Een culinaire Kerst

Monique van Loon (27) is de mede-oprichter en hoofdredacteur van Culy.nl. Haar werk bestaat uit eten, wie wil dat nou niet? Westwing vroeg haar het schort van het lijf over haar liefde voor koken, kerst en het perfecte kerstmaal!

bonbon


Heb je iets met kerst?

“Ik ben dol op Kerst! Ik kom uit een warm, Brabants gezin waar we allemaal kerstvierders zijn. Vanaf het moment dat mijn zus en ik niet meer in Sinterklaas geloofden, hebben we dat ook nooit meer gevierd. Mijn moeder en ik begonnen begin november al met het uitzoeken van recepten voor het kerstdiner. Ze had mappen vol recepten, net zoals ik nu. Ik hielp mijn moeder altijd met het koken. Met kerst gingen we all the way, ook met het versieren van de boom. Als ik ooit kinderen krijg, pak ik het weer net zo aan als vroeger. Voor mij zijn dat ook de meest dierbare kerstherinneringen. Mijn ouders zijn vijf jaar geleden gescheiden. Kerst is, zonder sneu te willen klinken, toch nooit meer echt hetzelfde geweest.”

 

De liefde voor koken heb je dus van huis uit meegekregen?

“Ja, mijn ouders zijn echte francofielen! We gingen zeker drie keer per jaar naar Frankrijk. We gaven nooit geld uit aan dure hotels, maar alleen aan eten. We sliepen in Parijs altijd buiten de ring, in zo’n F1 hotel met van die opklapbedden tegen de muur. Eigenlijk op het treurige af, maar dan gingen we dus overal lekker eten. Ik ben ook opgevoed met alle soorten eten: escargots waren mijn favoriete gerecht als kind. Wie heeft dan nou? En kippenhartjes, ganzenlevertjes en kikkerbilletjes, ik vond het allemaal heerlijk. Mijn ouders zijn allebei echt geen chefs, maar wel culinair. Mijn vader zit in een kookclubje en daar verzorgt hij vooral de wijnkeuze. Hij haalt ook wijn uit Frankrijk die hij zelf bottelt, voor eigen gebruik.”

caprese

Hoe zien jouw kerstdagen er uit?

“Kerstavond is altijd voor mij en mijn vriend, dan wil ik met niemand afspreken. Ik haal dan allemaal lekkere dingen in huis van de traiteur die ik op de bank op kan eten: goed brood, ganzenlever en pompoen-truffel ravioli. Ik fiets dan echt de hele stad door. Vaak krijg ik bij Culy ook wel dingen opgestuurd dus dat bewaar ik dan voor Kerstavond. Ik vind het heerlijk om ‘s avonds ‘All you need is love’ te kijken. Ik doe op die dag ook alvast wat voorbereiding voor de andere kerstdagen. Eerste en tweede kerstdag ben ik bij mijn (schoon)familie.”

 

Wat zijn jouw gouden tips voor koken met kerst?

“Maak iets wat je vaker hebt gekookt, of oefen het tien keer voor kerst. Verder denk ik dat niemand blij wordt van vijf gangen thuis, zo mis je als kok ook een groot deel van de avond. Ik zou maximaal voor drie gangen kiezen. Zelf zet ik het liefst de hele tafel vol. En dan nog wat knabbeltjes bij de borrel en wat lekkers bij de koffie. Kook ook vooral wat je zelf graag eet en waar je blij van wordt. En soepen, sauzen en toetjes kun je vaak de dag ervoor al maken. Wees niet bang om dingen bij de traiteur te halen. Daar kun je veel stress mee voorkomen.”

eten

Heb je low-budget tips?

“Iedereen iets mee laten nemen, daarmee bespaar je ook een hoop stress. Je hoeft ook echt niet iets heel exclusiefs te serveren. Doe een goed biologisch kippetje in de oven, rooster spruitjes en maak er aardappelpuree en een sausje bij. Nog een wijntje en je bent voor vijfentwintig euro klaar. Of maak schalen vol eten. Stel dat je biefstuksalade maakt, in een salade heb je twee biefstukken nodig. Als je biefstuk als hoofdgerecht serveert, heb je er een per persoon nodig. Dat scheelt enorm!”

 

Hoe geef jij jouw huis een kerstsfeer?

“Ik had altijd een grote kunstboom van twee meter hoog met LED lampjes, maar mijn nieuwe huisje is te klein dus waarschijnlijk wordt het een mini kerstboompje dit jaar. Ik hou van lichtjes en kaarsjes en een klassieke stijl: goud of zilver en rood. Ik hang er ook candy canes en koekjes in. En haal een leuk tafelkleed in kerststijl. Als ik later een echt huis heb, dan ga ik buitenkant ook versieren met lampjes en een boom in de tuin met lampjes. Rond de feestdagen geniet ik ook van Amsterdam, het is zo mooi verlicht!”

 

Monique-herfst-2

Heb je tips voor het dekken van je tafel?

“Op Culy staan wel allemaal tips over de volgorde. Ik hou wel van een mooi wit kleed, een rode loper en stoffen servetten, dat vind ik heel luxe. Veel kaarsjes op tafel. Gedimd licht. Je mooiste glaswerk en borden erbij. Een onderbord vind ik altijd wel mooi. Het hoeft niet allemaal te matchen. Ik ben niet iemand die voor witte wijn en rode wijn aparte glazen heeft, gewoon even omspoelen!”

 

Hoe zorg jij ervoor dat je niet enorm aankomt met de feestdagen?

“Die vraag wordt altijd aan mij gesteld! Ik eet van alles een beetje en schuif de rest door naar mijn vriend. En niet te veel alcohol, scheelt ook. En natuurlijk hoeft niet alles calorierijk te zijn. Ook laat ik liever het brood staan zodat ik me wel uit kan leven met het chocoladetoetje.”

Sophie Don

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline