In gesprek met een home organizer

Een opgeruimd huis is fijn. Maar lang niet voor iedereen even makkelijk. Want hoe baan je je een weg door al die bergen spullen? En hoe weet je waar en hoe te moeten beginnen? Je hele huis vol kasten zetten is wat ongezellig en zelfs dan lijk je nog ruimte tekort te hebben. Zie hier het ontstaan van een nieuwe beroepsgroep: de opruimcoach. Of, zoals in het in het Engels meteen wat chiquer klinkt, de home organizer. Het concept is afkomstig uit Canada en alleen de naam al klinkt behoorlijk aantrekkelijk. Wat ze doen? Jou leren opruimen, organiseren en structureren. Zodat niet alleen je huis, maar je hele leven overzichtelijker wordt.

Om meer te weten te komen over deze nieuwe – booming- business, spraken we af met Stephanie Picardat, home organizer in Parijs.

Westwing_Magazine_Home_Organiser_1

Wat is een home organizer precies?

Een home organizer, of opruimcoach, is iemand die je helpt de orde te herstellen in eigen huis en daarbij tips geeft om slim te organiseren. “Voor iedereen werkt iets anders het best, één vaste oplossing is er niet. Daarom is het belangrijk dat ik me aanpas aan mijn cliënt op die manier met oplossingen te komen die goed bij hém of haar past.”

 

Hoe ben je home organizer geworden?

Na een studie kunstgeschiedenis, een training tot mediator en een professioneel leven in de communicatiewereld, kwam ik er tijdens het opvoeden van mijn kinderen achter dat ik wel erg veel tijd kwijt was met het zoeken naar spullen. Mijn training tot mediator (bemiddelaar) vormde de trigger – een mediator luistert en is altijd onpartijdig. Je probeert de best mogelijke oplossing te vinden voor een probleem. Toen dacht ik; als ik die technieken nou eens toepas in de setting van een huishouden?! En daarmee was mijn nieuwe bedrijf geboren.

16 Mar 2010 --- Kitchen Shelves --- Image by © Michael Alberstat/Masterfile/Corbis
 Image by: Michael Alberstat/Masterfil/Corbis

 

Wat maakt iemand tot een goede home organizer?

Goed kunnen luisteren, veel energie hebben én geduldig zijn! Mijn taak is niet alleen een huis op te ruimen, ik help mijn klanten een nieuwe en nauwkeurige benadering te krijgen als het gaat om ordenen en opruimen. Het heeft geen zin als ik alleen een trucje uitvoer en daarna weer verdwijn! Het gaat om het aanpassen van oude gewoonten, en dat kan best lastig zijn.

 

Welke mensen hebben er een home organizer nodig?

Daar is geen vast profiel voor. Soms zijn het mensen die door een moeilijke tijd zijn gegaan, zoals een sterfgeval of echtscheiding, en die hulp nodig hebben bij het op orde stellen van hun zaken. Een andere keer is het een expat gezin dat het land gaat verlaten om zich ergens anders weer te settelen. En zo kan ik nog wel tien verschillende situaties beschrijven.

 

Shirts hanging in closet --- Image by © Kate Kunz/Corbis
 Image by: Kate Kunz/Corbis

Hoe gaat een home orgaziner te werk?

Ik begin altijd met een uitgebreid gesprek waarbij ik erg goed luister. Wanneer de behoeften bepaald zijn, bepalen we wat prioriteit heeft. Dit gesprek is super belangrijk: het is namelijk niet mijn bedoeling om hun leven overhoop te halen, ik ben er om te begrijpen hoe zij werken.

Dan maak ik een rondje door het huis en vraag hen mij enkele kasten te laten zien. Het kan namelijk best zo zijn dat in een op het oog opgeruimd interieur de kasten bijna uitpuilen met spullen!

 

Bij welke ruimtes ben je het hardst nodig?

De kleding- of inloopkast en de keuken. Het hebben van een inloopkast betekent niet automatisch dat de kleding overzichtelijk is opgeborgen. Ik help bij het uitzoeken van de kleren en deze te categoriseren naar seizoen, kleur en materiaal. Bij de keuken kijk ik hoe de ruimte het meest functioneel kan worden ingericht. Zo moeten potten en pannen bijvoorbeeld in de buurt van het fornuis staan. Het is eigenlijk gewoon je gezond verstand gebruiken.

6.Perscentrum-Wonen-Nomess-Copenhagen-Norrmade-800x445

Wat is de meest gestelde vraag aan een home organizer?

Wat is jouw techniek? Mensen denken vaak dat ik hen een recept kan geven voor een opgeruimd huis, maar zo werkt het niet. Ik geef advies en leg uit dat het geheim zit in het woord: consistentie.

 

Hoe ziet een opgeruimd huis er uit?

Een huis waar je bijna zou vergeten dat je nóg meer opslagruimte hebt, maar die niet gebruikt én waar je je niet steeds hoeft af te vragen waar iets gebleven is.

BR_living4media_11261008_none

Welke tip kan je ons meegeven voor een opgeruimd huis?

Ruim elke dag op! Stel de dingen die je vandaag kunt doen niet uit, dan hou je gemakkelijker het overzicht.

Judith de Valk

Heb je onze app al?

Naar de app
Naar de app
Offline