met de bolle kant van een lepel aan te drukken. Bak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin. Breng de tomatensaus op smaak met kruiden en bestrijk de bodem hiermee. Leg hierna de tomaat en mozzarella in plakjes op de pizzabodem. Bak de pizza nog 5 tot 10 minuten in de oven en garneer met basilicum. Eet smakelijk!

 

 foodtrends

Ben jij klaar voor zeewier? Laat je verrassen door deze bijzondere salade met een typische grill-smaak, een tikje zilt en de verfrissende smaken van zeewier en limoen. We zijn benieuwd wat je van deze bijzondere salade vindt!

Zo maak je het

Zet de grill op de hoogste stand en bekleed een ovenschaal met aluminiumfolie. Leg de zalm met het vel omlaag in de schaal, lepel de sojasaus en honing erover en bestrooi met de kruidenmix.
Schuif hierna de vis onder de grill en rooster hem 15-18 minuten, tot de bovenkant donkerbruin en kleverig is en de zalm uit elkaar valt als je erin prikt. Haal de zalm onder de grill vandaan, knijp het limoensap erboven uit en zet apart. Rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan op matig vuur. Meng de ingrediënten voor de dressing, voeg het zeewier en de lente-ui toe en schep alles om. Meng dan de sla erdoor. Verdeel over borden, leg de zalm erop en bestrooi met geroosterd sesamzaad.

 

foodtrends

Heel makkelijk natuurlijk, al die vleesvervangers in de super. Maar wist je dat je zelf ook hele lekkere groenteballetjes kunt maken? Veel gezonder, en ook nog eens super easy!

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit daarna een scheutje olie in een pan en bak de ui en knoflook 5 minuten. Doe de spinazie in de pan en bak 1 minuut mee. Voeg de courgette toe samen met 2 eetlepels water en bak net zolang totdat de courgette gaar is. (Voeg wat meer water toe als dat nodig is.) Doe de kikkererwten met de gebakken groenten in een keukenmachine en meng tot een egale mix. Roer de walnoten erdoor en breng op smaak met peper en zout.  Als het deeg te vochtig is en het moeilijk is om balletjes te maken, roer dan wat meel beetje bij beetje erdoor. Maak 15 – 20 balletjes, rechthoekjes of een andere vorm en leg ze op een met bakpapier geklede bakplaat of rooster. Zet het rooster 20 minuten in de oven en draai de groenteballetjes 1x om. Laat iets langer staan als je meer knapperige balletjes wilt. Enjoy!

Manon van Vliet

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline